Vereanalüüsi näit 28.10.13 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Treksaani ravi tõttu teeme iga 1,5 kuu tagant lapsele vereanalüüse. Analüüsides on näit P-LCR mis kogu aeg tõuseb -praegu on 51,1 %.MPV on 13,3fl ja HCT 40,2% Reumatoloog soovitas küsida P-LCR-i kohta verega tegelevalt arstilt ja perearst ütleb, et näidul ei ole tähtsust. Mida see näit siis ikkagi tegelikult näitab ja kas muretsemiseks on põhjust.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Püüan teie küsimusele vastata. Kahjuks ei tea teie põhidiagnoosi, mille pärast on lapsele treksaanravi määratud. Arvan, et kaudne põhjus peaks olema just see diagnoos ja teile muret tegevad verenäitajad on reaktsioon sellele põhihaigusele, mitte omaette haigus.
Mõlemad on seotud trombotsüütidega, mis on vere vormelemendid ja vastutavad vere hüübimise eest. MPV näitab trombotsüütide keskmist suurust ja P-LCR on trombotsüütide suurte vormide suhtarv.
Perearstil on õigus selles osas, et kui trombotsüütide üldarv püsib normis, ei ole nende numbrite muutus eraldi ühegi patoloogia näitajaks. Hüübimine püsib endiselt korras.
Teatud reumatoloogilised haigused võivad muuta trombotsüütide suurust ja siit ka indeksite muutus. Aga lihtsalt nende numbrite pärast muretseda ei ole vaja.
Pigem on asi selles, et tänapäeva meditsiinis arvutatakse igaks juhuks kõiki indekseid ja me suudame mõõta ja loendada enamikke parameetreid. Tegelikult on teatud haigustega seotud ainult vähesed nende hulgast, palju on üleliigset infot.
See MPV ja P-LCR näide, mille tõite, on selles osas väga hea. On loomulik, et patsiendil tekivad küsimused, kui mõni näitaja ei ole normi piirides. Meie probleem laborimeditsiinis on selles, et kasutame liiga palju arvulisi näitajaid, mida paljud arstid interpreteerida ei oska ja mille interpreteerimine alati ka vajalik pole.
Loodan, et vastasin küsimusele ja teile aitäh olulise teema püstitamise eest.

Lugupidamisega,
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

B12 vitamiin

Tere

Käisin vereanalüüsi tegemas ja tulemused kuvavad, et B12 vitamiini tase on üle normi. Näit siis täpsemalt 598.
Kas see on väga suur tõus ja võib viidata mingisugusele haigusele?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Isoleeritud B12 suurenemine ilma muude haigustunnusteta ei pruugi olla patoloogia. Pigem võib tegemist olla juhusliku leiuga.
Südame rahustuseks võib uuringut korrata 1-2 kuupärast, ...

Loe edasi

vereanalüüs

Tere
Mis võib olla lisatud faili põhjal Eo näidu suurenemise põhjuseks? 2022.a lõpu vereanalüüsis oli Eo näitaja 0,07, muud näitajad normi piires.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks ei ole faili lisatud.
Eo ehk eosinofiilide näit - ilma numbrita ei oska ma seda kuidagi interpreteerida.
Samuti oleks vajalik, et arst näeks kogu vereanalüüsi. Üksikud ...

Loe edasi

Lymph näit normist madalam

Tere!
Vereanalüüsi vastuses oli normist väljas lymph näit. 1.04. Ülejäänud kõik normis. Kas peaks muretsema? Kui suur kõrvalekalle see on?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi tuleb alati hinnata kui tervikut, seega üksiku parameetri kohta esitatud küsimusele on keerukas vastata.
Aga kui õtlete, et kõik näitajad on referentspiirides, siis ...

Loe edasi

Vereanalüüside tõlgendus

Tere
Andsin eile verenalüüsi perearsti juures, et selgitada välja minu 3-kuu keskmine veresuhkru näit. Nimelt arsti vastuvõtul oli näpust võetud veresuhkru näit üle piirmäära (oli pealelõunane aeg ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil on tõesti vähene leukotsütoos ja ka neutrofiilide arv on suurem, kuid kirjeldate hiljutist viirusinfektsiooni põdemist. Seega oletan, et põhjus on just viirusinfektsioon ja mõne ...

Loe edasi

Millele viitavad kõrgenenud Segmenttuumsed neutrofiilid ja madalad Lümfotsüüdid vereäige analüüsis?

Tere

7 aastasel lapsel on viimase 2 kuu jooksul olnud palavik kerge peavaluga 3 korda ning möödub iseenesest paari päevaga. Perearst on teinud korduvalt vere ja uriinianalüüse (analüüs korras) ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Põletiku tunnused on tõesti olemas, CRP 48 mg/l, suurenenud WBC näit neutrofiilide ja monotsüütide arvelt, lümfotsüütide üldarv normis.%-dele ei ole vaja tähelepanu pöörata, absoluutarvud ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere Tegin vereanalüüsi ja tekib küsimus kui PcT on 0.14 kas on see korras ja pole põhjust muretseda? Kuid näidud seal kirjas on alates 0.18

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

PCT on arvutuslik parameeter, s.t. see ei kajasta mingit konkreetset vererakkude arvu.
Ehk oluliselt väiksema kliinilise informatiivsusega kui samas uuringus sisalduvad vererakkude ...

Loe edasi

Lümfotsüütide arv ja settekiirus

Tere!
Tegin vereanalüüsi ja mõned näitajad ei ole normi piires:
lümfotsüütide arv 3,73 E9/L
settekiirus 29 mm/h
CRP 6.02 mg/l
kolesterool 7.6 mmol/l
LDL 5,4 mmol/l

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kolesterooli näit kaebusi ei põhjusta. Samuti ei ole informatiivne üksik hemogrammi näitaja (lümfotsüüdid), see uuring on hinnatav tervikuna.
Tähelepanu vääris ESR 29 mm/t. See ...

Loe edasi

NT-proBNP näit

Tere

Palun abi vereanalüüsi tõlgendamisel. NT-proBNP näit veres 486,4 ng/L. Kuna lähen arsti juurde alles maikuus, siis sooviksin eelnevalt teada, kas selle näiduga on kõik korras?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Südamepuudulikkuse marker on veidi üle referentspiiride. Selle alusel üksi ilma EKG ja muude uuringuteta mingit põhjapanevat järeldust teha ei saa.
Kuid soovitaksin kontrollida ...

Loe edasi

Tere.Valmistab muret vereanalüüs.

Tere.Valmistab muret vereanalüüsi näit. Trombokritt 0.45 ja trombotsüüdid 432. Murelikuks teeb see, et alles 14.12.2021 oli trombotsüütide näit 410 ja enne seda pole kunagi vereanalüüsis selliseid nihkeid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Trombotsüütide hulk on ülemisel referentspiiril. Ilma teie muud tervisetausta teadmata ei ole võimalik seda numbrit interpreteerida. See võib olla nii teie individuaalne norm kui viidata ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus

Sai tehtud vereanalüüs. Kõik muud näitajad on korras aga kui CRP on 10,83mg/l ja eGFR(Crea, CKD-EPI) 119,12 ml/min/1,73m3, siis kas see on normaalne näit?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

CRP on suurenenud, kas võiks olla tegemist mööduva viirusinfektsiooniga?
Soovitaksin korrata uuringut - CRP, Crea ja GFR. CRP peaks ootuspäraselt vähenema.
CFR on küll OK, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: