Feokromotsütoom Autor: Hiie Tupits

Feokromotsütoom on neerupealise säsi kasvaja, mis toodab ülemäärases koguses adrenaliini ja noradrenaliini (vererõhku ja südametööd reguleerivad hormoonid). 90% feokromotsütoomidest on healoomulised. Nad võivad tekkida igas eas, kõige sagedamini varases keskeas, kusjuures esinemissagedus on üks juhtum 400 000 elaniku kohta.

Adrenaliini ja noradrenaliini vabanemine kasvajast toimub tavaliselt hooti, põhjustades paroksüsme (haigussööste), mille sagedus ja intensiivsus kasvaja suurenedes tõuseb. Paroksüsmid võivad tekkida iseeneslikult, kuid neid võivad esile kutsuda ka surve kõhule, füüsiline pingutus, kehaasendi muutus, täis magu või põis, samuti mõned ravimid. Psüühiline stress hoogu ei vallanda. Paroksüsm võib sarnaneda paanikahäirega, kuid tüüpiline on vererõhu äkiline tõus. Tavaliselt kaasnevad haigushooga peavalu, südamepekslemine, ärevus ja surmahirm, värisemine, hingeldus, higistamine, õhetus, rindkere- ja kõhuvalud, iiveldus ja oksendamine. Samas võib paroksüsm kulgeda ka järsu vererõhu langusega. Hood algavad ootamatult, kestavad mõne minuti, harva mõne tunni, ja vaibuvad iseenesest. Enamasti tekitab haigus väsimust ja kaalulangust, vahel esineb seletamatut palavikku. Hooti tekkivat vererõhu tõusu täheldatakse siiski vaid 20–30%-l haigetest. 60–70%-l juhtudest on tegemist püsiva kõrgenenud vererõhuga, sageli raskekujulisega, millele lisanduvad vererõhukriisid.

Feokromotsütoomi diagnoosimiseks mõõdetakse uriinis adrenaliini ja noradrenaliini ainevahetusprodukte, kuid hoovabal perioodil ei pruugi kõrvalekaldeid normist esineda. Võimalik on neid määrata ka verest. Diagnoosi täpsustatakse ultraheliuuringu, kompuutertomograafia, magnetresonantstomograafia ja stsintigraafia abil.

Ravi on kirurgiline. Medikamentoosse raviga piirdutakse ainult juhul, kui kasvaja kirurgiline eemaldamine ei ole võimalik.

Vt ka paanikahäire, paroksüsm.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kasv

Tervist!
ma olen alati olnud teistest lühem ja igal elu perioodil on see mind mingil määral häirinud. ma olen alati tahtnud olla natukenegi pikem, praegu mu kasv on 172, ja kasvõi 175 olemine paremdaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arstid tegelevad ikkagi haiguste diagnoosimise ja ravimisega, mitte inimkehade voolimisega vastavalt sotsiaalsele standardile. Olete täiskasvanud mees, kelle kasv jääb normaalse soolise normi ...

Loe edasi

Tumedad laigud lapse nahl

Tere! Olen väga mures, kuna lapsel on nahal näha tumedaid laike, mida on 3 tk. Sain kaasa panna ühe pildi. Teised laigud on suuremad ja heledamad. Kuna tumedad laigud on ühe teatud haiguse näitaja, siis ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Soovitav oleks nahaarsti juurde pöörduda.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Parem jalg käimisel tekitab valu.

Parema jalal versoontes takistused, mis põjustab käimisel valu. Väljas liikumisel jalg külmetab. Jalal ummistunud sõlmekesed. Ka vask jalg annab esimesi tundemärke. Palun võimalusel vastuvõttu.

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Palun pöörduge perearsti juurde just selle käimiskaebusega - ärge rääkige seal "ummistunud sõlmekestest". Need on kaks eri asja!
Kui perearst on teinud oma esmase hindamise, saab ...

Loe edasi

Tagasitulev sügelus päraku piirkonnas

Tere,

Pildil oleval paremal pool on näha heledam laik mis tekitab sügelust, mis kipub koguaeg tagasi tulema. Enda jälgimine ja sügamise vältimine või ka klotrimasooli kreemi panna paar päeva ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Pildi alusel on näha krooniline nahapõletik ja seal peal ilmselt ka väike haavand. Selline leid vajaks kindlasti lisauuringuid ja hulga vastamist vajavaid täpsustavaid lisaküsimusi. Seega soovitan vastuvõtule ...

Loe edasi

IVF koroona vaktsiin

Tere
Plaanis on lähikuudel alustada 3 IVF katsega. Kas koroona vaktsiin võib seda kuidagi segada, või äkki ei peaks seda tegama?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
vaktsineerimist ei pea selle pärast edasi lükkama.
Terv,
AE

Loe edasi

Sain ultraheli vastuse. Mida see tähendab ja kas vaja ravida?

Kilpnäärme ultraheliuuring KIRJELDUS Kilpnääre heterogeennse, sõlmelise struktuuriga- viitab Hashimoto türoidiidile. Vasak sagar 1,5x,1,7x4,5 cm. Parem sagar 2x2,3x5,5cm, selles lapik 1x1,8x 2 cm piirdunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõenäoliselt pärilik autoimmuunne kilpnäärmehaigus - autoimmuunne türeoidiit. Sõlm kilpnäärme paremas sagaras ei ole kuigi suure pahaloomulisuse riskiga ja hetkel punkteerimist ei vaja. ...

Loe edasi

Emaka eemaldamine

Tehtud MRT,määratud operatsioonile emaka emaldamine munajuhadega.Teie arvamus,on vajalik või annab oodata?MRT vastus:uuring vaagnast natiivis 2 mähisega 8 tööd + i/v kontrastainega Sol. Clariscan 0,5 mmol/ml ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 55-aastane

Teie kirjast loen: "...uurinerimine on sagedane ,öösiti ka 3-4korda tõusen..."
Kuna on häirivad kaebused, mis vanuse tõustes ...

Loe edasi

Valu jalgades

Tere,

Olen 35 naisterahvas. Teen regulaarselt kodustes tingimustes sporti. Seda juba viimased 2 aastat. Treenin nädalas ca 3-4 korda. Kord teen harjutusi jalgadele, kätele, kõhulihastele jne. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla nimmelülidevahelise diski kahjustuse ja jalanärvide ärritusega. Andke seljale ja jalgadele nädal-paar puhkust ja tehke läbi perearsti rö pilt nimmelülidest. Ja siis vajadusel neuroloogi ...

Loe edasi

Füüsiline koormus ja diabeet

Tere! Olen tervise ja kehakaalu huvides hakanud tegelema hommikuvõimlemisega: hantlid ja tugev füüsiline tund aega. Selle tagajärjel tõuseb (ilma söömata) veresuhkrunäit 4-5 mmooli/l. (Täna hommikul kell ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on hommikvõimlemise koormus Teie organismile liiga suur - füüsilise stressi tõttu tõuseb ka veresuhkur. Soovitan tunni aja asemel piirduda poole tunniga (tegelikult peaks ...

Loe edasi

munand

Tere, mul eluaeg olnud üks munand kõrgemal kui teine ja see tahab tihti vahekorra ajal ära kadud. Samal poolel olnud ka lapsena kubemesong. 3 nädalat tagasi tööd tehes tegin raskusi tõstes sinna haiget.Valulik ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ilma läbivaatuseta on siin väga raske nõu anda.
Munandite ja ka ühe munandi suur(em) liikuvus on individuaalne iseärasus, mitte haigus.
Antud kaebuste kontekstis tuleks kindlasti välistada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi