kõhuprobleem 2-kuusel 18.11.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
minu 1,5-kuune imik on rp toidul. Probleemiks on viimasel ajal see, et lapsel käib kõht läbi harva (ei ole üle 4 päeva "vastu pidanud"-abiks microlax). Ja samal ajal ka laps ise rahutum, nutab kiledalt. Gaasid väljuvad 4.ks päevaks raskelt ja gaasidel halb terav lõhn. Mida peaksin ette võtma?

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Esmalt peaks püüdma selgust saada, kas imikul on ikka kõhukinnisus või ta roojab küll harva, kuid kõhukinnisust ei ole. Rinnapiimatoidul olev imik roojab enamasti iga toitmiskorra järel. Kuid on ka imikuid, kellel rinnapiim imendub väga hästi ja imik roojab 2-3 päeva järel, kuid roojamass ei ole kõva ja ei põhjusta roojamisel valu ja vaeva. See ei ole kõhukinnisus. Kui imik roojab harva ja roe on kõva ning väljub vaevaga, on lapsel kõhukinnisus.
Teie kirjast ei selgu, milline on imiku roe-vedelapoolne, vähese massiga või kõva?
Veel üks nüanss. Kui imik roojab harva, peaks kõigepealt veenduma, kas rinnapiima on ikka piisavalt. Imik roojab vähe ja harva ka siis, kui ta saab rinnapiima vähe. Imik on sel juhul ka rahutum. Kui on võimalust, tuleks imik enne ja pärast toitmist kaaluda. Ei tea küll Teie lapse kaalu, aga orienteeruvalt 100 ml peaks 2-kuune küll ühe toitmiskorraga saama.
Kui rinnapiima on piisavalt, kuid laps roojab harva ja roe on kõva ning vaevaga, peaks last konsulteerima lastearstiga. Vahel on vaja kasutada ravimite abi. Imikul võib kasutada näiteks Duphalaci. Teie kirja lugedes jääb mulje, et Microlaxi kasutamine nii sageli ei ole ehk otstarbekas.
Lugupidamisega
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

3 kuusel lapsel e coli

Tere.
Minu 3 kuusel lapsel avastati pissiroovis e coli 10/6 10 /3
Ph tase 9 nitriidid positiivsed ketokehad 1.5
Ka Maksaproovid ALAT 63 ja ASAT 68
Läksin kuna laps selline viril ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Saan aru, et lapsel on diagnoositud kuseteede infektsioon ja seepärast määratud antibiootikum ravi. Antibiootikumide kõrvaltoimeks võib olla vedelam iste, mis taandub pärast ravi lõppu. ...

Loe edasi

2-kuusel imikul näol punetav täpp

Palun anda hinnang pildil olevale täpile imiku näol. Erkpunane täpp on näol olnud juba umbes kaks nädalat küllaltki muutumatuna. Beebiaknet näol minu hinnangul muidu pole. Esineb veel vaid paar üksikut ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi on raske diagnoosi panna. Võimalik, et tegemist on väikse veresoonetelaiendiga.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Beebi pidev kõhulahtisus

Tere,

Minu 4,5 kuusel rinnatoidul oleval beebil on pidevalt kõht lahti. 4,5 kuu peale on olnud nö hapukoore konsistentsiga kaka umbes 2 nädalat. Olen perearsti soovitusel jätnud enda menüüst ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Küsimus tuleks saata lastearstile või konsulteerida perearstiga.
Dr. Ain Pajos
Neuroloog

Loe edasi

Puusaliigeste düsplaasia

Tere. Meie 2 kuusel pojal pandi diagnoosiks puusaliigeste düsplaasia ning määrati raviks pavliku rihmad. Mul on selline küsimus,et kas peale asendravi on vaja üheaegselt käia taastusravis või teha seda ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Taastusravi aja ja vajalikkuse kohta annab otsuse Pavliku rihmad määranud raviarast, sest temal on olemas info lapse puusaliigeste düsplaasia kohta. Ilma seda infot omamata, ei saa kahjuks ...

Loe edasi

2-kuusel meningiit?

Tere,

Minu 2-kuusel pojal on juba üle nädala nohu olnud. Nüüd avastas arst, et tal on ka bronhiit. Samas väga hullusti ta pole ennast tundnud - palavikku pole, nohu ka väga tugevaks ei läinud ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Pöörduge palun maakonnahaigla lasteosakonda või mujal lastehaiglasse. Kui laps magab palju, ei pruugi see olla meningiit, sest kirjelduse järgi pole lapsel palavikku, ta ei oksenda. ...

Loe edasi

paks keel

2 kuusel imikul pidavat olema pisut liiga paks keel. mida see tähendab või mis sümptom see võiks olla. kohalik lastearst ei võtnud vaevaks enam täpsemaid selgitusi jagada.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui imiku areng on vanusele vastav- imik vaatab Teile otsa, naeratab, häälitseb-koogab, hoiab hästi pead, kõhuliolekus tõstab pead ja õlavöödet, sööb hästi ja võtab kaalus kenasti juurde, siis ...

Loe edasi

Ajukasvaja

Meie 2 kuusel pojal leiti väikeaju kasvaja. Reedel viidi haiglasse ja laupäeval leiti kasvaja. See on väga laialt levinud.Ta saab praegu valuvaigistajat morfiini ja lisaks on hingamisaparaadi all. Ta on ...

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud lapsevanem!

Kuna mina ei tegele ajukasvajtega,ei oska ma Teie küsimusele vastata. Selle küsimuse peate esitama neurokirurgidele.

Loe edasi

nabasong

Meie 2 kuusel tital on nabasong. Ühed arstid väidavad paraneb ise teised, et vaja plaasterdada ja ilmselt opile tulevikus minna. Mis siis on õigem? Ja kas ise ei saa selle üleminekuks midagi teha võimelda ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

Nabasong on imikutel küllalt sage haigus. Vanasti pandi peale plaastrist tugev rõhkside, tänapäeval seda enam ei tehta, kuna sellest ei ole abi. Suurel osal lastel taandub ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi