Kriis Autor: Ain-Elmar Kaasik

Kriis tähendas varasemas kasutuses haiguse pöördepunkti, mille järel haige hakkas paranema, kuid võis ka surra. Enne antibiootikumide avastamist kulgesid niiviisi mitmed rasked põletikuprotsessid, näiteks kopsupõletik. Tänapäeval kasutatakse seda mõistet rohkem raske, eluohtliku haigushoo tähenduses. Nii nimetatakse vererõhu äkilist tõusu hüpertensiivseks kriisiks, vegetatiivse närvisüsteemi sümpaatilise osa järsult suurenenud aktiivsust aga sümpatoadrenaalseks kriisiks.

Vt ka autonoomne närvisüsteem.

Nõuanded sel teemal

Kilpnäärme hormoonid

Tere
Selline küsimus, sooviksin teha kilpnäärme talitust hindavat testi. Kuna alates 10. eluaastast kõrgenenud kehatemperatuur (enamik ajast temp. vahemikus 37.4-37.8), probleemid naha ja seedimisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid ja migreeniravimid kilpnäärme hormoonanalüüside tulemust ei mõjuta. Vereproovi ei pea andma tühja kõhuga, ka menstruaaltsükli faasil pole tähtsust. Väike nohu-köha ei mõjuta samuti ...

Loe edasi

Kergelt kilpnäärme ületalitlusele viitav leid TSH 0,25

Kas on võimalik midagi ennetavat teha, et näit normaliseeruks?
Mis võib põhjustada ületalituse? millest peaks hoiduma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pereõe soovitus on igati asjakohane. Ühekordne piiripealne TSH väärtus ei tähenda kohe kilpnäärme ületalitlust, seda enam, et vaevused puuduvad. Kilpnäärme ületalitlus ei ole elustiilihaigus ...

Loe edasi

Insuliinisõltumatu suhkrutõbi

Palun seletada lahti,mida tähendab insuliinisõltumatu suhkrutõbi!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on suhkurtõvega, mida võib ravida ka teiste ravimitega peale insuliini (insuliinsõltuvat suhkurtõbe saab ravida ainult insuliiniga). See suhkurtõve vorm on tavaliselt pärilik, seotud ...

Loe edasi

Lantuse säilitamine

Ema unustas sügisel Lantuse süstelahused pen-süstaldes terveks talveks autopagaažnikusse. Pen-süstlad on küll terved ja lahus tundub läbipaistev, kuid hoolimata kehtivast säilivusajast ei julge me neid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib muuta. Ei soovita Teie emal selliselt säilinud insuliini kasutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Raseduse kestvus

Tere
Minul on kûsimus mis ei puuduta mind aga ma sooviks teada, et kui laps eostatakse septembri alguses(1-5) kas sellisel juhul on võimalik et laps sünnib 15 juuli.(see teeks rasedust 45 nädalat). ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Kas saan õigesti aru, et mures olete 37-aastase raseda pärast?
Oleksite pidanud sõnastama oma probleemi ja mure, siis oleks ...

Loe edasi

Kõhuvalu

Tere!
Kuna mul algasid päris noorena tugevad ülaköhuvalud, siis otsustasin arsti juurde minna”mõõka neelama”. Selgus, et magu oli veidi liiga happeline ning proovist selgus, et oli ka helicobakter. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui arstid, kes Teie kompuutri nägid, ei näinud midagi, siis minul nägemata on veel raskem midagi arvata. Mao "punnid" võivad olla polüübid - neid ei pruugi kompuutris üldse näha ja need ei tohiks ka valu ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemused

Tere!
Soovin selgitust mõnede normist kõrvale kalduvate verenäitajate, eriti eosinofiilide arvu ja suhtarvu, kohta. Kas peaks tegema täiendavaid uuringuid?

Vereanalüüsi tulemused:

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsid on muidu korras. Teie tähelepanu pälvis veidi suurenenud eosinofiilide väärtus. Tegemist ei ole patoloogiliselt kõrge väärtusega, tõus on tagasihoidlik.
Esimese valikuna ...

Loe edasi

kilpnääre

Palun Teie kommentaari:

Kilpnäärme ja kaela pehmete kudede ultraheli uuring:Kilpnääre: istmus 4-7 mm; parem sagar 36x12x12 mm; maht 2,6 ml; vasem sagar 27x27x53 mm; maht 19,3 ml; parema sagara ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on sõlmelise kilpnäärmega. Kui varem pole seda tehtud, tuleks konglomeraati vasakus sagaras punkteerida, et välistada halvaloomuline kasvaja.
Tervitades,
...

Loe edasi

Pulseeriv valu paremas munandis

Tere,

Mõned nädalad tagasi füüsilist tööd tehes tekkis paremas munandis väga tugev justkui pulseeriv valu mis kestis ca 5 minutit.
Valu kadus peale rahulikult toolis istumist.
Sellist ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Suure tõenäosusega on probleemi taga närvijuure ärritus. Munadikoti veenilaiand ei anna teravat-tugevat valu. Munandi pöördumine annaks ka veidi teisti tunda. See, et ka asendist sõltuv 8pikemalt autoroolis) ...

Loe edasi

bromokriptiin ja progesteroon

Võtan Bromocriptini, sest enne IVF protseduuri tuvastati normist kõrgem prolaktiin. Bromokriptiin viis selle ruttu normi ja nüüd olen oma IVF-ga seal maal, et on aeg juurde võtta progesterooni. Gepretix ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulebki oma arstilt küsida. Mina IVF-iga ei tegele ja vastust ei tea. Imendumise häire bromokriptiini mõjul tundub vähetõenäoline, kuid milles mõju seisneb, pole kursis.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi