Rasedus Autor: Ferenc Szirko

Rasedus. Viljastumise käigus tekib viljastatud munarakk ehk sügoot, mis läbib erinevaid arenguetappe ja millest areneb laps. Viljastatud munaraku ja loote arenemist ning kasvu naise kehas nimetatakse raseduseks ehk graviidsuseks. Teisiti väljendades on see naise eriline seisund eostumisest sünnituseni. Sel perioodil toimuvad ema organismis olulised muutused – kiireneb ainevahetus, kasvab toiduvajadus, suureneb südame löögisagedus ja hingamismaht, paisuvad rinnanäärmed –, kõik selleks, et tagada loote arenguks ja kasvuks vajalikud toitained ja hapnik. Rasedatele on üsna sageli iseloomulik meeleolu kõikumine, mida tuleks nendega suheldes arvestada. Rasedus kestab inimesel 280 päeva. Kuigi tegelikult algab rasedus viljastumisega, arvestatakse raseduse kestust alates viimase menstruatsiooni esimesest päevast ning arvestuslik sünnituse tähtaeg on sellest 40 nädalat edasi.

Vt ka loode, mitmikud, munarakk.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Polütsüstilised munasarjad

Tere!

Mul on olnud alati ebaregulaarne menstruatsioon. 17-19 aastasena võtsin pille, enam ei võta. Tihti on juhtunud, et menstruatsiooni ei ole mitu kuud ja siis olin olukorras kus veritsus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Uuem termin on multifollikulaarsed munasarjad /dr K.Haldre PhD soovitusel/, reeglina on see (juhu)leid günekoloogilisel ultraheliuuringul. ...

Loe edasi

Antibiootikumid ja pillid

Tere!
Kasutan Lindynette 20 pille. On borrelioosi kahtlus, mis tõendamise korral tähendaks siis 20 päevast ravi doxycycline'ga. Kas antud antibiootikum vähendab pillide toimet? Antud teema kohta ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Pillide toimet mõjutavad erinevad ravimid ja erinevad antibiootikumid. Doxycyclini võtmine võib vähendada pillide rasedusvastast toimet . Te ei pea pillide võtmist katkestama, kuid selles ...

Loe edasi

Pillid

Tere!
Kasutan Lindynette 20 pille. On borrelioosi kahtlus, mis tõendamise korral tähendaks siis 20 päevast ravi doxycycline'ga. Kas antud antibiootikum vähendab pillide toimet? Antud teema kohta ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Doxyclin ravi ajal on soovitav kasutage kondoomi, kuna on võimalik pillide toime nõrgenemine.

Loe edasi

Küsimus

Tere!
Mul küsimus, et juba natukest aega on olnud selline pissi hais küljes ja täitsa on tunda, endal natuke piinlik juba. Bakteriaalne vaginoos ma arvan, et pole sest varem on olnud ja sellel teine ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Uriini pidamatuse kaebusteks olete väga noor, kuid kui teile tunddub, et siiski esineb uriini lekkimist, siis saate pöörduda günekoloogi või uroloogi vastuvõtule. Uriini tugevamat lõhna ...

Loe edasi

Kas ma võin rase olla?

Kas ma võin rase olla. Täna kuu aega tagasi hakkasid imelikud krambid, kiskuv valu naba taga kõhus ehk 25.august. Kaitsmata vahekord oli 15.august. Pidevslt on juurde tulnud igasugu nâhtusid - iiveldab ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete teinud korduvalt rasedusteste ja ka see rasedustest on negatiivne. Soovitan pöörduda naistearsti vastuvõtule, et täpsustada, millega on valu ja muud kaebused seotud. Iiveldus, isu muutused, ...

Loe edasi

Naiste terve

Tere hommikust dr. Kui võimalik, võite sellise küsimuse esitada ja vastust on võimalik kuulda. Alates juunist, kuu pärast menstruatsiooni, ma ei tea, kuidas seda kirjeldada, kuid ilmselt on see depressioon, ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Võiksite pöörduda günekoloogi poole, et välistada rasedus, vajadusel kontrollida munasarjade aktiivsust näitavaid põhihormoone ning östrogeeni taset. Kui te ei ole rase, teie hormoonid ...

Loe edasi

Pap testi vastus

Tere!

Palun võimalusel selgitada PAP testi vastust:
Proov on adekvaatne. Lameepiteeli pindmise ja vahekihi rakud. Atüüpilised lameepiteeli rakud. Metaplastilised lameepiteeli rakud. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil on diagnoositud PAP ASCUS, HPV 58 . ASCUS on lühend inglise keelsest väljendist "Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance", mis tähendab, et tegemist on kindlaks määramata ...

Loe edasi

Punn/paise

Tere!
Avastasin sellise asja jalgevahelt kanni pealt. Sellest tuli välja punakat läga. Pole kunagi varem midagi sellist olnud ja päris hirmutav. Kas ja millise arsti poole peaks pöörduma?
Katsudes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tee, jah see on kas mädapaise või lihtsalt põletik. Kindlasti pöörduge kirurgi poole,. võite ka pöörduda perearsti poole. DRKadastik

Loe edasi

Hcg langus-tõus

Selline küsimus, 09.09.21 oli hcg 47 000
18,09 ultrahelis CRL 1.61 cm 8w0d
Mõõtsin huvi pârast 21.09 hcg-d tulemus 13127
Ehmatasin et nii vâike number ja lasin kontrolli teha
21.09 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ma ei näe muretsemiseks mingit põhjust. Teile on tehtud ultraheli uuring, kus on kinnitatud kasvav rasedus. Regulaarselt hCG-d määrata pole mingit vajadust. See võib tekitada vaid segadust, ...

Loe edasi

Hcg kasv

Tere,hcg näit 2200,48 h hiljem 2568,48h hiljem 4500,siis juba 4 päeva hiljem 4900,kas tegemist siiski peetunud rasedusega,7 nädalat täis,näit 4900,tänan!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 38-aastane

Rasedus on kinnitatud vaid siis, kui günekoloogilisel ultraheliuuringul on nähtav loode ja tema südamelöögid.
Esitatud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi