Aneemia 17.09.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere! Eelmises küsimuses kirjutasin vereanalüüside kohta.
Minu elukaasalasel pole kunagi olnud Rauavaegusaneemait.
Vaid elukaaslasel on sünnist saadik olnud Pärilik Sferotsütoos hemolüütiline aneemia..Elukaaslane käis ka 2019.aasta geneetiku juures kus ikka tegu oli ja on tegu Sferotsütoosiga.Mis vereanalüüsid peaksid veel
Olema et näha oleks et on tegu Sferotsütoosiga?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Juurdepandud pildil on nähtavad üksikud mikroskoopia parameetrid. Sellist leidu võib esineda erineva põhjusega aneemiate puhul. Kuid tervikliku hinnangu andmiseks on sellest pildist vähe.

Pärilik sfärotsütoos, mis on geneetiliselt kinnitatud, ei vaja täiendavat diagnostikat, see diagnoos ei muutu. Seega pole seda vaja korduvalt kinnitada.

Pärilik sfärotsütoosi tulemusel on mikroskoopilisel uuringul nähtav spetsiifiline pilt, kuid selle kirjeldamine sõltub nii mikroskopeerija kogemusest kui preparaadi kvaliteedist. Seega kui konkreetse vastuse juures seda ei ole kirjeldatud, siis see ei võta juba pandud diagnoosi maha. Ja mikroskoopia üksi ei püstita sfärotsütoosi diagnoosi, mikroskpeerija reeglina ei ole kursis, kas geneetiline uuring on tehtud ja milline on selle tulemus.

Perearst saab varasemate uuringute tulemusi vaadata Tervise Infosüsteemi keskkonnas.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Kas. Nendes vereanalüüside põhjal saab aneemiat tuvastads

Tere!
Ma ei küsi enda vereanalüüside vaid 39.aastase meesterahva . Kas nende vereanalüüsides olevad kõik näitud on korras ja aneemiat diagnoosida ei ole võimalik või!

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Pildil olevad tulemused on referentspiirides ehk normis.
Aneemia tunnused puuduvad.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Loe edasi

Verenäidud

Tere,
Olen 9 nädalat rase ja mulle teevad muret mõned nihkes olevad verenäidud hemogrammis. Mida need kõrgemad väärtused tähendavad, kas muretsemiseks on põhjust?
WBC 9,5 otsustuspiirid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüside järgi ei ole muretsemiseks põhjust.
Rasedaid jälgitakse alati aneemia tekke suhtes, kuna rasedus on emale koormuseks. Teie punavere näitajad on korras ja aneemia ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere
Kas saaksite selgitada vereanalüüsi tulemusi.
Hgb 111,hct 35,mch 26,4,wbc 3,0.Arst ei olnud rahul aga selgitust suurt ei andnud.Kas peaksin väga muretsema?
Lisainfoks oskan öelda, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil tundub olevad mõõdukas aneemia (Hgb ja Htc väärtused) ja punavere rakud on väikesed (MCH). See on enamasti seotud rauavaegusega, millel võivad olla omakorda erinevad põhjused. Põhjused ...

Loe edasi

Hemoglobiin

Mul on hemoglobiin 98 ja proov näitas,et raua vaegusest ei ole see tingitud. Milles võiks olla probleem.

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Väga levinud aneemia põhjuseks on ka vitamiin B12 vaegus. Selle teadasaamiseks tuleks teha selle vitamiini analüüs koos foolhappe analüüsiga. Kuid hemoglobiini languse põhjuseks võib olla ka ...

Loe edasi

aneemia

Tervist. 48-a N. Otsitakse aneemia põhjust - heale toitumisele vaatamata ferritiin 2, kasutan retaferi. Gastroskoopia ja günek. kontroll ei tuvastanud vereleket. Foolhape ja B12 normis - kas see tähendab ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Tiiu,

Aneemiate tüübi ja põhjuste teadasaamine nõuab sageli mitmete lisauuringute tegemist ja komplekset lähenemist, sest lisaks veritsusest või rauapuudusest tekkinud aneemiatele on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: