Tolerantsus Autor: Jüri Ennet

Tolerantsus ehk taluvus meditsiinilises mõttes on eelkõige ravimi- või uimastitaluvus. Alkoholi, narkootikumide, uinutite, rahustite jt psühhoaktiivsete ainete korduval tarvitamisel organism harjub nendega, mistõttu aine toime otsekui nõrgeneks ning organism vajab esialgse toime saavutamiseks järjest suuremaid annuseid. Tolerantsuse muutus koos ihaga aine järele ja ärajäämanähtude tekkimisega on üks sõltuvussündroomi tunnuseid. Eriti selgelt ilmneb see alkohoolikutel ja opiaadisõltlastel. Tolerantsuse muutus alkoholismi korral kulgeb järgmise skeemi järgi: algaja talub lahja alkoholi väikesi koguseid, edasisel tarvitamisel talutakse järjest suuremaid koguseid ning kangemaid alkohoolseid jooke (selles faasis kahjustuvad oluliselt ka seemne- ning munarakud). Viimases faasis alaneb alkoholitaluvus pidevalt (“pea ei kanna”) – tervisehäiretega kaasneb isiku sotsiaalne degradeerumine.

Tolerantsus psühholoogilises ja sotsiaalses mõttes tähendab sallivust teise mõtteviisiga kaasinimeste või vähemusrühmade suhtes.

Vt ka alkoholism.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

kaela osteokondroos, müotooniline sündroom, C5-C6, C6-C7 song, seljanärvi kontuuri deformatsioon

Tere. Sain eeltoodud diagnoosi Eestist väljaspool ja pole 100% tõlke õigsuses kindel, aga diagnoos on hirmutav ja ei tea, kas broneerida esimene lend Eestisse või on see midagi, millega annab elada. Tehtud ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist on kaelalülide ealiste muutustega, kahe lülidevahelise ketta väljasopistusega ja kaelalihaste toonuse tõusuga. Ka kõik muutused eraldi põhjustavad kaelavalu. Kui ei kiirgu valu kätte ei pea asjaga ...

Loe edasi

Küsimusi tekitav enesetunne

Tere.
Pöördun murega. Kuu aja jooksul esineb mul peauimasust. Hommikul peale ärkamist on kõik korras ja siis mõnede tundide pärast tunnen, et pea on uimane, on nõrkustunne või selline lainetav tunne. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kavernoom on tõenäoliselt olemas juba sünnist alates ega ole halva enesetunde põhjuseks.
Üritage vältida vererõhu kõikumisi pideva ravimi võtmisega (perearst). Kui enesetunne ei parane, tulge vastuvõtule. ...

Loe edasi

Seljavalu.

Tehti röntgenülesvõte lülisamba piirkonnast ja vastuseks sain,et mul on scoliosis lumbal.dex.1 a (thoracolumbal.dex.E.kujul.?)Mida see tähendab?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui seljavalu kiirgus ka jalga, on tõenäoline lülidevahelise kõhrketta väljasopistusest tingitud jalanärvi ärritus. Tuleb vältida kõiki asendeid mis tekitavad valu jalas. Kui kaasub ka labajala tuimus ...

Loe edasi

tuimad varbad

Tere!
Tunnen, et varbad on kogu aeg tuimad. Selline tunne, nagu oleks külma saanud, aga tegelikult pole saanud. Aegajalt hakkas see tunne endast märku andma ca 2 aastat tagasi, aga nüüd on see tunne ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Suhkruhaiguse koral võib tekkida jalanärvide kahjustus - polüneuropaatia- mille korral esineb tuimus varvastes ja labajalgades. Jalanärvide uuring ENMG annab tõenäoliselt vastuse, sellele suunab neuroloog. ...

Loe edasi

valu seljas ja kubemes

5 kuud tagasi pöördusin meestearsti poole murega,et vasakus munandis on mõõdukalt tugev valu. Sai tehtud kõikvõimalikud analüüsid, selgus, et mul on munandites veenilaiendid aga need ei põhjusta valu. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Alaselja probleemide korral võib valu kiirguda ühepoolselt alakõhtu, kubemesse ja ka munandisse(kuigi harva). Tõhusa ravi eeltingimuseks on põhjuse väljaselgitamine. Tuleks teha MRT uuring alumistest nimmelülidest ...

Loe edasi

Erektsioonihäire

Tere, nimelt on mul erektsioonihäired. Seksuaalvahekorras olles, erektsioonid pole üldse nii kõvad ning üldjuhul vajuvad ära. Eriti enne penetratsiooni või siis kondoomi pealepanekul(kondoom võtab momendist ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Teie juttu järgi on teil nn ebaõnnestumist ootuse sündroom, ehk kui midagi ebaõnnestus siis mees kardab et see kordub ja nii ongi ehk kordub. Ja mida rohkem seda karta seda rohkem see oht ...

Loe edasi

Elekterimpulssravi kasutamine alaealistel

Tere,
kas elekterimpulssravi või mõnda teist äärmuslikumat ravimeetodit (psühhokirurgia) rakendatakse Eestis ka alaealistel juhul kui teised ravimeetodid ei ole mingit tulemust andnud? Tegemist on ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhokirurgiat kui sellist - ei rakendata.
Mitmete neuroloogiliste häirete korral (millega võivad kaasneda mõned psüühikahäireid) on kirurgiline sekkumine vajalik, et see neuroloogiline haigus-põhjus ...

Loe edasi

Migreeni valud.

Tere,olen huvitatud,kas migreeni valude puhul aitab hüpnoosravi?Tütrel olid peavalud lapseeas,ning peale lapse sünnitust,vanuses 23 tekkisid uuesti.Praeguseks on ta 38 a ning peavalud on väga sagedased ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Iga tera tervise varasalve on kasuks, ka peavalude korral. Seega võimalusi lahenduseks palju.

Terves kehas terve psüühika, meeleolu, optimism. Keha saab tervendada ja tugevdada iga inimene ...

Loe edasi

Asperger ja sõjavägi

Kui mul on aspergeri sündroom, ning töövõimetus 80%, siis kas on oht minna sõjaväkke?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Aspergeri sündroom avaldub alates eelkoolieast (4...6. eluaastast) - see on psüühilise arengu häire ja see arenguhälve avaldub varases nooruses.
Selle valdkonna kohta on palju head informatsiooni ...

Loe edasi

2 aastane tütar masturbeerib

Tere. Minu mure seisneb selles, et minu 2 aastane (1 kuu pärast 3 a) tütar masturbeerib. Alguse sai see umbes siis kui ta oli pooleteise aastane. Vähemasti siis ma märkasin seda veidrat tegevust aga väga ...

Lemme Haldre

Vastas dr Lemme Haldre

Tere
Kasvataja sõnad, et see on möödub käitumine, ongi hea soovitus. Liigne tähelepanu võib käitumist hoopis suurendada. Soovitan laenutada ja lugeda ka Raisa Caicciatore raamatut "Laste seksuaalkasvatus" ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi