lapsel pidev köhatamine 09.02.17 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

tere,selline mure ,laps köhatab pidevalt peale jooksmist või rahmeldamist ,selline mure on kestnud nii poolteist aastat,algul perearst arvas,et ju lihtsalt miskit häirib kurku ,sai tehtud allergia test ,kuna see oli korras ja mingeid allergiaid ei tulnud välja siis lasin pereartil kirjutada saatekirja allergoloogile Tallinna,seal tehti allergia teste ,mis ei viidanud mingile allergiale ,teise astme adenoid, arst kirjutas välja Montelukasti ja Flixonaset ,mida oleme nyyd võtnud pea kuu aega,aga tundub,et ka need ei aita sest pika jooksmise peale hakkab jälle köhima.Laps on ka tihti haige,sai käidud ka kõrvaarti juures Pärnus,aga tema arvas,et see teise astme adenoid on normaalne.Ei oska enam kuhugi minna,ei tea ,mis selle põhjus on ?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Montelukasti toime üle ei saa enne otsustada, kui ravimit on võetud kaks kuud. Kui köha ikka püsib kahe kuu möödumisel, siis pidage uuesti perearstiga nõu, kas oleks vaja minna uuesti allergoloogi konsultatsioonile ja ravi üle vaadata.
Kirjelduse järgi on lapsel hingamisteede hüperreaktiivsus js see põhjustabki füüsilise koormuse järgselt köha. Hüperreaktiivsus võib olla astma üheks tunnuseks. Kuna mina pole last näinud, siis põhjust ei oska ütelda.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse köha

Tere!

Olen mures oma 7-aastase tütre köhaprobleemi pärast.
Algas see umbes poolteist aastat tagasi pideva köhatamisega, mis ei tahtnud kaduda. Kuna mandlid paistsid kehvad, siis soovitas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Peaksite uuesti konsulteerima allergoloogi-pulmonoloogiga. kuna köha on kestnud pikka aega, siis ilma last nägemata ja uuringuteta ei oska midagi midagi köha kohta ütelda.

Loe edasi

Laps köhatab

Tere, mure selles, et laps pidevalt köhatab, mitte köhib, vaid teeb nagu ise sellist kerget köhatamist. Viimasel ajal aina tihedamini, u 5-10 korda minutis. Köhatamine toimub just päevasel ajal ja nt siis ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pärast haigust võib lapsel köha kesta kuni 6 nädalat. Teie poolt kirjeldatud köhatamine võiks sobida harjumuslikule köhatamisele, millele on iseloomulik, et köha ei ole öösiti ning füüsiline ...

Loe edasi

Laps köhatab pidevalt

Tere

Palun teie arvamust lapse tervisemurele?
5-aastane poiss põdes veebruaris grippi, peale mida on jäänud tänaseni pidev köhatamine. Avaldub köhatamine eriti hommikuti - pihta hakkab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Köhatamine võib jääda püsima pärast gripi põdemist 6-8 nädalat. Kui aga köha ei ole aga öösiti, siis võib olla tegemist harjumusliku köhatamisega.
Häälekas hingamine ja norskamine ...

Loe edasi

Stafülokokk 6 kuusel nii ninas kui kurgus

Tere,
Lapsel on pea kogu tema elu nina lörisenud.Põhjuseid on toodud palju ja erinevaid aga lörin jäänud,paar-kolm kuud tagasi hakkas ta ka köhatama.Lõpuks siis võeti ninast ja kurgust proovid ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui laps oksetleb sageli, siis see võibki olla ainuke nina lörisemise põhjus. Sagedase toidutagasiheite korral soovitatakse tõsta lapse peaalust magamise ajaks kõrgemale. Selleks pange ...

Loe edasi

Küsimus vereanalüüsi kohta

Tere,

5. aastasel tüdrukul on üle kahe kuu olnud kuiv köha (köhatamine), millele ei ole põhjust leidnud ei perearst ega LOR. Nüüd saadeti meid uuesti LOR-ile ja enne seda tehti ka vereanalüüs. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie lapse vereanalüüsi põhjal ei saa mitte kuidagi diagnoosida mikrotsütaarset aneemiat. Ilmselt on vereanalüüsi normväärtuste juures jäetud arvestamata lapse vanus ning sulgudes toodud ...

Loe edasi

2 kuune laps ja nohu

Tere!
Selline mure on et minu 2 kuusel lapsel on juba pea 2 kuud nohu(ninas nn. kollid) ja peale magamist laps nii hirmsasti lõriseb, aga seda vaid öösel vastu hommikut ja hommikul. Perearst arvas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

"Kollid" ninas võivad olla tingitud kuivast toaõhust, proovige öösiti kasutada toaõhu niisutajaid (poes on olemas müügil spetsiaalsed niisutajad, aga panna ka radiaatorile märjad froteerätikud) ...

Loe edasi

nohu 2-kuusel imikul

Tere!

Minu praegu 2 kuu ja ühe nädala vanune laps on juba üle kolme nädala hinganud raskendatult - löristades, nohistades. Aeg-ajalt köhatab samuti. Olen pannud talle füsioloogilist lahust ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõige tõenäolisem nohu põhjus on viirushaigus ehk siis külmetushaigus. Selle raviks sobib kasutada regulaarselt füsioloogilist lahust või meresoolalahust (Humerit). Köhatamine võib tekkida ...

Loe edasi

suhkruhaigus lastel

Kas viie aastane laps võib põdeda suhruhaigust ja millised on esimesed ohu
märrgid

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
5-aastane võib põdeda suhkruhaigust. Suhkruhaiguse ilminguteks on pidev janu ja rohke joomine ning pissimine (laps käib ka öösel pissil või hakkab voodisse pissima). Võib kaasneda ka kaalukaotus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: