Vaktsineerimine 27.08.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

TERE !
Küsimus on selline, et tulemas on MMR1 vaktsiin lapsele, kuna saab kohe üheaastaaeks. Aga väga kardan selle tegemist ning kahtlen, kas teha. Nimelt, kas on võimalik seda näiteks edasi lükata ?
Kas on see üldse vajalik kui meil neid haiguseid ei ole enam palju ?
Kardan, et süst võib tema arengule mõjuda, olen lugenud, et seda võib juhtuda. Samuti, allergilisi reaktsioone, krambid, hingamishäired jne. Kas on võimalik teha eelnevalt analüüse, nende ainete suhtes, mida vaktsiin sisaldab. ?

Loodan väga, et saan vastused kõikidele küsimustele Teie käest
Tänan!

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!
Kahjuks ei saa ma kinnitada väidet, et Eestis ei ole enam MMR-vaktsiinis sisalduvaid haigusi. Sel aastal oli Saaremaal leetrite puhang 10 haigestunuga, igal aastal tuuakse Eestisse mõni leetrijuhtum. Euroopas (Itaalia, Ukraina, Prantsusmaa jne) on leetritesse haigestunute arvud tuhandetes. Arvestades inimeste rahvusvahelist liikumist, siis väga suure tõenäosusega võib ka Eestis tekkida uus leetritesse haigestumine. Leetrite tüsistusena võib tekkida kopsu-, kõrva-, peaajupõletik. Punetised on eelkõige ohtlikud loodetele, põhjustades arengurikkeid. Mumpsi tüsistusena võib ka kujuneda ajupõletik, kurtus, munandite, munasarjade paistetus.
Nii nagu toimiv ravim võib ka vaktsiin põhjustada kõrvalnähte, kuid neid tekib kordades vähem ja harvem, kui kolme haiguse - leetrite, mumpsi ja punetiste - läbipõdemine. MMR vaktsiini peamised kõrvalnähud on valu ja turse süstekohas, palavik, vähene nahalööve, lühiaegne ja mööduv lihas-liigesvalu. Tugevamaid kõrvaltoimeid vaktsiinist esineb üliharva, näiteks palavikukrampe 1 juht 4000 lapse kohta, vereliistakute ehk trombotsüütide vähesust 1 juht 40000 lapse kohta.
Arenguhäireid vaktsiin ei põhjusta.
Allergiline reaktsioon võib tekkida siis, kui lapsel on juba eelnevalt olnud raske allergiline reaktsioon (anafülaksia) kanamuna suhtes. Kui varem pole allergiat olnud, siis on väga vähe tõenäoline, et allergia avalduks esmakordselt pärast vaktsiini manustamist.
Eelnevalt ei ole võimalik teha analüüse vaktsiinis sisalduvate ainete suhtes.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

imetava ema vaktsineerimine

Tere,
teema küll ei seondu lastehaigustega, kuid oskate öelda, kas imetamise ajal on nö puugivaktsiin lubatud?
Tänan vastuse eest!

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Imetamise ajal võib vaktsineerida puugivastase vaktsiiniga.

Edu,
Heli Grünberg

Loe edasi

Lapse vaktsineerimine

Kuhu soovitate pöörduda lapse vaktsineerimit puudutavate küsimustega? Mul on mitmeid muesid seoses vaktsiinidega. Elan Tallinnas.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Pöörduge palun Lääne Tallinna Keskhaigla nakkuskeskusse (endine Merimetsa nakkushaigla). Nakkushaiguste ambulatoorne osakond tel. 6 598 583 ja ambulatoorse vastuvõtu registratuur tel. 6 598 ...

Loe edasi

tuulerõuged ja vaktsineerimine

Tere

Minu 9 kuune tütar sai eile (14.04) oma kolmanda B hepatiidi süsti. Õhtul aga tekkis järsku äge nohu (paks ja rohekas), mis eelnevalt ei olnud endast kuidagi moodi märku andnud. Öösel ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Soovitus on, et laps peaks olema infektsioonist paranenud, st, et pärast ägedat põdemist soovitatakse vaktsineerimine teha umbes kuu aja pärast.
Nohu tekkimine langes tõenäoliselt ...

Loe edasi

vaktsineerimine

Kolmekuusel tüdrukul lõppes äge nohu ja rögaga haukuv köha kaks päeva enne järgmise kolmikvaktsiini algust. Üks nädal enne vaktsineerimist oli ka kahel päeval palavik 38.
Kas oleks parem vaktsineerimine ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lükkaksin vaktsineerimise 2-3 nädalat edasi ja annaks lapsele aega paranemiseks.
Parimate soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

vaktsineerimine

Kas mitme erineva süsti tegemine korraga võib lapse organismi liialt koormata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere
Mitme vaktsiini tegemine korraga ei koorma terve lapse organismi ülemäära.
Vaktsineerimisel on väga vähe vastunäidustusi ja praegu kasutuselolevad vaktsiinid annavad harva reaktsioone.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi