Laktoositalumatus 13.06.22 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere. Perearsti sõnul mul laktoositalumatust ei ole. Samal päeval kui tegin testi oli enesetunne üsna kehva,.wc vahet jooksin mitmed korrad päevas ja ka veel järgmisel päeval oli seedimine korrast ära. Olin üsna veendunud,et vastust tuleb positiivne ja on tegemist laktoositalumatusega aga minu üllatuseks ütles perearst,et talun laktoosi. Kas selliste numbritega on mul talumatus või mitte 0 min 4.8, 20min 7.3 ja 40 min 5.7 ? Või oleks vaja teha lisa teste?
Ettetänades.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Kui teil laktoosi võtmise järgselt testi ajal tekkis kõhulahtisus ja seedehäire ning kui sarnased sümptomid tekivad teil ka piimatoodete kasutamise järgselt, siis tuleks testi tulemust hinnata kliiniliselt positiivseks. Numbrid seda tõesti ei näita, kuid alati ei saa uskuda ainult numbreid.
Lisaks laktoosi talumatusele esineb ka piima allergiat erineval kujul.
Kui teil on püsivad kaebused piimatoodete tarbimisel, siis võiks nõu pidada nii perearsti kui vajadusel allergoloogiga, millega on tegemist ja kuidas dieeti korrigeerida. Teatud patsiendid taluvad näiteks piima küpsetatud kujul.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

laktoositalumatuse test

Tere,ma käisin laktoositalumatuse testi tegemas,mult võeti 3.korda verd,ma sattusin netis juhuslikult sellisele lehele kus on kirjas et 4.korda tuleks võta,oskate seletada seda erinevust.
Mu glükoosi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Laktoosi tolerantsustest on standardiseerimata uuring, seetõttu võib leida erinevaid kirjeldusi.
Eestis kasutame protokolli, kus tehakse 3 vereproovi - enne laktoosi manustamist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: