Vere settekiirus 18.02.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,

Tekitab muret referentsväärtusest kõrgem vere settekiirus.
Olen 31-aastane, 3 kuud tagasi sünnitanud naine. Viimaste kuude jooksul olnud korduvad rinnapõletikud, muid tervisehädasid justkui hetkel ei oleks. Viimane rinnapõletik lõppes mõned päevad enne proovide andmist. Kuna internetis leidub kõrge settekiirusega seoses palju hirmutavaid haigusi, siis tahtsingi küsida- kas sellise näiduga tuleks karta mõnda koledamat haigust (on see 36 juba väga suur ühik) või seostada seda pigem siiski korduvate rinnapõletikega?

Glükoos paastuseerumis/-plasmas
4.7 mmol/l 4.1-6.1
17.02.2021 09:34 Veri
Settekiirus
36 mm/h <20
17.02.2021 09:35 Seerum
TSH
1.14 mIU/l 0.40-4.00
17.02.2021 09:35 Seerum
fT4
14.32 pmol/l 11.5-22.7
17.02.2021 09:35 Seerum
Vitamiin B12
662 pmol/l 156-672
17.02.2021 09:34 Veri
HbA1c

HbA1c (IFCC)
35.4 mmol/mol 20.0-42.0
HbA1c
5.4 % 4.0-6.0
17.02.2021 09:34 Veri
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga

Hb
127 g/l 121-150
Hct
39.6 % 37.0-45.0
WBC
6.0 E9/L 4.1-9.7
RBC
4.59 E12/L 4.10-5.20
MCV
86.3 fl 82.0-95.0
MCH
27.7 pg 28.0-33.0
MCHC
321 g/l 322-356
RDW-CV
14.5 % 12.0-15.0
Plt
337 E9/L 157-372
Pct
0.34 % 0.18-0.38
MPV
10.2 fl 9.2-12.3
PDW
12.3 fl 10.1-16.2
Neut
3.50 E9/L 1.90-6.70
Eo
0.18 E9/L 0.02-0.40
Baso
0.03 E9/L 0.01-0.08
Mono
0.52 E9/L 0.24-0.80
Lymph
1.81 E9/L 1.30-3.10

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

ESR 36 mm/h on teie eagruppi arvestades tõesti suurenenud. Põhjuseid võib tal olla teie puhul mitu - rasedus suurendab iseenesest ka ESR väärtust, teil oli hiljuti sünnitus, võib-olla ei ole ESR peale rasedust veel päriselt normaliseerunud.
Lisaks on teil olnud korduvad rinnapõletikud, ESR reageerib põletikule suurenemisega. See ongi tegelikult kõige tõenäolisem põhjus, miks teil on ESR suurem.
Veel on teil MCH veidi madalam. Hemoglobiin on korras ja aneemiat teil ei ole, aga madalam MCH annab tunnistust võimalikust raua vähesusest organismis (täpsem marker oleks ferritiin, kuid seda võiks kontrollida siis, kui ESR normis. Ka ferritiin reageerib põletikule).

Soovitan määrata ESR uuesti 3-4 nädala pärast. Kui rinnapõletikud ei kordu, siis ootuspäraselt peaks see näitaja vähenema.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Palun ülevaadet minu verepildist.
HbA1c. 5,7
HbA1c. 38,8
Glükoos. 5,4
C-reakttiivne valk 0,24
Alaniini aminotransferaas 17 U/l
Kreatiin 68
HDL kolesterool. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Alustan paarist olulisest asjast, mida peab teadma tasulisi vereproove tellides. Esiteks, eri laboritel on eri "normid" ehk referentsväärtused, seega lihtsalt numberid edastades ei pruugi ...

Loe edasi

vereanalüüs

kui ei ole haigekassat kas ja kui palju maksab vere täielik analüüs. tervis halb. elan meremeeste haigla lähedal. tervislikel põhjustel ei tööta.tasakaal jn. olen 43.a. naine.

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Sõltub sellest, mida Te mõistate "vere täieliku analüüsi" all. Tavaline kliinilise vere automaatuuringu hind on maksimaalselt 33.00 krooni.
Tervitades
Jüri laasik

Loe edasi

Role vere analüüs.

Kui tõene võib olle uue dieedisüsteemi Role puhul tehtav vere analüüs.Sellega selgitatakse välja,millised toitained organismis ei seedu ja tekitavad toidu talumatust.Sellega tegelebdr,Levin.Nimelt vaevab ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Kahjuks ei ole dr. Levini kasutatava dieediga kursis, ega oska seetõttu küsimusele vastata.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Loe edasi

APTT

Tere,dr Laasik,

Missugust infot annab analüüs APTT?
Kas see näitab midagi vere hüübivuse kohta? Mis analüüs maksab?

Tervitades
Marika

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Marika,
APTT on vere hüübivuse näitaja, mida kasutatakse tavaliselt antikoagulante e. verevedeldajaid tarvitavatel patsientidel ravimi doosi kindlaksmääramisel ja hilisemal kontrollil. Tavasituatsioonis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: