Beebil kõht lahti ja veri väljaheites 09.07.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Beebil (7kuune) tuli 3.vastu 4. juulit palavik 38,6. Alates 4. juulist on tal kõht lahti. 6. juulil avastasin tal esimest korda mähkmest roosaka lima ja verekiud. Samal päeval käisime EMOs, tehti vereanalüüs ja kaka proov viiruste suhtes. Põletikunäit oli 10 ehk siis arsti sõnul veidi kõrgem normist, muu oli korras. Kaka proovis kõik vastused negatiivsed. Saadeti koju kuna laps rõõmsmeelne ja energiline ning joob ja pissib. Raviks Smecta, Rehydron ja probiootikumid (neid kõiki andsin juba alates esimesest päevast). Hetkel 5-6 päev, kõht endiselt lahti, samuti mõnes mässus roosakas lima ja kiud. Palavik kõigub 37,0 ja 38 vahel. Kui 38, siis annan Nurofeni. Eile lõikus ka esimene hammas, teine tundub kõrvalt tulemas olema. Kõht ei tundu valutavat.

Kas kogu see jama võib olla hammaste lõikumisest?

EMOs ei oldud eriti murelikud verekiudude üle. Samas ei osatud ka põhjuseid pakkuda. Toitumises viimasel ajal muudatusi ei ole. Pereõde pakkus, et äkki pidevast kakamisest on sool mehhaaniliselt kahjuststud/ärritatud (ca 15 suuremat ja väiksemat törtsu ööpäevas, öösel viimased päevad pole kakanud). Kas see võib olla vere põhjuseks kakas? Lisan pidi ühest hullemast mässust. Pärast söömist esimestes mässudes, kus on rohkem kakaplöga, verd eriti ei ole. Pigem nendes, mis ta hiljem veel vedelat ja ilmast kakast törtsutab.

Esmaspäeval on perearsti vastuvõtt, EMOst öeldi, et tegemist ei ole erakorralise probleemiga ja tegeleb perearst. Kas ootame esmaspäevani?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Veri roojas näitab enamasti põletikku, mille põhjuseks võib olla mingi infektsioon, allergia ning verirooja harvadeks põhjusteks võivad olla kirurgiline haigus või hüübimishäire.
Kuna lapsel on palavik, siis kõige tõenäolisem põhjus on infektsioon, mis võib olla tekitatud kas bakterite või viiruste poolt. Bakternakkuse korral on tavaliselt CRV (põletikunäit) üle 60, viiruste korral alla 40.
Ega laps ole kõhulahtisuse tekkimise eel mingit uut toitu sööma hakanud? Kui dieedimuutust pole olnud, siis ka toiduallergia langeb verirooja põhjusena välja. Kuni verirooja taandumiseni ärge uusi toite lapse menüsse lisage.
Kirurgilise haiguse korral oleks kõhuvalu. Hüübimishäire puhul on tavaliselt ka nahal väikseid täppvetevalumeid või hematoome (sinikad). Kõhuvalu ja nahanähte lapsel ei ole, seega kirurgiline haigus ja hüübimishäire ei tule arvesse.
Last nägemata ja teie poolt kirjutatu alusel arvan, et lapsel on tegemist infektsiooniga ja sel puhul on oluline jälgida, et laps saaks piisavalt vedelikku, joogiks võiks pakkuda Rehydron lahust ning vajadusel palaviku alandada. Kui lapse seisund muutub (loid, palavik püsib, ei taha süüa ja pissib vähem), pöörduge uuesti EMOsse.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Beebil kõht lahti

Tere,
Minu 4kuud ja 10 päeva vanusel beebil viimasel ajalkõht lahti kogu aeg. Nädal tagasi oli kõht lahti paar nädalat. Kaka on selline vesi+rohekad klimbid. Esimese kõhulahtisuse ajal sai ainult ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhulahtisuse põhjusi võib olla mitu tükki. Äge vesine kõhulahtisus on tavaliselt põhjustatud viiruste poolt ja pärast kõhuviiruse põdemist võib vedelam iste kesta kuni paar nädalat ...

Loe edasi

veri väljaheites

Tervist `

Minu 8 kuusel lapsel on hammas tulekul. Alati poogib ta endale selleks puhuks haigusi külge. Seekord algas asi kõhuprobleemidega. Minu tibu on tihe kakaja aga järsku tegi kahepäevase ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui mitmel korral on roojas verd olnud, vajaks laps siiski lastearsti konsultatsiooni. Kui ei ole kõhukinnisust, mis võib olla ka üheks põhjuseks, vajab laps uurimist.
Lugupidamisega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: