Beebi lihaspinged ja ''puusad kinni'' 09.01.15 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Tekkis küsimus, et kas ja kuidas ma saan kodus ise kindlaks teha, kas lapsel on puusaliigese düsplaasia, või lihaspinge? Sõbranna käis enda lapsega neuroloogi juures ja too olevat öelnud, et tüdrukutel peavad jalad minema täitsa tasapinna vastu?
Laps sündis erakorralise keisriga 9.oktoober 2014 ja juba haiglas öeldi, et tuleks puusasid jälgida, et veidike kanged kuidagi. Kuigi, kui koju läksime ja ta uuesti kontrollis, siis ütles, et nüüd juba veidike parem (olime haiglas 4 päeva). Aga perearst ei ole kordagi seda nüüd kontrollinud. Varem kuulsin pidevalt lapse jalgadest naksumit, nüüd enam ei kuule väga. Mõni üksik kord ainult.
Jalad lähevad laiali küll, aga mitte täiesti tasapinnani. Ja kui olen üritanud kodus temaga võimelda, siis üks jalg on kuidagi kangem. Vaatasin ka jalgadel olevaid volte, aga mina ei saa aru. Ükskord vaatan, on ilusti sümmeetrilised, teinekord vaatan, et ei ole. Ja mõnel üksikul korral on laps ka püsti hoides jalgu risti pannud (kui kergelt jalgadele toetada tahaksin). Kas peaksin muretsema?
Probleem on ka kätega. Kui kõhuli ta panen, siis ta ei taha käsi hoida ees, vaid paneb need kõrvale lennuki asendisse ja eriti ei toetu nendele. Kui käed tagasi ette sätin, siis võtab ta need peatselt kohe kõrvale tagasi, kui enda käed eemaldan. Esimesed kaks kuud talle ei meeldinud üldse kõhuli olla, eeldan, et gaaside pärast. Aga nüüd juba jõuab mõni minut olla ja hoiab ka pead, kuigi käed on enamasti külgedel. Või on see pea hoidmine tingitud lihaspingest?
Võimeldes on üks käsi ka kangem. Või ta hoiab seda kätt ka kuidagi rohkem pinges ja hoiab vastu, nagu jalagagi (vasak käsi ja parem jalg).
Ortopeedi ja neuroloogi juurde sain aja alles 11.märts. Laps on selleks ajaks juba 5-kuune. Ei ole ju mõeldav, et ma nii kaua mitte midagi ei tee.
Kas oskate soovitada midagi, et juba kodus vaikselt võimlema hakata? Milliseid harjutusi teha võiksin ja kui palju? Või ehk massaaži? Kuidas?
Kardan, et probleem süveneb selleks ajaks ja hiljem on ravi juba raskem. Ei tahaks küll lapsele neid trakse, või üldse haiglas venitusvoodis olla.
Alates järgmisest nädalast plaanin temaga ujumas käima hakata (1xnädalas), sest täna sai ta nüüd kolmekuuseks. Aga kas see on piisav?

Lugupidamisega,

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kuni 3. elukuuni saab puusaliigeseid uurida UH-uuringuga, pärast seda on parem uuring röntgen. Perearst peaks saama puusaliigese düsplaasia kahtluse korral saata uuringule ja kui seal leitaks, et puusaliigesega on midagi valesti, siis saata kiir korras ortopeedile.
Kahjuks ei ole Teil kodus ühtki head võimalust ise hinnata lapse puusaliigeste seisundit.
Kuna eriarstide juurde on järjekord pikk, siis võib-olla saaksite varem füsioterapeudi vastuvõtule. Ka nemad oskavad hinnata lapse lihaspinget ja puusaliigeseid ning oskavad õpetada lapsele vajalikke harjutusi.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Beebi kõht kinni

Tere
8-kuusel beebil jäi kõht hirmus kinni. Sai uut püreed liiga palju, mitu päeva järjest. Punnitas hirmsasti. Õlitasin peput, kuid kaka sain lõpuks välja vaid Microlaxiga. Kahjuks tegi see talle ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui kakamine val ei tee, siis pole tõsist vigastust ning ei pea midagi ette võtma, see paraneb iseeneslikult.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Beebi naba

Mure beebi naba pärast, nabast kasvab väike punnike Punnike veritseb natuke. Kas see on ohtlik, kas peab muretsema?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi võib arvata, et tegemist on naba granuloomiga. Selle raviks kasutatakse nn põrgukivilahust ehk hõbenitraadi lahust, mis on kootava toimega. Vahel aitab paarist korrast peitsimisest. ...

Loe edasi

Aptamil Comfort 1, kaka värv

Beebi on söönud pea kuu aega Aptamil 1, aga nüüd viimasel ajal on tal tekkinud sellest väga tugevad gaasivalud, röökis hüsteeriliselt mitu tundi. Ostsin siis eile poest Aptamil Comforti, algul kakas ilusti ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Iga uus piimasegu või uus toit võib muuta kaka värvust. Kui laps ise on rahulik ja kaebusi ei ole, siis võib toitmist jätkata.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Suur lõge pea-aegu kinni

Tüdruk on 3 kuud vana, 6,1 kg, 63cm. Käisime täna arsti juures kontrollis ja öeldi, et suur lõge on pea-aegu kinni. Arst ütles, et D-vitamiini ei tohi enam anda.
Kuni 2 kuuni andsime 5 tilka ööpäevas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!
Lisaks suure lõgeme suurusele on tähtis ka peaümbermõõdu juurdekasvu hindamine. Kindlasti peab ka järgmise elukuu täitumisel mõõtma peaümbermõõtu ja hindama suure lõgeme suurust.
Tähtis ...

Loe edasi

3 kuuse beebi kaka

Tere!

Meil on laupäeval 3 kuuseks saav beebi. Tahtsin küsida aga tema kaka kohta. Tema kaka on sihuke kollakas, väikeste tükikestega, vedel ja natuke limane. Beebi saab ainult rinnapiima ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rinnapiima saava lapse kaka on kollane puderjas vähese vee sisaldusega ja kergelt hapuka lõhnaga. Rinnapiima sööv imik võibki roojata pärast igat toidukorda. Teie laps on kaalus väga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: