lapsel kõht lahti 17.10.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Mure selline,et 1,4 aastasel lapsel poolteist kuud juba kõht lahti.Kakab u 3 korda ööpäevas, kuid kaka limane ja vesine.Kuu aega saanud Gefiluse kapsleid,ja nädal Smektat,abi pole sellest olnud.Kaka proovis leiti,et on leukotsüüdid veidi kõrged ja mingeid viiteid allergiale.Muidu tundub lapsega kõik hästi olevat.Kas peaks pöörduma allergoloogi juurde või võib ka muid põhjusi olla pikaajalisele kõhulahtisusele.Kas sellises vanuses võib olla juba laktoosi talumatus.

Mures ema tänab vastuse eest.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Laktoositalumatust on väikelastel väga-väga harva, ajutine või teisene laktoositalumatus võib tekkida ägeda nakkusliku kõhulahtisuse ajal ning see võib püsida mõnda aega. Talumatus mõne toiduaine suhtes võib olla kõhulahtisuse põhjuseks, selle väljaselgitamiseks/lülitamiseks võite pöörduda allergoloogi poole. Tavaliselt tekib allergiast tingitud kõhulahtisus juba esimesel eluaastal, mil laps saab järjest uusi toiduained. Kui laps sai esimesel eluaastal süüa probleemideta sagedamini allergiat tekitavaid toiduaineid nagu piim, muna, nisu, kala, porgand, siis toiduallergia on vähe tõenäoline. Toiduallergia korral on selge seos kahtlusaluse toidu söömise ja kõhulahtisuse tekke vahel.
Pikaajalise kõhulahtisuse põhjuseks võivad olla veel tsöliaakia ehk gluteeni talumatus, sooleparasiidid, põletikuline soolehaigus.
Väikelastel võib esineda kõhulahtisust, millel ei leitagi konkreetset põhjust ja see möödub iseeneslikult.
Kui laps kasvab ja võtab kaalus juurde, vereanalüüs on korras, roojas ei ole verd ning lapsel ei ole muid üldsümptoome (näiteks kõhuvalu, loidus, kehvveresus), võib täiendavate uuringutega veel oodata. Kui aga tekib kaalu- või kasvupeetus või lisanduvad muud kaebused, otsustab perearst kindlasti määrata lisauuringuid.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Ei saanud vastust? Küsi arstilt:

Nõuanded teemal: Lastehaigused

pikaajaline köha, punnid ja laigulised põsed.Punnid kätte vartel ja jalgadel, astma,

Tere. Kirjutan Teile enda lapse haigusloo.
20märtsil algas nohu.
26 märts köha.
6 aprill pöördusin perearstile
13aprill pöördusin emosse ,sest laps köhis nii,et nägu täitsa punane.Võeti ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi ei saa kahjuks mingit diagnoosi punnide kohta panna. Kui need väiksed punnid ei sügele ja püsivad üsna muutumatuna, siis võib olla tegemist olla lihtsalt lapse naha omapäraga. ...

Loe edasi

Lapsel sugelevad punnid tervel kehal

tere.lapsel jalgadel seljal ja kõhul punnid.mis sügelevad väga hullusti.enne olid ka laigud seljal ja kõrvadetaga koos punnidega aga nüüdseks laigud kadunud.. eelnevalt on ka olnud aga ainult kaheks päevaks ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ilma punne oma silmaga nägemata (näiteks kõhul olevat löövet) on väga raske diagnoosi panna. See võib olla allergiline lööve, kas lööbe põhjuseks on kass, selles ma kahtlen. Pigem võiks ...

Loe edasi

ketootiline hüpoglükeemia lapsel?

Tere! Minu lapsel on kõik ketootilise hüpogkükeemia sümptomid, mis tekivad aeg-ajalt (algasid kui ta oli umbes aastane ja nüüd saab varsti 3) hommikuti kui laps ärkab. Laps väriseb, on kahvatu, jõuetu, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kindlasti vajab ketootiline hüpoglükeemia uuringuid. Aga kuidas Te teate, et tegemist on ketootilise hüpoglükeemiaga, kas lapsele on tehtud uriini- ja vereproov? Hüpoglükeemis põhjuseks ...

Loe edasi

Pea kuju imikul

Minu poeg sündis 17.aprillil.Tema sünni kaal oli 4,5 kilo ja pikkus 55cm.Sünnihindeks saime 9'\10.Tubli ja terve poiss.Aga muret valmistab mulle tema pea kuju.Eest vaates on tema kolju paremalt poolt veidi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lapse pea kasvab esimesel eluaastal kiiresti ja ka pea kuju muutub. Vahel võib olla pea sellelt poolelt lamedam, millel laps eelistab olla ehk siis kas ta tahab hoida pead rohkem ühel ...

Loe edasi

streptokokk bakter

Tere, sooviksin teada täpsemalt streptokokk bakterist. Mul on 2 last, esimene on 4-aastane ja teine 2-kuune. 4-aastasel lapsel on olnud väga palju kordi streptokokk bakter ja seda alates esimesest elukuust, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Streptokokk baktereid on palju ja erinevaid, ühed neist võivad tekitada haigust, mõned on aga kahjutud ja kuuluvad inimeste normaalse mikrofloora hulka. Ka täiesti terve Inimese nahal, ...

Loe edasi

poisil valutav kubeme ja jala ühendus kohast.

tere. ma ei tea kuhu pöörduda aga mõtlesin et küsiks teilt. nimelt mu poeg on 5 aastane. ta pikemat aega juba kurdab puusa ja kõhu valu. täna kaskisin näidata täpselt kust tal valutab, näitas et kumeme ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kubeme piirkonna valu põhjuseks võib olla vigastuse järgne sidemevenitus, selline valu aga peaks aja jooksul vähenema ja paranema.
Ka puusaliigese haigus võib anda valu sellesse ...

Loe edasi

Piimakohvi laigud

Tere!
Minu pojal oli üsna varajases beebieas juba näha 3 piimakohvi laiku. Lastearst pööras neile ka tähelepanu ja soovitas neid jälgida. Vihjas, et kui neid juurde tuleb, siis võib see tähendada ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Neurofibramotoosi üks tunnus on tõepoolest piimakohvi laigud, aga neid peab olema üle kuue ja nende suurus peab olema üle 5 mm.
Neurofibromatoosi ravivad neuroloogid ehk närviarstid. ...

Loe edasi

Beebide vaktsineerimine

Tere

Kirjanduse järgi tehakse lapsele difteeria-teetanuse-läkaköha vaktsiini esimene süst 3kuuliselt ja järgmine 4,5 kuu vanuselt. Mu tütar sai esimese vaktsiini nädal enne 4kuuliseks saamist ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vaktsineerimiskalendris on antud kahe vaktsiin manustamise minimaalne intervall ja see on neli nädalat, kuid neid vaktsiine võib süstida ka kuues nädalase vahega.
Isegi kui vaktsiini ...

Loe edasi

lapse rinnanääre

Tere! Mure seisneb 7-aastatse tüdruku ühes rinnas, mis on silmnähtavalt suurem kui teine. Selles vanuses tüdrukutel on rinnad siledad väikesed täpiga rõngad, kuid meie tüdrukul on üks rind selline nagu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rindade erinevuse korral võib pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule ja perearst annab saatekirja. Võib-olla saab perearst enne teha ka ultraheli uuringu rinnast. Kui ütlete, et rind on ...

Loe edasi

Blastocystis hominis 

Tere! Mu tüdruk on 10 kuud vana. Kõht oli lahti 2 nädalat.Päeva jooksul kaka tuli välja umbes 7 korda. Isu oli hea,tuju ka. Magasime öösel natuke halvasti.Linex,nädala jooksul-ei aidanud. Praegu võtame ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Blastocystis hominist võib leida ka selliste inimeste roojast, kellel ei ole kõhulahtisust. Rohkem leitakse seda arengumaade inimestel. Arvatakse, et parasiidi võib saada loomadelt, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi