Hemokromatoos 14.07.04 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Millised vereanalüüsid on vaja teha Hemokromatoosi puhul ja kas geenitest on ka vöimalik?
Kus seda tehakse ja loomulikult mis see maksab,vöi maksab kulud haigekassa?

Ette tänades Liina

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere Liina,

Hemokromatoosi korral on põhianalüüsideks vereseerumi ferritiini ja rauasisalduse määramine. Neid on võimalik teha kõigis laborites.
Lisaks võib määrata ka HLA antigeeni, selleks tuleks konsulteerida kas Põhja-Eesti Regionaalhaigla või TÜK Ühendlabori immunoloogialaboritega. Hind on 119.-krooni.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüsi tõlgendus

Tere

Kuna oma perearst viibib puhkusel, siis palun võimalusel tõlgendust vereanalüüsile.

Küsiksin üle need väärtused, mis vereanalüüsis on hetkel n.ö veidi paigast ära.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on Terviseportaali kuva "üle normi" ja "alla normi" sageli eksitav, väljaspoole referentspiire jäävad piiripealsed tulemused ei ole tegelikult mingi patoloogiana interpreteeritavad. ...

Loe edasi

Lapse vereproovi vastused

Tere, tehti 10 aastasele vereproov ja mõned tulemused normist väljas.Küsiks kas on põhjust muretsemiseks või kuidas peaks edasi tegutsema.Vereanalüüs sai antud, kui olime terved

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Need nn "normist väljas" märkega hematoloogilise uuringu parameetrid ei ole tegelikult patoloogilised, vaid mahuvad individuaalse normi alla.
Samas ei anna need tellitud uuringud ...

Loe edasi

Vereanalyysid

Tere mida tähendab müoglobiin ? Kui norm on 25-58 aga mul 20 ,on see halb või mida tegema peaks ,et see normis oleks ?



Prealbumiin 18 (norm 20-40)

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Minul oleks küsimus, millisel näidustusel teil müoglobiin määrati ja mida uuriti. Kuid alla referentspiiri olev väärtus ei ole kliiniliselt oluline ja mingile haiguslikule seisundile ...

Loe edasi

Tere. Vereanalüüs.

Vereanalüüsis ainus "punane" näit on Baso 0,09. Kas see on ohtlik? Mida saan tulemuse parandamiseks ette võtta?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ei ole ohtlik ega ka kliiniliselt oluline. Ja üksikute laboriparameetrite "ravimine" ei ole samuti vajalik. Maovähendusega see parameeter seotud ei ole.

Lugupidamisega
Loe edasi

HBs Ab QN näitaja veres

Tere!
Käisin vereanalüüse tegemas ja tehti ka selline test nagu HBs Ab QN.
Tulemus oli 102 U/L. Loen terviseportaalist, et Normivahemik on: <0 U/L.

Jääb natuke arusaamatuks, et ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Asi algab sellest, et vereanalüüsi tegemiseks peaks olema põhjus ehk kliiniline küsimus. Kui teil tehti hepatiitide markereid, siis peaks selleks ka põhjus olema.

Kuid hea ...

Loe edasi

Folaat

Tere. Mul FOLAAT Alla normi 6,1 mis seda tekitab ? Muiduv eri korras .Kas folaat tekitab meeletut väsimust ? Dv vit näit korras ja B12 ka . Mis uuringut peaks veel tegema? Kas on oht et võib olla ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Folaat ei näita kindlasti mingit vähki, ka mitte leukeemiaid. D-vitamiin ei ole tervel inimeselt oluline uuring. Folaat ja vitamiin B12 on kliiniliselt olulised siis, kui inimesel on ...

Loe edasi

Uurea

Tere! Mu vereproovis on normist väljas MCHC (318 g/l, norm alates 322); normoblastid, neutrofiilid )1,89 E9/L, norm alates 1.9). Neutrofiilid on mul madalamad juba aastaid, vahel ka 1.3. Ka uurea on liiga ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hematoloogilise uuringuga on nii, et selle tõlgendamiseks peaks nägema tervet uuringut, mitte ainult üksikuid parameetreid. Jääb mulje, et teie uuring on tegelikult korras, välja toodud ...

Loe edasi

Vereproov

Kuhu peaks pöörduma ja mida teha ,et näidud paranesid?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ravida ei tule näitusid. Ainult näidud ei ole diagnoos ega haigus.
Te kahjuks ei ole kirjutanud lahti tausta, miks neid uuringuid teile on määratud. Ilma kontekstita ei tähenda ...

Loe edasi

Laborianalüüside vastused

Tere,
Kas saate palun vastuse lahti seletada?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Te ei kirjuta, milline oli teie tervisemure ja miks te Ibumetini kasutate. Analüüsis hakkab silma veidi madalam leukotsüütide arv WBC ja suurem CRP. Muutused on tagsasihoidlikud ja võivad ...

Loe edasi

vereproovi vastus

Tere,

Palun infot vereproovi kohta
Chlamydophila pneumoniae IgG QN 19,9

Chlamydophila pneumoniae IgM QN 0,24

Mycoplasma pneumoniae IgG QN <0,1

Mycoplasma ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Seda vastust pole kahjuks võimalik tõenduspõhiselt interpreteerida. Oluline on nende testide puhul, kas tulemus on positiivne või negatiivne, numbrid siin mingit kliinilist infot ei kanna. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: