Vereproov 12.01.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,
Pöördusin mōned päevad tagasi küsimusega täppverevalumite kohta kätel ja mujal kehapiirkondades. Lisan nüüd digiloost saadud vereproovi tulemused(tehtud 07.12.16). Kas nende järgi saab hinnata täppide tekke pōhjusi. Lisaks on veel sümptomid: naha kuivus, rabedad küüned, väsimus ja viimastel päevadel öine higistamine(vōib olla ka närvidest, sest viimasel ajal olnud stressirohke periood). Küsisin perearstilt hemoglobiini väärtuste kohta, sest varem on mu tavaline hgl näit olnud kōrgem. (130)Ta ei näinud muretsemiseks pōhjust. Kas hematokriti madal näit annab pōhjust muretsemiseks? Vereproov oli tehtud enne menstruatsiooni. Varem tehtud maksanäitajad ja kilpnäärmeanalüüsid on olnud korras. Ehk muretsen liialt.
Hemoglobiin 123 g/L [norm 118 - 150] Hematokrit 35.3 % [norm 37.0 - 47.0]
Leukotsüüdid 7.4 E9/L [norm 4.1 - 9.4] Erütrotsüüdid 4.11 E12/L [norm 4.00 - 5.10] MCV 85.9 fL [norm 82.0 - 99.0]
MCH 29.9 pg [norm 28.0 - 36.0]
MCHC 348 g/L [norm 310 - 370]
RDW 12.5 % [norm 10.0 - 15.5] Trombotsüüdid 252 E9/L [norm 150 - 450] Trombokrit 0.28 % [norm 0.10 - 1.00]
MPV 11.0 % [norm 5.0 - 12.0]
PDW 14.3 % [norm 11.0 - 20.0]
Neutrofiilide % 59.8 % [norm 40.0 - 80.0] Eosinofiilide % 1.5 % [norm 1.0 - 5.0] Basofiilide % 0.4 % [norm 0.0 - 1.0] Monotsüütide % 8.3 % [norm 1.0 - 11.0] Lümfotsüütide % 30.0 % [norm 20.0 - 45.0] Neutrofiilide abs arv 4.4 E9/L [norm 1.50 - Eosinofiilide abs arv 0.1 E9/L [norm 0.03 - 0.44]
Basofiilide abs arv 0.0 x 10 9/L [norm 0.00 - 0.10]
Monotsüütide abs arv 0.6 E9/L [norm 0.20 - 0.80]
Lümfotsüütide abs arv 2.2 E9/L [norm 1.30 - 3.60]
ESR (EDTA) 2 mm/h [norm ... - 20]
CRP 0.35 mg/L [norm ... - 10]
Tänan veelkord, kui leiate aega vastata.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Täppverevalumitele ei oska selle põhjul eraldi seletust leida. Ka vereanalüüs on normis. Kuid teie kaebused rabedatele küüntele ja väsimusele võivad viidata arenevale rauapuudusele, mis ei ole veel nii väljendunud, et mõjutaks vereproovi tulemusi.
Soovitaksin määrata ferritiini väärtuse, mis näitab rauadepoode suurust. Kui ferritiin on alla normi, siis tasuks kaaluda rauarikkamat toitu või sõltuvalt olukorrast ka raua aaendusravi teatud perioodi jooksul.
Spetsiifiliste vaskuliitide välistamiseks võib teha ANCA uuringu verest. Kui see on neg ja trombotsüütide arv püsib samamoodi normis kui senini, siis täppverevalumitele väga spetsiifilist põhjust ei leia.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Mida näitab tavaline vereproov? Mis asju sealt välja loetakse? Kui perearsti õde andis vastuse et veri korras..siis mis nimelt? Tehti vereproov ja lisaks hemoglobiin, b12 ja d vitaminn.. kõik korras. Aitähh

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teile tehtud vereanalüüsi näitajate põhjal saab öelda, kas teil on aneemiat või käigusolevat põletikku (juhul, kui ei tehtud ainult hemoglobiin, vaid hematoloogiline automaatuuring vererakkude ...

Loe edasi

Kliinilise vere näidud

Tere!
Mind vaevab selline kysimus, et kas on tavaline/normaalne, et 2 päevaga muutub tavaline kliiniline vereproov nii kardinaalselt kui alljärgnevate näitajate muutused.
Esimene vereproov ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,

Need muutused ei peaks Teid veel väga muretsema panema, sest täisvere uuringul võivad erinevatel päevadel võetud analüüsidel olla erinevad tulemused, mis on mõjutatavad mitte ainult ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: