Jooksmisest põlved hellad 28.03.24 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen alles alustanud jooksutrennidega ning enamuse ajast jooksen metsa all terviseradadel. Pärast 35minutilist jooksu tunnen, et põlved on hellad. Kas peaksin paremini sooja tegema või on mure jalatsites? Mis harjutusi soovitaksite teha?

Arst vastas:

Priit Ailt

Priit Ailt

Füsioteraapia

Tere,

Kaebuse põhjuseks võib olla mitu asja. Esiteks tuleks kindlasti üle vaadata oma jalatsid, juhul kui need on kulunud, siis nad ei paku Teile enam soovitud tuge ja pehmust. Soovitan pöördude sellel teemal Jooksueksperdi poole.

Teiseks võib kaebus olla ka mööduv, juhul kui jätkate sihikindlalt ja regulaarselt treeninguid. Sellisel juhul kohaneb keha koormusega, muutub tugevamaks ja kaebused kaovad.

Kolmandaks võite määrida kergelt soojendavaid kreeme enne treeningut põlve piirkonda. Juhul kui see vähendab või lükkab ajaliselt kaebusi edasi, siis võib sellega jätkata.

Neljandaks võib olla küsimus ka liigessidemete stabiilsuses. Soovitan enne treeningut teha alloleva video harjutust. See tugevdab põlve.

https://www.youtube.com/watch?v=aPyJlF_MAww

Kui palju Te üldse ajaliselt järjest jooksete ja mitu korda nädalas? Kui 35-ndal minutil põlved hellaks lähevad, siis kas edasine liigutamine on raskendatud või jätkate treeningut?

Tervitades,
Priit Ailt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Valutavad põlved

Tere, alatihti tunnes põlvedes valu, vahel tugevam ja vahel nõrgem. Kas peaksin kuhugi pöörduma või on kõik kontrolli all?

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

.

Loe edasi

Valuline sääre kõõlus

Venitasin korvpallimängus joostes parema jala Achilleuse kõõlust. See on nüüd valuline ja takistab käimist, räkimata jooksmisest.
Kas jahutada liigest vi anda sooja?

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Oluline on välistada Achilleuse täielik või tõsisem rebend, mis võib vajada paranemiseks operatiivset ravi või fikseeritud asendit ortoosiga. Rahu, külm, kannakõrgendus ning valu- ja ...

Loe edasi

põlved

mõndadel perioodidel hakkavad põlved peale trenni tugevasti valutama.tavaliselt siis kui pole mõnda aega trenni teinud.mida teha ja miks?
eriti hullusti hakkavad valutama peale jooksmist.jooksmise ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Ei tohi sportimist järsku maha jätta.ja uuesti sportimist alustada suurte koormustega.

DR.K.Meitern

Loe edasi

Valusad põlved

Minu mureks on valusad põlved. Kui ma istun jalad istumise all või kükitan, siis käima hakkamisel ei saa ma kohe jalgu sirgeks. Põlved on valusad ka trepist alla minnes. Käies ja kükitades ragisevad ja ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

See on tingitud liigespindu katvast kõhrepõletikust.Tuleks teha reielihase toonust tõstvaid harjutusi,sporti(jalgratas) ja teha kuure kõhreseisundit parandavate toidulisandi(glükoosamiinipreparaadid,apteegist ...

Loe edasi

liigesevalud

Kas on normaalne, et 17.aastasel poisil valutavad sageli põlved ja hüppeliigesed on valusad?
Tal on tallatoed, aga trennis peab olema paljajalu. Kas valud võivad tulla sellest?
Kellega ja ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Tuleks konsulteerida ortopeediga.Kasvueas võivad põlved valu teha küll.

dr.K.Meitern

Loe edasi

Ragisevad põlved

Tere!

Minul selline mure, et põlved ragisevad (mõlemad) päris kõvasti. Eriti trepist üles minnes aga ka trepist alla tulles, siis natuke vähem.

Varem olen tegelenud aktiivselt võrkpalliga. ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Põlved ragisevad selles eas tütarlastel tihti,mille põhjustajaks on mitte terve(pehmem) ja sile liigese kõhrepind.Tuleks kasutada toidulisandeid kõhre seisundi parandamiseks(ained,mis ...

Loe edasi

põlved

Tere



Tülitan järgmise murega. Olen 23a neiu. Ostsin endale stepperi ja nüüd olen paar korda teinud trenni 30min järjest. Pärast steppimist tekib põlve ümber suur punane laik ja ...

Vastas dr Aalo Eller

Kas põlvedes on ka valu?Kas on muul ajal põlvede kohta mingeid kaebusi?Kui jah,siis peaksite küll ortopeedi poole pöörduma.





A.Eller

Loe edasi

põlved

Tere!

Mure on selline, et viimasel ajal magama minnes põlved külmetavad.

Külmade varvastega olen juba harjunud, aga nüüd ka põlved...

Tegelen tervisejooksuga (6 km) ...

Vastas dr Aalo Eller

Toitumisega otseselt vast vaevalt Tõenäosem,et probleem on jalgade verevarustuses.Soovitan käia veresoonntekirurgi konsultatsioonil.





Lugupidamisega A.Eller

Loe edasi

põlveliigese valud

Tere! Peale intensiivset jooksu treeningut hakkasid põlved valutama. eriti lööb valu põlvedesse treppidest käimisel, algul ainult treppidest üles minekul kuid nüüd ka trepist laskumisel. Kelle poole pöörduda? ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!



Te jutu järgi on arvatavasti tegu põlveliigest katva kõhrekihi ülekoormamisega,mis võib tekkida,kui jooksudistantsil on palju mäest üles-alla jooksmist. Seepärast peaks nüüd ...

Loe edasi

venitus

Tere!



Läksin jooksma ja venitasin midagi pölvest ära. Nüüd on valutab põlveõndlast

ning käia on valus. Määrin spordikreemiga aga paremaks ei lähe ja nii juba rohkem ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere Toivo!



Arvatavasti olete vigastanud tagakülje reielihaste kõõluseid,mis tekib tavaliselt libedal või liivasel pinnasel joostes,kus jalg annab vähe tagasi .Soovitan jooksmisest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: