Asbestoos Autor: Hubert Kahn

Asbestoos on asbestitolmust põhjustatud kopsutolmustustõbi. Asbesti ohtlikkus ei seisne üksnes kopsukoe asendumises sidekoega, mille tagajärjel väheneb kopsude aktiivne hingamispind, vaid ta tekitab ka kopsuvähki ning harva esinevat pahaloomulist kasvajat – mesotelioomi. Kui asbestoosi sümptomite (köha, valu rindkeres, hingeldus, nõrkustunne) väljakujunemiseks kulub 10–15 aastat või enam, siis pahaloomulised kasvajad võivad areneda tunduvalt lühema ajaga. Asbestoosi diagnoositakse peamiselt kopsude röntgenuuringu ja hingamisfunktsiooni määramise teel.

Asbest on kiulise struktuuriga silikaat, mis koosneb polümeriseeritud siliitsiumoksiidi molekulidest. Ligemale saja aasta jooksul laienes asbesti kasutusala suure kiirusega. Seda soodustasid asbestikiudude hinnatavad omadused: tule- ja korrosioonikindlus, elastsus, painduvus, tõmbetugevus, hõõrumiskindlus, isoleerimisvõime jne. Kuid sedavõrd, kuidas kogunes uusi andmeid asbesti terviseohtlikkuse kohta, alustati asbesti kasutamise piiramist. Käesolevaks ajaks on asbesti tootmine ja kasutamine paljudes riikides praktiliselt lõpetatud, kuid reaalse ohuna tuleb arvestada asjaolu, et asbesti sisaldavaid materjale leidub veel paljudes toodetes ja ehituskonstruktsioonides. Sellepärast on näiteks lammutustööde läbiviimiseks kehtestatud erinõuded.

Eestis jääb asbesti probleem tõenäoliselt aktuaalseks veel mitmeks aastakümneks, sest möödunud sajandi jooksul toodi riiki kümneid tuhandeid tonne asbesti, mida on kasutatud peamiselt asbesttsementtorude ja eterniitplaatide valmistamiseks ning isolatsioonimaterjalina.

Vt ka kopsutolmustustõbi.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Valu põlves ja tehtud MRT

Tehtud MRT ja vastus:
Kirjeldus: Vasak põlv.
Leid:
Luudes signaalimuutust esile ei tule.
Kõhred nähtavate muutusteta.
Vähene lisavedelik liigeses.
Lateraalne menisk ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

MRT vastuse kohaselt on tegemist meniski rebendiga ja võimaliku reielihase rebendiga. Kui tõsine ja kas on vajalik operatsioon, otsustab ortopeed.
Senikaua soovitan sälitada/ ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere! Pöördusin jaanuaris naistearstile kuna mensturatsioon oli hilinenud. Vaatluse käigus avastati munasarja tsüst (Emakas: Emakaõõs 1,04cm, II faas. Ov. dex. projektsioonis 4,5cm ümar hüpoehhog.ala (tsüst). ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on olnud tsüklihäire ja progesterooni ( nt. Duphaston) kasutamisega saab menstruatsiooni esile kutsuda. Vedelikukogumid munasarjades on sageli hormoonide tasakaaluhäirete-tsüklihäiretega ...

Loe edasi

Pap test

Mis see tulemus tähendab?

Materjal võetud emakakaelast. Proov on adekvaatne. Lameepiteeli pindmise ja vahekihi rakud. Lameepiteeli süvakihi rakud. Tugevalt düsplastilised lameepiteeli rakud. ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on tegemist emakakaela vähieelse seisundiga , mida on põhjustanud nakatumine HPV-ga. Teil on kindlasti vajalik teha emakakaela lisauuring ehk kolposkoopia. Selle uuringuga täpsustatakse ...

Loe edasi

EEG tulemus

Tere!
Juba üle aasta on muretsenud pearinglus, pea muutub nagu vati ja kaaluta olekus, aga miski ei vedele. Kevadest talveni peapööritust ei olnud. Tuli pärast minestamist tagasi. 20 minuti jooksul ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ainult kirjelduse järgi on raske teha otsust EEG leiu üle. Võimalik on ka epilepsia. Tuleks korrata uuringut peale magamata ööd - see ärritab aju ja toob paremini esile muutusi selle töös. Oluline on ka ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoon kõrge

Tere!
Tegin vereanalüüsi ja TSH oli normist kõrgem 8,910mu/l kas tegemist võib olla kergemakujulise alatalitlusega või ei ole?
Soov oleks ka rasedaks jääda ,aga pole õnnestunud.
Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tegemist võib olla kergekujulise alatalitlusega. Tuleb kindlasti arstiga nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere. Mulle tehti täna vereproov ning selles olev Plt pani mind natukene muretsema kuna mõned aastad tagasi on olnud ka tromb. 2 nädalat tagasi tehtud vereproovis oli Plt arv 509 ning täna 511. Septembri ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil on vähene trombotsüütide hulga suurenemine. Kahjuks ei kirjelda te, millise tromboosiga oli varem tegemist. Pigem soovitaksin konsulteerida selle arstiga, kes teie tromboosiga sel ...

Loe edasi

Laparoskoopia opiga eemaldatud III astme endometrioosi kolded, peale seda rasedus ja imetamine lõpetatud, kas pean nüüd tarvitama pille edaspidi?

Tere!

Mure endometrioosiga. Nimelt põhjustas endometrioos palju vaevusi - käisin laparoskoopia operatsioonil, kus tuvastati III astme endometrioos erinevates kohtades. Peale seda õnnestus ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Endometrioos on krooniline haigus ja sellega seotud vaevuste leevendamiseks ja endometrioosi kontrolli all hoidmiseks on ravi vajalik. Endometrioosi raviks sobivad kõik hormonaalsed rasestumisvastased ...

Loe edasi

Mammograafias.

Tere.
Käisin lihtsalt kontrollis mammograafias. Ja vastuse sain sellise:
Kirjeldus: Näärmekoe tihedusaste 3. Näärmekoe jaotus on sümmeetriline. Kummaski rinnas koedeformiteete ega maligniteedile ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teie rindadega on kõik hästi. Teil on keskmise tihedusega rinnad ja mingeid lisauuringuid teha ei ole vaja. Teil võivad rinnad olla tundlikumad seoses tsükliga ja see on normaalne. Kui ...

Loe edasi

Müoom

1. Senini pole operatsiooniaega saanud Ülikooli kliinikumi, pakuti 30. august. Mõtlesin minna märtsi alguses uuesti kohaliku naistearsti vastuvõtule, eks siis näha, millised need müoomimõõdud selleks hetkeks ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui teil on müoom nii suurte mõõtmetega ja olete ka kaebustega, siis me ikka üritame otsida teile erakorralist opiaega. Tartus tehakse neid operatsioone ainult kliinikumis.Oleks hea kui saadate ...

Loe edasi

Perimenopaus

Tere! Olen äsja saanud 47-aastaseks. Kasutan Mirena spiraali (olen kasutanud alates sünnitusest saadik, so ca viimased 13a) ehk päevi mul ei ole, va väga väike määrimine vahel harva. Viimase kuu jooksul ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Vereanalüüsiga (FSH) on võimalik määrata munasarjade aktiivsust ja selgitada välja, kas häirivate kuumahoogude ja higistamise põhjuseks on munasarjade aktiivsuse langus ehk algav menopaus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi