healoomuline kilpnäärme kasvaja 12.04.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

hingeldamine kõndimisel,töö tegemisel,jõuetus,väsmus..Hommkuti hääl kähe,kaalu langus 4 kg.Lisandunud viimasel ajal suu ja kurgu kuivus,

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jah, pean Teie tohtritega nõustuma. Kui kilpnäärme hormoonid on korras, siis Teie vaevusi kilpnäärmega seostada ei anna. Igaks juhuks võiks siiski ära teha ka kilpnäärme ultraheliuuringu (kui seda veel tehtud ei ole), et täpsustada kilpnäärme mahtu. Nimelt kui kilpnääre väga suureks kasvab, võib ta hakata hingetorule suruma ja ka see võib õhupuudust ja hingamisraskust põhjustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Parathormoon

Tere! Kilpnäärme proovide vastusest selgus, et parathormooni näitaja on 14,2p.mol/l Norm vist 1,48-7,63. Millest see on tingitud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalusi on mitmeid. Nendest sagedamini esinevad
1. Krooniline neerupuudulikkus
2. Oluline D-vitamiini puudus
3. Kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja
Teie arst aitab ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlmeke

Tere lp doktor,
mul avastati juulis kilpnäärme paremas sagaras väike sõlmeke. Ise midagi ei tundnud. Väsimust jms pole. Koeproovi võtmine aug lõpus ei selgitanud kasvaja (või kuidas seda nimetada) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme sõlmelised muutused on väga sagedased (eriti naistel ja eriti elu teises pooles), kilpnäärme vähk on väga harv. Seega on sõlm suure tõenäosusega healoomuline ja nagu kirjast võib ...

Loe edasi

Hüperprolaktineemia

Kevade lõpus diagnoositi mul endokrinoloogi juures vereanalüüside tulemusena hüperprolaktineemia, kõrge PRL ja madalad ovariaalsed steroidhormoonid. Mida need tähendavad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperprolaktineemia puhul on kõrge hüpofüüsi eessagaras toodetava hormooni - prolaktiini tase. See hormoon on tingimata vajalik raseduse ja imetamise perioodil, ta stimuleerib otseselt rinnanäärmete ...

Loe edasi

Mida tähendab diagnoos E04.2?

Tere

Minu diagnoos - muu mittetoksiline struuma e. hõõtsik, mittetoksiline hulgisõlmeline struuma.
Istmus 3 mm, kilpnäärme maht u 80 ml, kilpnäärme mõlema sagara koes rohkelt laatuvaid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hulgisõlmeline struuma tähendab, et Teie kilpnäärmes on hulgi healoomulisi kasvajaid. Kuna kilpnäärme maht on juba praegu suur (80ml - norm kuni 20ml) ja kasvajad tõenäoliselt kasvavad edasi, ...

Loe edasi

Kilpnäärme kasvaja

Küsisin veidi varem veelkord kilpnäärem biopsia kohta ja vähi leviku kohta, kuid nüüdseks loodan viimast korda Teid tülitada. Ootasin oma biopsia tulemusi ja sain läbi kolmandate isikute vastuseks,et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Tegemist on tõenäoliselt juhtumiga, kus biopsiapreparaadi uuringul pole võimalik healoomulisi kostruktuuri muutusi halvaloomulistest eristada. Sel juhul on kilpnäärmevähi tõenäosus küllalt ...

Loe edasi

Prolaktiin ja rasestumine?

Tere!
Olen 24 aastane ja soovin lähima aasta jooksul rasestuda. Viimastel kuudel on ära jäänud menstruatsioon. Vereanalüüs näitas,et ajuripats toodab liiga palju prolaktiini ja rasestumine seega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini taseme tõus võib tõepoolest olla menstruaaltsükli häirete ja viljatuse põhjuseks. Millised on konkreetselt Teie puhul prolaktiini tõusu põhjused, selgitavad täpsustavad uuringud ...

Loe edasi

Kilpnäärme uuringud

Tere! Küsiksin sellist asja - kas kilpnäärmest võetav koeproov (süstlaga) on kõige põhjalikum variant, et teada saada, mis kilpnäärme tsüste puudutab? Aastaid tagasi tehti sonograafiline uuring ja vastuseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Koeproovi selleks tehaksegi, et saada teada, kas tegemist on hea- või pahaloomulise protsessiga. Ultraheliuuring sellele vastust ei anna. Kui Teil varem koeproovi pole tehtud, on selle tegemine ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Tere! Mis võib põhjustada kõrvalkilpnäärme ületalitust, on seda võimalik ravida? Kõrvalkilpnäärmel ning kilpnäärmel on küll erinevad funktsioonid, kuid kas nende kõrvalkallete tekkimisel võivad olla samasugused ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme ületalitluse põhjuseks on tavaliselt kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja. Ravi on operatiivne ja peale lõikust taastub kõrvalkilpnäärme normaalne talitlus. Mõnikord kergematel ...

Loe edasi

kas südames häda või siiski kiplnäärmes

pöördusin endokrinoloogi poole südame kiirete löökide tõttu - 105 lööki minutis ka rahuajal. Avastati kilpnäärme healoomuline kasvaja (välispidine). Endokrinoloog ütles, et mul ei ole kilpnäärme üle-ega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs oli korras, on kilpnäärme talitlus normis ja healoomulisel kasvajal pole mingit seost südamepekslemisega.
Lõikuse suhtes võite ise otsuse teha, kas ja millal. Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: