Imetamisega probleemid. 01.04.17 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Laps on rinda saanud 2,5 kuud. Imetamine ei ole kergelt läinud. Alguses olid rinnad väga valusad, aga see oli mööduv probleem. Samas on laps endiselt sageli rinna otsas rahutu. Alguses tundus, et rinnast tuleb piima liiga palju, laps ei jõudnud nii ruttu neelata, ahmis ja tõmbas kurku. Siis sai asendit otsitud ja muudetud (laps kõhuli rinna peale- gravitatsioon), samuti õnnestus vähendada piima tootmist rindades. Nüüd tundub, et piima tootmine on küll vajalikus koguses, laps enam kurku ei tõmba ja võtab kaalus ilusasti juurde. Aga ta on jätkuvalt tihti tissi otsas rahutu ja hakkab peaaegu alati mingil hetkel rinda jõuliselt sakutama-sikutama. See on päris valus ja rinnad on sellest tirimisest, tõmbamisest ja vahel igemetega hammustamisest täitsa valusad. Ka laps ise läheb siis närvi, hakkab nutma ja ei taha enam rinda uuesti suhu võtta. Ühelt poolt tekkis mure, et ei tea, kas piima on liiga vähe, samas on kaalutõus olnud hea, laps on ilusasti kosunud ja kasvanud. Proovisin nüüd piima välja pumbata ja pudelist rinnapiima anda, siis sööb rahulikult, piim maitseb, ei sakuta ega protesteeri. Eile andsin prooviks ka pudelist Aptamili, et näha, kuidas ta seda vastu võtab ja kuidas seedimine reageerib. Aptamil maitses talle, imemisega probleemi polnud. Seedimise osas erilist muutust ei märganud, ta on ka rinnapiimaga praegu gaasiline. Rinna otsa pannes aga kordub mõne aja pärast uuesti lapse protest ja rinna sakutamine. Olen segaduses, ei tea, mis probleem meil imetamisega on ja rinnad on sakutamisest tõesti valusad. Tunnen, et hakkan alla andma ja kaalun juba rpa-le üleminekut. Samas tahaks oma lapsele ikka parimat, aga ei ole ju normaalne, et imetamine on kogu aeg piinarikas ja laps ka rahulolematu. Käisin lapsega ka kohalikus polikliinikus perearsti juures (elan Inglismaal), et äkki on soor. Lapsel on suu puhas ja arst arvas, et ka minul ei ole visuaalselt näha rindadel soori. Igaks juhuks palusin ikka teha testi, mille vastused saan nädala pärast. Imetamise alguses olen saanud imetamisnõustamist ja käinud ka lapsel keelekida lõikamas. Praegu aga olen olukorras, kus mõistus on otsas. Mida soovitate teha?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tõepoolest on rinnapiim lapsele parim, sest selles on olemas peaaegu kõik vajalikud ained esimesed kuus elukuud. D-vitamiini, K-vitamiini on rinnapiimas vähe ja seepärast antaksegi juurde D-vitamiini, tehakse sünnitusmajas K-vitamiini süst. Lisatoiduga võiks alustada hiljemalt 6. elukuul ning alates 6 kuu vanusest peab laps saama liha sest rinnapiima on vähe rauda.
Ega väga head nõuannet pole Teile anda. Vahel lihtsalt on perioodid, kus imemisega kaasneb protest. Peab püüdma säilitada rahu ja ikkagi järjekindlalt lapsele rinda pakkuma vahetades imemise asendeid (istudes, külili, laps ema kõhul lamades jne), et leida sobivaim asend. Võib-olla peaksite veel kord minema imetamisnõustaja juurde. Kui ikkagi pärast korduvaid ja korduvaid katsetusi mitte kuidagi ei õnnestu imetamine, siis on võimalus piim rinnast välja lüpsta ja pudelist lapsele anda. Väljalüpsmise ja pudelist toitmise korral on aga oht, et rinnapiima kogus hakkab vähenema, sest imemine stimuleerib piima teket. Proovige ikkagi jätkata rinnapiima andmist, sest piimasegud ei sisalda näiteks kaitsekehi ja lapsel on suurem risk nakkushaigustesse jääda.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

rinnaga toitmine

Tere!
Sooviksin rinnaga toitmist katki jätta. Laps on aasta ja kolme kuune. Siiani on seda olnud emotsionaalselt raske teha. Aga järjest keerulisemaks läheb. Momendil sööb ta ainult öösel, aga siis ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lapse rinnast võõrutamine toimub enamasti esimese eluaasta lõpuks, mil laps oskab juba hästi tassist juua. Hiljemalt võiks laps olla rinnast võõrutatud 1,5 aastaselt. Mida hiljemaks kipub rinnaga ...

Loe edasi

imetamine

Tere!
Mind huvitab, kas Tartus on olemas imetamise nõustaja? Laps 1 kuune ja mul tekib pidevalt probleeme imetamisega. Tundub, et õigem oleks üle minna rinnapiimaasendajale.
Kati

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lastekliinikus on rinnapiimaga toitmise nõustaja õde Juta Ernits, kes töötab ambulatoorses osakonnas. Sageli on nõustamisest abi ja saab jätkata rinnaga toitmist. Parim toit imikule on siiski ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi