Uriini analüüsid 22.02.05 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tavaline uriini proov on perearsti väitel "piiri peal"s.t., et leukotsüüte oli vist 20, natuke eritrotsüüte ja soolasid, et see põletikku ei näita, ometi mul juba vähemalt kuu aega on seljas valud ja eelm. aastal diagnoositi krooniline neeruvaagna põletik ja leiti mingi streptokokk uriinis. Kas mikrobioloogiline külv näitab täpsemalt põletiku olemasolu ,kuigi mulle öeldi et sel ei ole mõtet kui tavaline uriini proov on korras. Ja kuidas üldse lugeda uriini proovi, s.t. mis need näitajad siis peaks olema , et võiks kahtlustada põletikku.
Ette tänadas vastuse eest!

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,
Kui leukotsüütide number on 20, nagu Te väidate ja on ka diagnoositud neeruvaagna põletik, on see piisav alus mikrobioloogiliseks uuringuks, mis on üheks põletikku kinnitavaks analüüsiks. Erütrotsüüte võib vähesel määral uriini sattuda ka näiteks menstruatsiooni korral või väliste kuseteede mikrovigastustest ja seetõttu on näit antud juhul vähemtähtis. Samas võib erütrotsüütide esinemine olla teise tõsise neeruhaiguse - glomerulonefriidi sümptomiks. Soovitan teha ikkagi ära uriini külv ja/või käia ära spetsialisti (nefroloogi) konsultatsioonil.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Alaseljavalud ja uriinianalüüsi tõlgendamine

Ma soovin, et Te aitaksite mul tõlgendada uriini,-ja vereproovi tulemusi. Soovin veenduda, et kumbki ei näita põletikku.
Sattusin 10.12 erakorralisse tugevate valudega alaseljas, valu rohkem paremalpool. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüs põletikule ei viita: Leu (WBC) 6,6 ja CRP 7.
Uriini analüüs on vastukäiva tulemusega - uriini ribaanalüüs on täiesti korras minimaalsete valgu jälgedega, viimane on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: