artroos 26.11.03 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere dr. Meitern.
Olen 42 aastane naine. Omal ajal kergejõustikuga tegelenud(5-võistlus). Oli mitmeid vigastusi ka, aga noores eas sai neid ravitud ja unustatud. Sellest ajast on valulikud ja probleemsed põlveliigesed. Aga see ei ole praegu põhimure. 4-aastat tagasi hakkas puusaliiges valutama. Tehti pilt uuriti ja leiti, et midagi viga ei ole. Soovitati salvi peale määrida - küll läheb üle. Sama lugu kordus veel ca 1 aasta pärast. Valu püsis, põhjust justkui ei olnud - mingit ravi ei määratud, vaid salvi peale ja kõik. Läinud nädalal kurtsin uuele perearstile taas oma häda, sest valu puusas segab ikka ja kogu aeg. Tehti taas pilt - ja nüüd tuli vastuseks coxarthrosis II - III staadium ja ortopeedi vastuvõtule.
Olen ennast ikka terveks ja tugevaks ja sportlikuks inimeseks pidanud - nüüd on ikka paras šokk küll.
Kas selles seisus on üleüldse mingit paranemisvõimalust või tulebki valusid leevendades oodata, millal asi ükskord puusaliigese proteesini viib?
Kas tohib jätkuvalt mõõduka pingega liigutada või hoopis ei tohi. Käin 2 korda nädalas ujumas (ca 1 km iga kord) umbes 10 - 15 km jalutuskäigud ei ole ka hullu mõju avaldanud.Kuna ortopeedi vastuvõtule pääsen alles pärast jõule, siis loodan saada head nõu mida seni teha. Perearst määras VIOXX ja ise ostsin ühte glükosiinamiini sisaldavat käsimüügiravimit(toidulisandit). 1994 sain puukborellioosi ravi - kas see võib oluline olla?
Vastuse eest ette tänades
Lea

Arst vastas:

dr Kaidu Meitern

Ortopeed

Artrosportkliinik

Tere!

Tuleb teha ikka neid harjutusi ja sellist koormust,mis valu ei tee.Liigesed tahavad liigutamist.Te raviskeemidega olen nõus.

DR.K.Meitern

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Artroos ja jooksmine

Tere,

Olen harrastussportlane (jooksmine), treeningumaht ca 7,5h nädalas koos intensiivsete treeningutega. Nädal tagasi hakkas kergelt valutama kubemepiirkond ja alakõht, perearsti juures ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Artroos tähendab rahvakeeli, et liigespilu on hakanud kitsenema ja liigespind (kõhr) ei ole enam sile/ ühtlane ning sellega seoses hakkab liiges liikuvus ka vähenema. Arvan, et venituste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: