Sisekliima Autor: Argo Soon

Sisekliima on muutunud seda olulisemaks, mida tubasemaks on inimene jäänud oma igapäevategemistes. Ruumide sisekliimana mõistetakse eelkõige ruumi soojuskeskkonda loovaid tegureid – õhu temperatuuri, niiskust ja liikuvust, harvem ka soojuskiirgust. Ruumiõhu mõiste hõlmab õhu keemilist koostist, eelkõige selles leiduvaid saasteaineid, ja ka õhu muid omadusi, kaasa arvatud eespool nimetatud parameetrid. 

Ebasobiv ruumiõhk (liiga kuiv, saastunud jne) põhjustab ruumiõhu sündroomi. See väljendub mitmesuguste ebamugavustunnet tekitavate aistingutena, ent võib olla ka märgatava töövõime languse põhjuseks. Sagedasemad kaebused seostuvad silmade (kihelus, pisaravool, punetus, laugude turse, ajutine nägemise ähmastumine), nina (kihelus, ninakinnisus, kuivustunne, vesise eritise teke), kurgu limaskesta (kipitus-, kuivus- või janutunne, hääle kähedus, ärritusköha), kesknärvisüsteemi (seletamatu väsimus, uimasus, peavalu, kontsentreerumisraskused, peapööritus ja isegi iiveldus) ning harvem ka nahaga (kuivus, kihelus, mõõdukas lööve).

Enamik neid sümptomeid võib esineda mitmete teistegi haiguste puhul, seepärast saame ruumiõhu sündroomist rääkida vaid juhul, kui muud põhjused – külmetushaigused ja allergia – on välistatud ning kui inimene tunneb end väljaspool kõnealust hoonet või ruumi paremini. Töökeskkonnas kujunevad niisugused sümptomid vahel aegamööda ja muutuvad häirivaks alles töönädala lõpuks, mistõttu tihti aetakse neid segi tööstressist tulenevate nähtudega. Ruumiõhu sündroomi korral esinevad kaebused sageli mitmel, vahel isegi enamikul kollektiivi (pere) liikmetest.

Olukorra lahendamiseks tuleb välja selgitada probleemi põhjus ning see kõrvaldada, ravimid niisugustel puhkudel erilist edu ei taga.

Vt ka suitsetamine.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Rasestumine peale 40

Mul on 2 last (5 &7), kuid uuesti abielus ja sooviksime väga veel üht last koos. Mu abikaasa on 35, mina 44. Mõlemad oleme hea tervise juures ja elame tervislikku eluviisi. Oleme proovinud rasestuda juba ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
kui Teil on suguelu piisavalt sage (2-3päeva tagant), ja olete varem samast mehest rasestunud, ei ole kunstlikul viljastamisel suurt täiendavat efekti. Järelikult pole rasestumiseks muud ...

Loe edasi

Alakõhus õrnad valid, tume vähene määrimine

Mul on nädala jooksul alakõht õrnalt valulik olnud, koos sellega määrib nagu oleks tume vere moodi voolus, lisaks sellele on mul kõht Lahti nüüd paar päeva, Olen Ka migreenihaige ja nüüd see nädal Ka juba ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Alakõhuvalu võimalikke põhjusi on palju. Kõhuvalu ja minimaalne veritsus tsükli keskel võib olla seotud ovulatsiooniga. Sellisel juhul kestavad kaebused tavaliselt kuni nädal ja kaovad spontaanselt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme proov ja soov rasestuda

Tere!

2017 septembris tegin perearstil vereproovi. TSH oli 0,39 ja FT4 13,53. Siis toimus isiklikus elus hästi keeruline aeg ja tulin teie vastuvõtule Elite kliinikusse kuu aega hiljem oktoobris. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kõik proovid on normi variandi sees ja ei ole mingit mõtet kogu aeg kilpnäärme analüüse kontrollida . Võite rahuliku südamega rasestuda.
Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Kas asendivertiigo või ärevushäire ?

Haiguslugu.

Juulis ( 11.07) õhtul kükkasendist püsti tõustes ja vasakule keerates tekkis väga tugev pearinglus. Heitsin voodisse pikali, pearinglus, keerasin vasakule pearinglus, tõusin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoline on sisekõrva häire pearinglusatakine, mis tekib pea asendi muutmisel. See võib taanduda iseenesest ja uuesti korduvalt korduda. Kuna vaevus on väga tugev ja hirmutav, võib see põhjustada ...

Loe edasi

kas mul on mingi ajuhaigus...

Viimasel ajal ei saa oma hirmusid kontrolli alla. Avastati kilpnäärme ületalitlus, saan rohtu 5s päev. Enne oli paanikahäire ravi, siiani peal, vahetasime rohtu sest kevadel oli paha olla ja ikka tekivad ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Hirmud ei ole ajukasvaja tunnuseks. Teil tuleks saata kiri psühhiaatrile või minna konsultatsioonile.


Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Ületalitlus ja ärevusseisund-paanikahäired

Kas kilpnäärme ületalitluse tõttu võib olla raskendatud paanikahäire ja ärevushäire ravi ja ravimite mõju. Ületalitluse ravi sain peale 4 päeva tagasi, kohe oli nagu parem aga nüüd täna jälel ärevushood, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastasin Teile eile, aga olgu siis veelkord... Hormoonanalüüsid näitavad tõepoolest mõõdukat kilpnäärme ületalitlust ja ärevuse taseme tõus on ületalitlusele iseloomulik. Teile määratud ravi ...

Loe edasi

Laps teeb püksi

Meil on juba väga pikalt probleem olnud sellega, et minu 6 aastane poeg teeb püksi. Kas pissib või isegi kakab. Ta ei tee seda öösel, vaid päevasel ajal. Kõige hullem on see, et teda ennast ise see ei ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie antud infost kahjuks ei piisa, et probleemi lahendada.
Esimesena tekib küsimus: kas see on alati nii olnud või on tekkinud mingil ajal?
Pöörduge kindlasti oma perearsti ...

Loe edasi

Vereanalüüsi näitajad

Tere mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus 2008.
Praegune vereanalüüs näitas sellist vastust :
TSH 7,33 mIU/l
Ft4 13,93 pmol/l
TPO-Ak >1300 kU/l

Kahjuks ei ole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogile ei olegi vaja pöörduda. Hormoonanalüüside alusel võib L-türoksiini annust korrigeerida ka perearst. Teie analüüsid näitavad L-türoksiini annuse ebapiisavust (kui ikka olete ...

Loe edasi

Endometrioos?

Tere!

Oskate äkki aidata. Vaevlen aasta algusest saati kõhu- ja alaseljavaluga( paremal pool)mis kiirgab ka paremasse jalga ning vahest lööb kõhu lahti,ning valuhoog tuleb ka tavaliselt peale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil, küsimus on günekoloogile. Endometrioosi diagnoosimise ja ravimisega tegeleb günekoloog. Kõhu- ja alaseljavalud ei viita endokriinhaigusele. Tsüklihäiretel ...

Loe edasi

skleroteraapia

Nädal tagasi tehti skleroteraapia,mingeid probleeme pole siiani olnud.Kas saun on lubatud?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Saun paar nädalat peale skleroteraapiat pole soovitav.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi