Hiv test 01.12.15 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Olin nüüdseks üle 6 kuu tagasi võõra inimesega seksuaalses vahekorras. Kogu vahekord oli äärmiselt lühike ja mäletan, et kasutasin kaitsevahendit. Kuna olin tarbinud alkoholi, siis olen tundnud pikka aega muret selle kõige üle, et kas olen saanud mõne haiguse. Eriti olen just kartnud HIV viirust. Muid seksuaalseid vahekordi ei ole vahepeal olnud.

Testid olen teinud järgnevalt sellest juhtumist:
4 nädalat hiv 1,2 ag+ab laboritest, lisaks veel kõik muud suguhaiguste testid.

8 nädalat hiv 1,2 ag+ab laboritest

11,5 nädalat hiv 1,2 ag+ab laboritest ja HIV RNA PCR.
Lisaks veel C- hepatiit ja B- hepatiit dna uuringud.

14 nädalat hiv 1,2 ag+ab laboritest

23 nädalat hiv 1,2 ag+ab laboritest

Kõik testid on olnud negatiivsed. Arvan, et minu suurim probleem on just psühholoogiline. Kas võin tehtud testide põhjal olla 100% kindel, et mul ei ole HIV viirust? Kas edasine testimine ei ole vajalik selle ühe kahtlase vahekorra pärast?

Testid olen teostanud Synlab (Quattromed) laboris ja ühe hiv 1,2 ag+ab ning HIV RNA PCR regionaalhaigla laboris. Kas laboreid võib pidada usaldusväärseks?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Lugupeetud patsient

Teie mure on muidugi õigustatud. Saan aru, et olete korranud HIV testi 4 korral 2 eri laboris. Mõlemad laborid on usaldusväärsed je korduv negatiivne tulemus peaks andma kindluse, et te kõnealusel korral nakkust ei saanud.
Saan aru, et 4. nädalal tegite muud suguhaiguste testid ka? Kontrollida tuleks süüfilise ja gonorröa suhtes ka juhul, kui teil ei ole mingeid kaebusi. Soovitan vaadata oma 4. nädalal tehtud testid üle, kas süüfilise ja gonorröa testid olid tehtud.

Kui kõik on korras, siis tundub olevat haigusvaba.
Kuna olete noor ja kindlasti seksuaalselt aktiivne inimene, siis soovitaksin oma südame rahustuseks ka edaspidi kord aastas kontrollida ennast HIV ja süüfilise suhtes. Ka juhul, kui ei ole olnud juhuslikku kaitsmata vahekorda. Annab teile kindluse, et olete jätkuvalt terve ja kui kunagi hilisemas elus peaks mõni test olema positiivse leiuga, siis saate täpselt enda jaoks määrata, millise ajavahemiku jooksul olete nakkuse saanud. Loodan, et seda viimast ei ole siiski kunagi vaja.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Hiv test

Tere kas 88 päeva pärast olukorda veeniverest võetud hiv test on usaldusväärne ? Test negatiivne

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Arvan küll, aknaperiood peaks olema möödas.
Kui tuleb ette sagedasi partneri vahetusi, siis on enese tervise huvides alati mõistlik perioodiliselt oma HIV-staatust kontrollida.
Loe edasi

Hiv/narkootikumid

Tere , kas narkootikumide tarvitamine näiteks kokaiin võib mõjutada hiv testi tulemust ? Kui kasutatakse kas test ei pruugi siis antikehi näidata ?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ei, kokaiini kasutamine ei mõjuta antikehade teket HIV nakkuse puhul.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Loe edasi

Hiv test

Tere selline küsimus kui inimesel on hiv sümptomid kas siis pigem test näitab positiivset tulemust või just siis pigem ei näita ?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

HIV infektsiooni puhul test kindlasti näitab infektsiooni, vähemalt korduval määramisel.
HIV infektsioonil ei ole spetsiifilist sümptomatoloogiat, selle diagnoos ongi laboratoorne.
Loe edasi

HIV RNA QN test

Tere,

Kui täpne on HIV RNA QN test HIV viiruse määramisel? Test sai tehtud Synlab laboris 10 päeva peale kahtlast kontakti. Praegu oli testi tulemus negatiivne.

Tänades

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kõikide laboriuuringute osas on teoreetiline võimalus nii valepositiivseks kui valenegatiivseks tulemusekś.
Seega tõsise kahtluse olemasolul võik alati kaaluda test korduvat teostamist ...

Loe edasi

VERE ANALÜÜSID

Küsimus järgmine,kas HIV viiruse testimiseks peab kindlasti tegema vastava testi või saab ka üldisest vere uuringust aru,et midagi on viltu? Väga ootan vastust!

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
HIV diagnostikaks on vaja kindlasti teha spetsiifiline test, sest kui üldine vereuuring midagi näitama hakkab, on tegemist juba AIDS-i haigestumisega. HIV-i kandluse määramiseks on kaks võimalust, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: