Lastetuse põhjuste uurimine ning ravi 29.04.08 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 28 aastane naine. Veidi enam kui 2 aastat tagasi soovisime partneriga last. Möödus 8 kuud (9 tsüklit) ning rasestumist ei toimunud. Peale seda vahetasin töökohta ning lapseplaani lükkasime tahaplaanile. Rasestumisest hoidumiseks jälgisin oma tsüklit kuna see on üsna regulaarne (26-29 päeva), tavaliselt 27-28 päeva. Selle aja jooksul esines ka "möödalaskmisi" kuid sellele vaatamata rasestumist ei toimunud.
Sel kevadel otsustasime, et lapse saamist ei tasu enam edasi lükata ning igaks juhuks külastasin ka naistearsti, lihtsalt niisama kontrolliks, teisalt kahtlustasin endal seent. (Arst diagnoosis kerge bakteriaalse vaginoosi, millele ta ei pidanud ravi vajalikuks, kuid minu sügeluse leevendamiseks kirjutas siiski ravi välja).Rääkinud arstile ka oma soovist lapsi saada ja tutvustanud enda ajalugu ses osas, otsustas arst igaks juhuks minu hormoone kontrollida. Selgus, et need paigast ära ja ovulatsioone ei toimu. Kuna sain analüüside vastused telefonitsi, seetõttu ei pannud tähele, mis hormoonist oli jutt ning ei oska ka väärtusi öelda.
Umbes aasta tagasi avastas arst minu kaebuste peale tsüsti, mis kadus ise ravi saamata. Käisin paar korda UH-s selle probleemiga ning seal näitas, et follikulid kasvavad ning kuna viimasesse UH-sse sattusin vahetult enne oodatavat ovulatsiooni, siis tookord arst väitis, et ovulatsion ka toimub.
Sellest infost lähtuvalt tundus arst ise ka telefoni teisel pool veidi imestunud, et mul selline probleem, samuti on mu tsükkel alati ja algusest peale regulaarne olnud. Pikkust ja kaalu mul vastavalt 167cm/59 kg, kaalust olen viimase poole aasta jooksul alla võtnud (enne olin ca 64 kg, kuid iseenesest olen aastaid juba 60 kg ümber kaalunud ning ei ala- ega ülekaalu pole esinenud), vastavat veretesti pole enne ka teinud.
Arst küsis, kui suur soov mul hetkel lapsi saada on ja kas see on tõsine ja kui ma vastasin jaatavalt, arvas ta, et mu ovulatsioone peaks sel juhul stimuleerima ning kirjutas välja Serophene tabletid.
Uurinud nüüd veidi antud olukorra kohta internetist, tekkis mul siiski mõningad küsimused. Kas selline hormonaalne seinud on püsiv? St miks mul umbes aasta tagasi UH-s väideti, et ovuatsioon toimub ja nüüd äkki enam mitte? Lugesin, et munarakkude küpsemise ja vabanemise probleeme võivad põhjustada toitumise ning kilpnäärme talitluse häired ja kroonilised haigused. Toitumist hindan mõõdukalt tervislikuks, rämpstoitu ei söö ning ka ülemäära magusat ka ei armasta, kroonilisi haigusi enda teada pole. Kas enne Seropheniga ravi alustamist ei peaks arst siiski uurima minu nn üldtervist? Aastaid tagasi (umbes 7 aastat tagasi) hinnati mu kilpnääre suurenenuks, kuid endokrinoloog siiski tunnistas mind terveks. Samuti lugesin Seropheni infolehelt, et selle eelduseks on, et partnerit on viljakuse osas kontrollitud. Minu partneril sellist uuringut tehtud pole.
Lõppkokkuvõttes olen veidi segaduses ega tea, kas ja kuidas toimida. Kas lasta enne tablettide manustamist partnerit kontrollida? Kas hormonaalse tasakaalu saavutamiseks on olemas muid vahendeid või on see püsiv ega kao ilma ravita? Kas võis selline hormonaalne pilt olla iseloomulik ainult praegusele tsüklile? Lisan veel seda, et enne rasestumise soovi kasutasin 7 aastat rasestumise vältimiseks Femodeni ning peale tablettide tarvitamise lõpetamist taastus tsükkel kohe ja oli regulaarne.

Mul ei ole midagi küll antud ravi vastu, aga soovin, et see oleks tõesti põhjendatud ning tegutsemine arukas. Lihtsalt nn tablettide neelamine pole minu arust alati mõistlik kui on olemas ka muud meetodid. Soovin seetõttu Teie kommentaari antud olukorrale.

Ette tänades,
Katri :)

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Tervist,
kirjalikuks vastuseks on küsimusi liiga palju.
Soovitan ikkagi pöörduda lastetuse raviga tegeleva arsti vastuvõtule kas Tallinnas või Tartus. Tallinnas Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik, Nova Vita kliinik. Tartus Ülikooli kliinikumi naistekliinik või Elite kliinik.

Lugupidamisega,
Aivar Ehrenberg
SA TÜ Kliinikum
naistekliinik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Kas teha kunstlikku viljastamist või oodata?

Tere! Sooviks teada, kas on lootust jääda rasedaks või teha kunstviljastamist, kuna mehega juba 3 aastat proovime rasestuda, aga mitte midagi;( mehel analüüsid korras. Ise käisin 4 kuud tagasi laparoskoopias, ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
soovitan juba praegu võtta ühendust lastetuse ravi spetsialistiga, sest kunstliku viljastamise vajadus tundub olemas olevat, aga järjekorrad on pool aastat ja enam.
AE

Loe edasi

Laparoskoopiline operatsioon

Tere!
Minul on mure, et kas lap.operatsioone on võimalik mitu korda teha?
Muidu on mul operatsioonist möödas 3a. peale oppi umbes 6kuud palus arst teha oma elukohajärgse naistearstiga kontrastaine ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Kui te ei ole rasestunud 3 aasta vältel pärast laparoskoopiat, soovitan pöörduda lastetuse ravi spetsialisti juurde ja mõelda tõsiselt kehavälisest viljastamisest. Munajuhade veelkordne uurimine ei tundu ...

Loe edasi

Seemnerakkude analüüs

Tere! Kas seemnerakkude analüüsi tehakse ka tavalise meestearsti juures või on selleks kindlasti vajalik kehavälise viljastamise kliiniku spetsialisti juurde minna? Aitäh!

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
spermaanalüüse tehakse kõigis lastetuse ravi kliinikutes, aga kui soovite põhjalikku uuringut (ja võimalik, et ka ravi), soovitan pöörduda meestersti poole. kontakt: meeste.kliinik.ee
Loe edasi

Lastetuse uuringud ja ravi naistele

Tere, mul on selline mure, et ma ei jää rasedaks. Oleme juba üle aasta proovinud. Kuhu peaksin pöörduma, et uuringuid teha ?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
võite algatuseks pöörduda oma naistearsti poole või siis otse lastetusega tegelevasse kliinikusse (NovaVita, Ida-Tallinna Keskhaigla, Elite, SA TÜ Kliinikum.
AE

Loe edasi

Analüüsi vastus lastetuse korral

Tere.
Alustasime uuringuid viljatuse põhjuste väljaselgitamiseks. Nüüd sain vereproovi vastused ja leidsin ühe suure kõrvalekalde: Türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis on 225, kuid analüüsi leht ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
see analüüs viitab kilpnäärme autoimmuunsele põletikule. Kui kilpnäärme talitlus ei ole häiritud, ei pea selle pärast liialt muretsema. Rasestumist usutavasti ei sega.
AE

Loe edasi

Rasestumine

Tere!
Mul selline küsimus kuna mul ei käi iseenesliku menstruatsiooni siis saan tsüklilist ravi dhupasthooni ja estrofemmiga, mul ei käi ovulutsiooni ja emakas on vahesein tahan teada milline võimalus ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Selle kirjelduse järgi ei ole võimalik öelda, kas te saate oma munarakkudest rasestuda. Doonorimunarakuga on rasestumine ilmselt võimalik.
Soovitan minna lastetuse raviga tegeleva asjatundja jutule. ...

Loe edasi

lastetuse uuringud ja ravi naistel

tere!kus voiks lastetuse uuringud ja ravi labi teha?meil probleem et 4 aasta jooksul ei saa last sunnitada,probleem on minus,mehel koik korras.sooviks teada kus kohas tallinnas mina saaksin uuringut ja ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Kunstliku viljastamisega tegelevad Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik ja Nova Vita kliinik. Lastetuse uuringutega laiemas mõttes tegeleb iga naistearst.

Aivar Ehrenberg
SA TÜ Kliinikum
Loe edasi

Lastetuse uuringud ja ravi naistele

Tervist !

Sooviksin teada, kus oleks hea teha hormonaal teste/viljakuse teste?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

tervist,

esmalt peaksite ikka pöörduma viljatuse raviga tegeleva arsti poole, tema annab nõu, kus ja mis teste teha. Järjekord on selline: enne arstivisiit ja siis testid, mitte vastupidi.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: