Põlve trauma 10.05.21 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere! Probleem järgmine: umbes aasta tagasi käisin jooksmas, kus jooksin 14km. Enne seda olin paar korda jooksmas käinud ja max distants oli 4km. Mainin ka, et polnud ōiged jooksujalanõud jalas. Järgmine päev lõi vasakusse põlve nii kõva valu, et lonkasin. Peale seda enam jooksma ei kippunud. Nüüd proovisin uuesti trenni teha ning peale jooksu andis jälle vasak põlv tunda. Jooksmisel ning jala kõverdamisel on valus. Kas peaks arsti poole pöörduma või saab kodus mingite harjutustega põlve korda nii, et peale jooksu enam valu ei tunneks? Milles võib probleem olla?

Arst vastas:

Maris Perendi

dr Maris Perendi

Füsioteraapia

Confido tervisekeskus

Tere!

Valu võib olla põhjustatud uuest harjumatust koormusest. Kui pole varasemalt jooksmisega tegelenud (või on jäänud pikem paus), võib probleem olla põhjustatud sellest. Valu võib mõjutada ka eelnev treenitus, vigastused, kehakaal, jooksuvarustus, distants, pinnas, millel jooksete jne. Alustada võiks alati lühematest distantsidest. Koormust suurendada järk-järgult. Jooksmise võib valu taandumiseni asendada näiteks jalgrattasõiduga.
Põlvevalu leevendamiseks soovitan teha lihtsalt põlve kõverdamisi 20-30x 3-5x päevas, et taastada põlve valuvaba liikumine. Tugevdamiseks võib teha poolkükke (valu korral proovida selg vastu seina) ja/või väljaasteid 10-12x 2-4 seeriat. Kui põlv on keharaskusega harjutuste jaoks veel liiga valulik, võib teha lamades sirge jala tõsteid ette, küljele ja taha. Proovida võib ka selili puusatõsteid.
Soovitan siiski põlvevaluga füsioterapeudi poole pöörduda. Saab täpsemalt valu ja selle põhjuse välja selgitada ning teile sobivad harjutused määrata.

Heade soovidega

Maris Perendi
Füsioterapeut

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Aasta tagasi põlvetrauma Põlve artroskoopia

Tere! Küsimus siis selline?Aasta tagasi kettaheite liigutusega saadud trauma! Ehk siis tulemuseks trauma ..meniski rebend!..jne Lisasin pildi koos kus on arsti poolt Anamees,diagnoosi põhjendusja haiguse ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Kuna kaebused on püsinud viimased 10 kuud, siis võib alati kaaluda võimalus, et selle aja jooksul on tekkinud funktsiooni langus, kuna pideva valu korral hakkab keha valu tekitavaid ...

Loe edasi

põlvetrauma

Tere! 4-kuud peale põlvetraumat on liigeses painutuskontraktuur 15 kraadi. MRT- uuring tuvastas mediaalse külgsideme venituse, kuigi arst kahtlustas alguses meniski vigastust. Põlve liikuvus praeguseks ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Juhul kui trauma järgselt põlv sirgeks ei lähe, võib probleem olla reie tagakülje ja/või põlve õndla lihastes, mis hoiavad liigest pinges ja ei lase sellel lõpuni sirutuda. Võimalik, ...

Loe edasi

Põlv paistes

Tere!
Kukkusin umbes kaks nädalat tagasi ja vigastasin oma põlve emos tehti röntgen pilt ja diagnoosiks põlveliigese ja sidemete luksatsioon,distorsioon ja distensioon.
Jalale saan ma nüüd ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Sellise tugeva trauma järgselt võib turse kesta nädalaid. Selle alandamiseks soovitan kompresioon sidet, külmaravi ja võimalusel magnetravi turse alandamiseks. Põlve liikuvus taastub ...

Loe edasi

põlve trauma

Tere. Tegelen aktiivselt suusaspordiga. 2000aastal kukkusin põlve peale nii tugevasti et tekkis vesi, siis tehti ultraheli põlvele. Praegu on põlvel üks koht peaaegu tundetu ja oleks nagu pisut turses. ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!
Kui viga on juba nii pikka aega küljes,siis peaks ikkagi ortopeedi poole pöörduma,kes paneks kindla diagnoosi.

Dr.Kaidu Meitern

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi