Reumatoidartriit 24.07.23 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

CRP - 8, ALAT - 44, ASAT - 41, CCP IgG QN - 32. Ei tarvita alkoholi, ei suitseta. Kahtlustatud reumatoidartriiti, saan ravi, natuke hetkel parem. Jaanuaris oli põlvetrauma, kukkusin trepil, lohisesin põlvede peal alla, olid sinised ja paistes. Kuskil aasta jagu jalad valutanud, pigem kiirgav valu, ka tuharates vahest valu, kõige rohkem reievalu, selili lamades valu kaob, küljeli olles tuleb tagasi. Kas põlvetrauma võib anda ka sellise IgG kõrgenenud näidu?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

CCP IgG on reumatoidartriidile spetsiifiline marker ja põlvetrauma seda väärtust suurendada ei saa.
Oluline oleks teada teie RF tulemust samuti.
Reumatoidartriit samas on kompleksne diagnoos, mis võtab arvesse mitte ainult laboriuuringute, vaid ka radioloogiliste uuringute tulemusi ja patsiendi läbivaatusel kogutud infot. Seega ainult analüüside alusel ei saa öelda, kas teil on reumatoidartriit või mitte.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

vereproov

Analüüs Tulemus Ühik Ref.väärtus
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga
WBC 6.7 E9/L 4.1 - 9.7
RBC 4.94 E12/L 4.5 - 5.7
Hb 141 g/L 134 - 170
Hct 44 % 40 - 49
MCV 90 fL 82 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõik, mida kirjeldate, stress, elumuutused, töö võib viia kehalsite vaevustega depressiooni tekkele. Arst on välistanud eriravi vajavad kehalised haigused. Kuid nüüd tuleb vaimne tervis korda ...

Loe edasi

Küsimus,millise spetsialisti poole peab pöörduma abi saamiseks või kas on vaja lisa analüüse

algas asi paremast õlast algsed sümptomid olid kui külmunud õlg,nüüd valu ringleb ühest käest teise.Kõige probleemsemad on käe labad,sõrmedes pole jõudu ja peo pesad valutavad .Õhtuti on ka väike palavik ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Analüüsides ei näe midagi tõsist. Kuid selline õlavalu vajab kindlasti põhjalikku uurimist, see võib olla mõne muu haigusega kaasnev. Esmalt perearst, radiogrammid õlgadest ...

Loe edasi

Neerufunktsiooni analüüs

Kas neerufunktsiooni analüüs, kui kreatiniin on nomris 82, kuid egfr (crea ckd-epi) alla normi madalam 81,53. Kas sellest võib järeldada midagi?
Põhjus miks antud analüüse andsin. Ca kuu aega naha, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ärge muretsege, neerudega on hetkel kõik korras. eGFR langus alla 50 oleks paha, Teie tulemus on normi piiril. Soovitan puhast joogivett u 1 l päevas. Ja koostöö oma arstidega, uuringute jätkamine.
Loe edasi

Vereproovi kohta

Tere.Mul hemoglobiini näit 155 ja ferritiin 26. Perarst käskis raua tablette juurde võtta.Kõik muud verenäitajad korras.Kas peaksin võtma,kas hemoglobiini ei lähe veel kõrgemaks ja veri paksuks?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hemoglobiin on korras, seega aneemiat teil ei ole.
Ferritiini näit on madal, seega rauavarud organismis on väikesevõitu.
Teie eas ei ole ilmselt ka enam igakuist verekadu, ...

Loe edasi

Mida teha edasi?

Olen juba nii D- vitamiini kuuri 4000 TÜ (7 kuud) kui ka raua kuuri ära teinud -Norvita raud ( 2 kuud). Uusi analüüse polnud perearst peale kuuride läbimist tegema. 2 kuud hiljem hakkasin end veel väsinuma ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan koostööd oma perearstiga, mõnikord on takistatud vajalike ainete imendumine soolest. Püüdke rääkida rahulikult ja sõbralikult oma perearstiga, küsida nõu, mida teha. Kindlasti perearst ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus

WBC 5,2E9/L
Normivahemik: 4,1-9,7 E9/L

RBC 4,60 E12/L
Normivahemik: 4,1-5,2 E12/L

Hb126g/L
Normivahemik: 121-150 g/L

Hct 38,4%
Normivahemik: ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Mõlemad on arvutuslikud parameetrid ja iseseisvat diagnostilist tähendust nad ei oma. Analüüsi vastus on korras.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Loe edasi

ANA IgG (IIF) Positiivne

Tere. Mul on sagedased liigesevalud, samuti pidev väsimus. Pool aastat tagasi algas silma keratiit – viiruste ja infektsioonide testid osutusid negatiivseks, kuid vaatamata ravile tuleb keratiit pidevalt ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

ANA on teil positiivne, kuid ANA muster ei ole diagnoos ja nn midbody on ebaspetsiifiline muster süsteemse skleroosi koha pealt. Ehk teil tuleks suhelda arstiga, kes teile selle uuringu ...

Loe edasi

Vereproovi tulemus

Tere!
Lasin teha Synlabis südamapaketi vereproovi. Kõik teised näitajad olid korras, v. a lipoproteiin. See näitaja oli 130. Norm peaks jääma alla 75. Kas peaksin muretsema? Midagi ette võtma?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Juhusliku laborinäitajaga ei saa midagi ette võtta ja enamasti ei ole see ka vajalik. Kui teil on lipiidid muus osas korras (CHOL, HDL, LDL), siis pole vaja ka oma elustiilis midagi muuta.
Loe edasi

Kõrge monotsüütide arv veres.

Tere,
Tegin 22.04.24 vereproovi kuna juba pikemat aega pùsib väike palavik 37-37,3 mõnipäev õhtuti 37,5 . Sain vereproovi vastused kätte ja monotsûûtide arv veres ikka normist kõrgemad..Ei oska enam

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Monotsüütide hulga suurenemine on marginaalne ja ei viita mingile iseseisvale haigusele.
Olen nõus perearstiga, et minimaalne monotsütoos kaasneb enamasti viirushaigustega ja ka ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere.

Vereanalüüsis olid normväärtustest kõrvalekalded:
Eo% 10,9%
Eo 0,6/nL
GGT 136U/L
Kreatiniin 72umol/L
Kusihape 398umol/L
Muret tekitab just ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ainult üksikute laboriuuringute alusel ühtegi diagnoosi panna ei tohi ega saagi.
Seljavalu puhul tuleks välistada kõhunäärme ja maksa probleemid, kuid selleks ei piisa labori ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: