leukogrammi tõlgendus 23.05.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Poole aasta jooksul on nelja leukogrammi võrdluses püsinud lümfotsüütide suhtarv 43-50% ja neutrofiilide suhtarv 38-45%. Samal ajal on absoluutarvud normi piires (vastavalt 2,4-3,1 ja 1,9-2,9). Selget dünaamikat ei ole. Otseseid suuremaid kaebusi ei ole. Väiksemaid viirushaigusi on talvepeioodil harva ikka olnud. Mida uurida edasi või ongi see minu organismi eripära?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Olete probleemi õigesti kirjeldanud, kui toote välja, et absoluutarvud on rakkudel normi piirides. Ja samuti seda, et puudub dünaamika ehk arvud ei liigu selgelt suurenemise või vähenemise suunas. Samuti puuduvad tei kaebused.
Alati, kui vaatame rakkude arvu veres, lähtume eeskätt absoluutarvudest, samuti on oluline, kui arv on muutuses ja trend on selgelt ühesuunaline.
Protsendid ehk suhtarvud on teisejärgulise tähendusega ja pärinevad ajaloost, kus erinevate rakkude arvu üle otsustati eeskätt mikroskoobis verepilti lugedes, kus loeti 100 rakku ja pandi kirja, mitu rakku millisest rakuliinist tuvastati. Tänapäevased meetodid võimaldavad suuremate rakuhulkade tuvastamist ja seega saame lähtuda absoluutarvudest.
Ehk kui teil on absoluutarvud korras, kuid protsendid tunduvad olevat väikeses nihkes, siis midagi ei ole valesti.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Borrelia IgG ja IgM tulemuste tõlgendus

Tere
Sooviksin küsida Teie arvamust vereanalüüsi tulemuste osas (lisatud) seoses kahtlusega puukborrelioosi nakatumises.
Sain 15. augustil 2015 hammustada hüppeliigese piirkonnas tuvastama ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Puukborrelioosi diagnoos on tõesti keerukas ja ka teie juhtumi puhul võib olla tegelikult vastus nii jah kui ei.
Mis räägib võimaliku puukborrelioosi nakatumise poolt: hammustuskoha ...

Loe edasi

leukogrammi näidud 9-kuusel tüdrukul

Tere,
lisaks sellele, et diagnoositi rauapuudusaneemia (Hgb 104, MCv 65,9; MCH 22,3; Hct 30,7; S-Fer 6,45), leidsin vereanalüüsi tulemustelehte leukogrammi osas uurides, et ka tütre leukotsüütide ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Nii väikesel lapsel võivad leukotsüütide väärtused muutuda väga suurtes piirides ja Teie poolt esitatud väärtused ei kujuta erilist muretsemise põhjust. Lisaks võivad väikelapsed põdeda subkliinilisi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: