Hammaste välja kukkumine 17.07.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Lapsel hakkas 2a 1k vanuselt üks esimene alumine hammas loksuma ning kuu hiljem tuli see ära. Mõtlesin, et ju oli ära löönud ning sellepärast tuli ära. Hambaarst ei osanud ka sel hetkel midagi öelda ütles vaid, et tuleb ära, alt uut hammast tulemas ei ole. Nüüd kui laps oli 2a 3k avastasin, et selle tühja koha kõrval olev hammas ka loksub ning tundub, et seegi tuleb ära. Olen pannud nüüd uue aja lastehambaarstile ja perearstile, lootes saada mingit põhjendust või arusaama miks selline asi toimub. Äkki oskate teie öelda, millest see võib tulla või mida uurida/kontrollida. Ei ole kuulnud teistelt sellise probleemi kohta. On see normaalne või viitab mingile muule probleemile/ aine puudusele?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Keeruline on ilma last nägemata aevata, milles võib põhjus olla. Võib olla on igemetes põletik või mingi muu infektsioon, mis põhjustab hammaste väljalangemist. Lisaks peaks veel teadma vastuseid küsimustele
Milla lapsel hambad lõikusid?
Milline on lapse su hügieen, kas pesete lapse hambaid kaks korda päevas?
Kas laps sai kahel esimesel eluaastal rahhiidi profülaktikaks D-vitamiini?
Kas laps on siiani olnud terve või on tal mingi krooniline haigus või põeb sageli?
Kas laps imes/imeb lutti?
Kas lapse hambad on terved või on neil kaariest?
Jne, Jne..?
Laste hambaarst on parim spetsialist, kes oskab anda hinnangu lapse suu ja hammaste kohta ning vajadusel suunab edasi uuringuteks.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse kaka

1 aastase lapse kakas on suured seedimata tükid - värske kurk, keeduporgand, õun, banaan jne, kas see on normaalne? Suus 7 hammast.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Seitsme hambaga, mis on suure tõenäosusega esimesed lõikehambad, ei saa toitu veel hästi peeneks närida, seepärast võiksite lapsele anda peenestatud, st väikeste tükkidena aga mitte ...

Loe edasi

Hammaste lõikumine ja legendid

Palun informatsiooni levinud arvamuse osas, nagu põhjustaks imikul hammaste lõikumine palavikku, immuunsüsteemi nõrgenemist sel perioodil ja erinevaid haigusnähte. Kirjandust lugedes ei leia sellisele ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Hammaste tulek on normaalne areng ja see ei tekita haigusnähte. Kuna hambad lõikuvad tavaliselt 6. elukuul, siis umbes samaks ajaks on lapsel alanenud emalt raseduse ajal saadud antikehade ...

Loe edasi

Aastase lapse toitmine

Kas on õige anda 1a.vanusele lapsel vaid rinnapiima? Minu minia on taimetoitlane ja püreede vastane ja nii saab laps vaid rinda 24/7. Kui aastasele lapsele anda kätte tükk leiba või keedetud brüsseli kapsas, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

1-aastane laps peab kindlasti saama ka muud toitu kui rinnapiim. Aastane laps peaks sööma päevas ca 400 g tahket toitu ja 600 ml rinnapiima. Süüa võib laps praktiliselt kõiki toite, ...

Loe edasi

hammaste tulek

Lp. Dr. Voor,

Lapsel oli sündides 1 hammas suus, mis ca nädala pärast välja tõmmati. Arsti sõnul ei olnud tegemist piimahambaga. Umbes viiekuuselt tuli tal alla esimene päris hammas, küll ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vastsündinul võib harva suus olla nn. lisahammas, mis alati eemaldatakse. Hammaste lõikumiseks on küll olemas keskmised lõikumisajad ja järjekord, kuid Aaati ei lõiku hambad paari kaupa ...

Loe edasi

5-aastase põlvevalu

Tere!
Minu 5-aastane poeg kurdab juba pea 2 aastat, et ta põlved aeg-ajalt valutavad. Algul kaebas valu ainult ühes põlves, siis juba mõlemas. Tavaliselt kurdab ta seda õhtuti, aga ma ei ole märganud, ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Enne kui valusid nn kasvuvaludeks pidada, peaks last laste liigeshaiguste arstiga konsulteerima. Kasvuvalud on kõige sagedamini 6-10-aastastel õhtul-öösel ja mõlemas jalas. Enne aga peaksid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: