Lapse sook 04.10.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere mul sihuke kusimus ma ei oska panna paika lapse soogi kordasid kuna ta ei naita kuidagi valja et tahab suuja/laps on 9kuune/.Ennem kirjutasin et soob palju nuud aga ei taha uldse suuja ei nelja tunni tagnd ei viie ja kui soob midagi siis vahest tuleb koik valja.Hommikul soob rinnapiima 6.00-6.30 kuskil ja siis magab kuni kella8 kas ma pean talle pakkuma suuja siis kui me ise soome voi ikka 4tunni tagand,kuidas ma saan teha kindlaks et hommikune rinnapiim jatkub talle.Olen sunnist saadik proovinud lupsta aga kunagi ei saanud ule100g kuigi 6kuud ta sai ainult rinnapiima ja votis kaalust hasti.Kui peaks talle andma pudru kell 8hommikul kas jargmine sook oleks 12 siis 4 ja kell 8 oleks ohtusook ja kui magama siis rinnapiima.Voi ta peaks sooma suuremate vahedega ja kui palju ta peaks magama.Oosel tihti nutab meie arst utleb et on hammaste parast aga see on juba kestnud pikkemad aega/neurologi juurde on aeg alles 1.5 kuu parast/ kas see voib kuidagi soogiga seatud olla.Ette tanades

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

9-kuune laps peaks sööma päevas 700 ml rinnapiima (RP) või imikute piimasegu (ITS) ja 200-300 g lisatoitu. Söögikordasid võiks olla 5 ja nende vahe 3,5-4 tundi. Kui laps tahab esimest korda süüa vara hommikul, võitegi anda rinnapiima või toidusegu umbes. Järgmine toidukord võiksite pakkuda putru ning RP/ITS. Lõunasöögiks sobib hästi köögiviljapüree lihaga ning RP/ITS. Õhtuooteks soovitan pakkuda puuviljapüreed ja RP/ITS. Viimane toidukord enne magama minemist võib olla ainult RP/ITS või kui laps ärkab öösiti üles tühja kõhu pärast, siis võite viimasel toidukorral pakkuda ka tahket toitu.
Kui laps ei taha süüa uusi toite, peaksite pakkuma uut toitu korduvalt. Vahel läheb uue toiduga harjumiseks 10 pakkumiskorda. Lapsele võib pakkuda toite, mida ta saab ise suhu panna: näiteks keedetud köögivilja või leivatükk.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Laps

Tere laps on mull 1a 7 kuune. Oleme õues 15 min. Siis on juba lapsel varba ja sõrme otsad väga külmad ja punased.kuid on paksud sookid ja talve saabad kindad õues on ainud külma 5 kraadi. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Võimalik, et külmad käed ja jalad on lapse omapära.
Kas ka teki all magades on lapse käed ja jalad soojad?
Kas laps on kasvanud ja arenenud hästi?
Kui jah, siis ...

Loe edasi

Lööve lapse käel

Lapse käel on selline lööve, ei sügele lapse sõnul. Üldiselt vähemärgatav (pildil all, küünarnuki pool), ent nüüd ka selline agressiivsem (ülal, peo pool). Millega võiks olla tegemist?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

kahjuks ei ole võimalik pildi järgi diagnoosi panna. Lööbe püsimisel palun pöörduge esmalt perearsti poole või minge nahaarsti vastuvõtule, kuhu pääseb ilma saatekirjata.

Loe edasi

Sünnitus järgsel

Sünnitus järgsel Laps vajus ära teisel eluminultil, tehtud lapsle ventileeritud nedpuffiga 3-4 eluminutil, südamemassaz 6eluminuit. Hingamine ikka ebaregualne (südametooonid regulaased) edasi hingab maksiga ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Sünni järgse elustamise vajaduse põhjusi on väga palju ja teadmata algpõhjust ei saa ma midagi vastata. Palun küsige prognoosi kohta lapse raviarstilt.

Lugupidamisega,
Loe edasi

vaktsineerimine

Kas mitme erineva süsti tegemine korraga võib lapse organismi liialt koormata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere
Mitme vaktsiini tegemine korraga ei koorma terve lapse organismi ülemäära.
Vaktsineerimisel on väga vähe vastunäidustusi ja praegu kasutuselolevad vaktsiinid annavad harva reaktsioone.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi