Immuunglobuliin G S-IgG alaklass 2 ja 3 langus seerumis 25.06.15 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere Doktor! Mul on 2008 diagnoositud brohektaasid. Tegemist ilmselt 1998. aastal põetud alasasagara kopsupõletikust tingitud tüsistusega (ainus ja väga tõsine kopsupõletik elus). 2002.a tehti mulle tonisllektoomia lokaalse anesteesiaga (pidevad angiinid ja mandlites tuvastati streptokokkbakter). 2009. aastal olin pikalt bronhiidis (rögas tuvastati järjest erinevad bakterid: hemofilus influanze, serratia liquefaciens, enterobakter sp), sain erinevat antibiootikumiravi + prednisolooni ja paranesin. Samal aastal tehti teine tonsillektoomia (eemaldati mandlijäägid, histoloogia näitas, et eemaldatud koes on hpv). Seejärel olin 6 aastat terve. 2015 oli teine pikk põdemine, väike palavik, rögakülvis tuvastati erinevad bakterid: stafülokokkus aureus, hemofilus parainfluanze, clebsiella sp. Mandleid enam pole, aga mõne päevaga tekkis kurgukaarele, st mandliesisele nahale on suur valge laik, mis kipitas, kraapis (kurk kuivas), millest lasin teha biopsia. Histoloogia vastuse kohaselt on tegemist kerge rakudüsplaasiaga (parakeratoos) CIN1, maligniteeti ei ole. Lor-arst ütles, et see on armkude ja jälgimist ei vaja. Muid haigusid/hädasid ei ole. Lasin Synlab-is teha hiv testi veeniverest, mis oli neg. Käesoleval aastal läksin immunoloogi vastuvõtule, kes määras põhjalikud immuunanalüüsid verest. Immuunglobuliin G alaklassi seerumis S-IgG2 oli 1,77 ja S-IgG4 oli 0,022. Mingi valgunäitaja (kahjuks ei mäleta) oli samuti madal. Vereanalüüs näitas rauapuudust (ferritiin seerumis 11, raud 7), selle normi saamiseks võtan Retaferi (Hgb on normis). Muud immuunnäitajad olevat ideaalses korras, vere üldnäitajad samuti korras. Kuna olin eelnevalt u pool aastat kopsuhaigust põdenud (hiljutisel kopsuarsti vastuvõtul ütles arst et kops puhas, röga siiski eritub), lasi immunoloog teha kordus verenalüüsi, kontollimaks S-IgG alaklassid 1-4 ja S-CH50. Tema sõnul on mul praeguse analüüsi tulemuse järgi nn kapselbakterite (streptokokk) nakkuste vastu kaitse langenud. Kui muutused vereanalüüsi vastuses püsivad, tuleks mulle teha antikehade ülekanne ja vaktsineerida meningiidi vastu. Tema sõnul pean hakkama regulaarselt immunoloogi vastuvõtul käima, et kontrollida antikehade näite ja vajadusel teha antikehade ülekandeid. Minu küsimused on: Millest võib olla tingitud eespool nimetatud IgG näitajate langus? Kas nende näitajate langusega on tegemist kestva, st pidevat jälgimist vajava immuunhaigusega või võivad need näidud iseenesest normaliseeruda (nn pikast põdemisest tingitud ajutine langus)? Kui suur on risk nakatuda streptokoki poolt põhjustatud kopsupõletikku või meningiiti, kui selliste näitajate (S-IgG 2 languse) juures anikehade ülekannet ja vaktsiini ei tee? Või on antikehade ülekanne ja vaktsineerimine möödapääsmatult vajalikud? Teie vastuse eest ette tänades!

Arst vastas:

Liisa Kuhi

dr Liisa Kuhi

Laborimeditsiini arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!

Teie poolt esitatud põhjaliku kirjelduse alusel on sedastatav IgG alaklasside puudulikkus, kuid täpset puudulikkuse põhjust ei ole võimalik määratleda. Tõenäoliselt on tegemist esmase immuunpuudulikkuse alaliigiga, mille puhul on häiritud immuunglobuliinide (antikehade) süntees pärilikul alusel. Sel juhul on tegemist kestva häirega, mida on vaja pidevalt jälgida. Võimalik on ka teisene – teisest põhihaigusest tingitud – immuunpuudulikkus, kuid Teie haigusloos puuduvad sellele viited.
IgG 2. ja 4. alaklassi puudulikkus põhjustab tõesti organismis kapselbakteritega (näiteks Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Neisseria) võitlemisel tavapärasest väiksemat immuunvastust, mistõttu need infektsioonid esinevad sagedamini ja kulgevad raskemalt. Infektsioonidest on võimalik võitu saada pikema antibiootikumraviga. Kuna immuunpuudulikkusest tulenevad kopsunakkused on tõsised, siis nende ennetamise võimaluseks immuunglobuliinravi (antikehade ülekanne) ja vaktsineerimine kapsliga bakterite vastu.
Soovitan pidada nõu immunoloogiga – haiguspilti ja analüüsi tulemusi dünaamikas jälgides on võimalik teha Teiega koostöös parim raviotsus.

Parimate soovidega,
Liisa Kuhi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Testimine

Tere! Kas neurosüüfilise testimise esmane analüüs on T.Pallidum IgG seerumis?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Jah, neurosüüfilis on kaugele arenenud süüfilis, mitte omaette haigus. Diagnostika algab tõesti nimetatud uuringust.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Loe edasi

Neerunäitajad

Tere,

pöördusin neuroloogi poole seoses surinatega jalalabades ja rahutute jalgadega. Neuroloog lasi teha vereanalüüsi ja ütles, et kõik näitajad on korras. Ise hiljem aga vaatasin, et näitaja ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teile muret teinud näitaja eGFR on arvutuslik näitaja, see tähendab, et koosneb mitme parameetri suhtest, mitte seda ei mõõdeta eraldi.
Teie raviarsti väide, et analüüsid on korras ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: