Hemoglobiinitase ja doonorlus 05.04.06 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tänan eelmise vastuse eest, aga siiski huvitab mind, kui hakkan doonoriks, kas siis vere loovutamise järel on mõned kuud hemoglobiin madalam või kerkib see taas kõrgele mõne päeva või nädalaga? Praegu on tase 17,0, annaks see 400 ml verd ära ja läheks siis näit 150 peale ja püsiks seal mitu kuud, on see üldse reaalne? Tänan!

Mees 42

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,

Doonoritele ongi seetõttu kehtestatud teatud ajavahemik, mille järgi nad tohivad uuesti verd anda. Selleks on 2 kuud, ning selle perioodi jooksul suudab organism esialgse seisundi taastada. Samas pidevalt vers andes muutub ka organismi võime punavere rakke toota kiiremaks ja siis on "aadrilaskmisest" vähem kasu. Aga proovida võite.

Lugupidamisega

Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Madal hemoglobiinitase

Tere

Sain hiljuti teada, et hemoglobiinitase veres on 71, mis on kõvasti madalam kui norm ette näeb. Kas sellises olukorras oleks mõistlikum lasta vereülekanne teha või piisab ka ainult rauatablettidest?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereülekanne ilma muude põhjusteta ei ole kindlasti näidustatud. Ka rauatabletid ilma täiendavate uuringuteta ei ole näidustatud.
Vajalik on koos oma perearstiga täpsustada, millise ...

Loe edasi

Hemoglobiinitase

Mis oleks normaalne hemoglobiinitase? Kui tegemist on 26-aastase naisega. Kas 16,5 on normaalne?
Kas on on võimalik, et hemoglobiinitase võib muutuda lühikese aja jooksul?

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Kahjuks ei selgu Teie küsimusest, mis ühikutega on tegu. Kui g/dl, siis on see naisterahva jaoks veidi kõrge. Ülemine piir võiks olla 15,0 juures. Kui aga ühikuks on g/l (mida Eestis kasutatakse), ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: