Vereproov 14.11.19 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,

Palun Teie poolset arvamust vereanalüüsidele. Kas peaksin muretsema vähese rauasisalduse pärast veres?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere
Teie vereanalüüsi põhjal võib järeldada, et teil on latentne rauapuudulikkus. Verenäitajad veel oluliselt muutunud ei ole, kuid ferritiini tase on madal ja MHC vähenemistendentsiga. Kui teil on vererohked menstruatsioonid või eelistate taimetoitu, tuleks kindlasti mõelda raua asendusele, et rauapuudus ei süveneks, praegu veel tõelist rauapuudust diagnoosida ei saa. Selleks võib alustada suukaudset rauaravi apteegist käsimüügist kättesaadavate preparaatidega. Oluline on meeles pidada, et rauaravi ajal rauda veres määrata ei tasu, tulemus ei ole interpreteeritav.

TPO antikehad on teil olemas, mis on riskifaktor autoimmuunse geneesiga kilpnäärmehaiguste tekkeks. Teil soovitaks määrata ka FT4 uuringu, tehtud on TSH, mis on korras. Teie jaoks tähendab see, et teil on mõistlik kontrollida mõlemat nimetatud kilpnäärme funktsiooni näitajat kord aasta või paari järel, et mitte maha magada võimalikku kilpnäärme alatalitluse teket. Autoantikehad üksi veel midagi ei diagnoosi, seega muretsemiseks ei ole erilist põhjust, lihtsalt hea on teada ja perioodiliselt jälgida.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Mida näitab tavaline vereproov? Mis asju sealt välja loetakse? Kui perearsti õde andis vastuse et veri korras..siis mis nimelt? Tehti vereproov ja lisaks hemoglobiin, b12 ja d vitaminn.. kõik korras. Aitähh

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teile tehtud vereanalüüsi näitajate põhjal saab öelda, kas teil on aneemiat või käigusolevat põletikku (juhul, kui ei tehtud ainult hemoglobiin, vaid hematoloogiline automaatuuring vererakkude ...

Loe edasi

Kliinilise vere näidud

Tere!
Mind vaevab selline kysimus, et kas on tavaline/normaalne, et 2 päevaga muutub tavaline kliiniline vereproov nii kardinaalselt kui alljärgnevate näitajate muutused.
Esimene vereproov ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,

Need muutused ei peaks Teid veel väga muretsema panema, sest täisvere uuringul võivad erinevatel päevadel võetud analüüsidel olla erinevad tulemused, mis on mõjutatavad mitte ainult ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: