Laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamine 02.04.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Milliseid veresuhkru näitusid võrreldakse laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamisel? Kas esimese veretesti näitu võrreldakse 20.-minutil tehtud testi näiduga või 40.-minutil tehtud testi näiduga?
Minu näidud olid:
0 minutil 4,8
20. minutil 6,4
40. minutil 4,3
Kas see tähendab, et mul on laktoositalumatus?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie plasma glükoosisisaldus suurenes peale laktoosi koormust 1,6 mmol/l, mis on piiripealne näit ja hästi interpreteeritav ei ole. Analüüsi järgi siiski pigem ei ole laktoosi talumatust.

Kuid väga oluline on, kas teil uuringu käigus laktoosi sisse võtmise järgselt tekkis kõhuvalu, kõhupuhitus või kõhulahtisus. Viimased kliinilised sümptomid viitaksid siiski kliiniliselt avalduvale laktoosi puudulikkusele. Selle diagnoosi puhul ongi väga oluline info see, kuidas patsient ennast piimatoodete tarbimise järgselt tunneb ja laktoosi taluvuse proov on teatud viisil ka kliiniline proovikivi.
Kindlasti pidage nõu uuringu tellinud arstiga, kuidas uuringu tulemuse üle otsustada.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

HIV

Käisin tegemas HIV testi, helistasin arstile ja arst ütles, et tulemused on korras. Patsiendiportaalis näen, et selle HIV testi referentsväärtus on 0.11. Testi juures on nimi S-HIV1,2 Ag+Ab. Mida see 0.11 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tegemist on labori probleemiga, kes ei ole tulemust korrektselt ära interpreteerinud. Tegelikult saab HIV testi tulemus olla kas positiivne (sellisel juhul kinnitatakse test mitme erineva ...

Loe edasi

Usaldusväärne test

Olen teinud hiv testi viljandi haigla laboris veeniverest 2 kuud peal juhuvahekorda,oli neg. ja siis kui oli möödas 5 kuud tegin kiirtesti kodus.oli ka neg.Kui usaldusväärne see kiirtest on mida saab ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient

Apteegis müüdavate kiirtestide usaldusväärsuse kohta mul andmed puuduvad.
Laboritestid peavad olema kontrollitud ning verifitseeritud, seega ma Viljandi Haigla labori ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: