Beebi tervis 27.06.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Ma isegi ei oska kuskilt alustada. Perearsti on võimalik kätte saada harvemini, kui kuuvarjutust ja väikeses kohas ei saa ka vahetada.
Beebi on äsja saanud 6 kuuseks. Alates teisest kuust on teda sageli kimbutanud kõha. Raviks pulmicort, millega kõha kiiresti taandub. Kokku nüüd 7 korda ravi saanud.
Lisaks on aeg ajalt rohkem, aeg ajalt vähem oaistes kukla lümfisõlmed. Need ei käi koos kõhadega, praegu on suurem, kuid kõha pole. Kuklal on ka see punetav laik, mis beebidel ikka on. Kuid ounerus on vahel suurem, vahel väiksem. Verevalumit meenutab vist enim.
Nüüd on lisandunud ka kõhulahtisus. Ikka vesine, roheline, mähkmesse jääb vaid plekk. Kõhulahtisusega on ka kaal 100 gr langenud päevaga.
Muidu on beebi rõõmus ja roosa (sünd 3.5 kg, praegu 7.2).

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kes määras lapsele raviks Pulmicordi? Kas laps saab Pulmicorti pidevalt või ainult köhade ajal?. Kui laps on sageli haige, siis võib-olla peaks Pulmicorti kasutama pidevalt, et köha ennetada. Kas laps on käinud allergoloogi vasuvõtul?
Lastel on tavapäraselt suuremad lümfisõlmed, st kaelal olevad lümfisõlmed võivad olla kuni 1 cm suurused, pehmed ja valutud. Perearst peaks hindama, kas lapse lümfisõlmed on normis.
Laigu kohta ei oska mingit kommentaari ütelda, sest pole seda näinud.
Kui kaua on kõhulahtisus kestnud? Kui vaid mõned päevad, siis ilmselt on tegemist ühe seedetrakti viirusega ja kui kaka on vesivedel, siis põhjustajaks on suure tõenäosusega viirus. Kõhulahtisuse korral kaotab laps rohkem vedelikku ja seepärast on oluline anda talle rohkem juua, soovitavalt Rehydron lahust. Kuilaps saab rinnapiima, sisi pakkuge rinda sagedamini. Kaalulangus näitabki vedeliku puudust.Kuilaps muutub louiks või pissib harva, pöörduge haiglasse kontrolli.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Beebil kuklal lümfisõlmed

Beebil on kuklal tunda lümfisõlmed. Algselt 3kuu kontrollis oli tunda üks, nüüd 5kuu kontrollis kirjutas arst haigusloosse järgmist: Kuklas palpeeritavad 0,5cm läbimõõduga kaks suuremat lümfisõlme ja kaelal ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Laste omapära on see, et alates sünnist kuni ca 10 aastaseks saamiseni on täiesti normaalne, et lapsel on tunda lümfisõlmed kaelal, kuklas, kaenla all, kubemes. Lümfisõlme suurus võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi