Astma 22.05.17 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Mu poeg on Teie patsient. Temal diagnoositud mitteallergiline astma (nahatestid midagi ei näidanud). Sellist diagnoosi sai kuna sügisest 2015 (kui Eestisse kolisime) temal esines kuiv köha sügisel/kevadel. 2015 sügisel ja 2016 kevadel kasutasime Montelukasti. Kuna see eriti ei aidanud, hakkasimie kasutama Flixotide 100mkg x 2 päevas alates oktoobrist 2016. Kõik oli korras kuni eelmise nädalani. Pojal jälle tekkis köha ilma palaviku ja nohuta. Samuti mõnikord turtsus. Köha oli peamiselt hommikul, pärast ärkamist. See polnud kuiv. Poeg köhis mitu korda, sai rögast lahti ja siis päeva jooksul köha teda eriti ei häirinud kuid niikuinii esines. Andsin pojale Zyrtecy, enam ei turtsunud, kuid köha oli. Selle laupäeva õhtul pojal tekkis äkkiline köhahoog. Ta peaaegu oksendas köhast. Öösel magas hästi, kuid kui ärkas ära, siis köhas pidevalt terve päev. Tegime inhal-e füs.lahusega. See ei aidanud. Köha oli kuiv. Täna öösel peaaegu ei maganud köha pärast. Hommikul käisime perearsti juures. Kirjutas välja pulmicort nebul. susp. Mul tekkib siis küsimus: mõlemad flixotide ja pulmicort on hormoonid. Kas tohib neid võtta samaaegselt(hommikul ja õhtul flixotide ja päeva jooksul pulmicort)? Kas sümptomite halvemine ei tähenda, et astma pole kontrolli all ja on vaja Flixotide annust suurendada? Mul on hirm, et baasravi ei tööta, kuna köha vaatamata ravile jälle tekkis. Mul ise on astma diagnoositud ja baasravi olemas ja tänu sellele mul astma sümptomeid juba mitu aastaid pole. Kardan, et võib olla teen midagi valesti, kui ravi eriti ei aita? Meil on ventolin inhaler olemas, kuid kunagi pole seda kasutanud. Kas peame seda tegema praegu? Kui jah, siis kui tihti tohib seda kasutada (palju korda päevas ja palju päevi)? Kui õigesti saan aru, siis seda kasutatakse sümp-de leevendamiseks mitte astma raviks. Kuidas see siis aitab köhast päriselt lahti saada? Olen ka teadlik, et ventolini kasutamine võib põhjustada tahhükardiat. Kui see tekkib lapsel, kuidas saab normaalset südamerütmi taastada?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Astma ägenemise (köha või hingamisraskus või vilinad rinnus) korral saab leevendust Ventolinist, mis on bronhilõõgasti ja ka rögalahtistava toimega. Ventolini võib astma ägenemise korral võtta iga 4-6 tunni järel ühe doosi. Tõepoolest võib Ventolin tekitada südametöö kiirenemist, kuid see on lühiaegselt ja möödub iseeneselikult.
Astmahoogu võib esile kutsuda infektsioon, füüsiline koormus, lõhnad, õhuvahetus ja allergeenid. Astmahoogusid ei ole võimalik 100 % ära hoida ja ka vaatamata väga korralikule ravile võib ikkagi astma ägeneda. Kui astma ägenemisi on alla 2 korra kuus ja astma ei piira lapse igapäeva füüsilist aktiivsust, siis leotakse seda kergeks astmaks.
Astma on krooniline põletikuline haigus ja selleks, et hoida põletik kontrolli all, peab võtma põletikuvastaseid ravimeid, milleks on Teie lapse puhul Flixotide. Tavapärane doos on 100 mcg x 2 ja sellise raviga on enamusel lastel astma kontrolli all.
Ei saa ütelda, et ravi ei aita, sest laps on olnud ju kuid astmanähtudeta. Lihtsalt nüüd tuli üks ägenemine.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

astma

Tere!Olen ise astma haige,kui suur on tõenäosus,et minu 2 aastana poeg selle haiguse saab?Praegu ta köhib javilinad on kopsus-ravi on peal.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui ühel vanemal on astma, on lapse astmasse haigestumise tõenäosus 25%. Kui mõlemal vanemal on astma, on lapse astmasse haigestumise risk 50%. Praegu on laps veel selles vanuses, kus bronhide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi