Rasedusaegne diabeet 24.06.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Paar nädalat tagasi diagnoositi mulle rasedusaegne diabeet, täna rasedust 20+3nädalat. Kaalult olen ülekaaluline ning lähisugulastel (isa ja vanaema) esines diabeet. Enne rasedust oli minu veresuhkur korras(4.7). Algselt jälgisin toitumist ja mõõtsin glükomeeriga veresuhkru näite, näit oli kuni 5.9, diabeediõde soovitas nädala veel jälgida ja veresuhkurt mõõta, siis veresuhkur tuli kuni 6.0. Diabeediõde suunas mind arsti vastuvõtule, kus selgitatakse välja minu ravi vajadus. Päevane veresuhkur on normis, kuid hommikune tühja kõhuga veresuhkur on kõrge. Kui suur tõenäosus on, et arst määrab mulle insuliiniravi?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mida arst Teile raviks määrab, selle üle on olemasolevate nappide andmete põhjal raske otsustada. Jah, see võib olla pikatoimelise insuliini süst õhtul, et hommikust veresuhkrut parandada. Kergematel juhtudel ja vastunäidustuste puudumisel ravitakse rasedusaegset diabeeti ka suukaudse ravimi metformiiniga.
Loodan, et leiate koostöös arstiga sobiva ja toimiva lahenduse.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kaalu alandavad preparaadid

Tere

Olen peale lapse sündi väga kaugel normaalkaalust. Nimelt olen
167 cm pikk ja kaalun 94.4 kg. Söön teadlikult tervislikult ja liigun samuti aga kaal seisab. Alla pean ma aga võtma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sibutramiin on kasutuselt kõrvaldatud, kuid Xenicali e. orlistati peaks siiski leiduma. Esialgu ei ole kahjuks uusi efektiivseid kaalu langetavaid ravimeid lisandunud. Rasedusega seotud kaaluiive ...

Loe edasi

diapeet

Tere mul üks mure viimase lapse kandmise aegu avastati et mul on teise astme diapeet pandi ravi peale peale sündi oli kõik korras kuni 10 kuud raseduse aegu öeldi mulle et veresuhkur on siis madal kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkru näidud 6-8 mmol/l pole siiski päris korras. Loomulikult on oluline ka see, kas määramised on tehtud hommikul tühja kõhuga (sel juhul on näidud kindlasti liiga kõrged) või päeva ...

Loe edasi

Gestatsioonidaibeet e. rasedusaegne diabeet

Tere!
Olen 16 nädalat rase. Olen hädas kõrge veresuhkruga ja tahaksin teada, et kas siis kui mul on veresuhkur ainult hommikul tühja kõhuga mõõtes kõrgem (kõige kõrgem on olnud 5,6, tavaliselt on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedusaegne (gestatsioonidiabeet) on Teil tõepoolest olemas. Ka teise lapse suur sünnikaal osutas juba riskile ja ka seekord on oht, et laps kasvab suuremaks kui turvaliseks sünnituseks hea ...

Loe edasi

Lapse saamine diabeetikul

Kas diabeet võib olla segav tegur, kui 49a. mees soovib saada last?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui diabeet on halvas kompensatsioonis ja tüsistunud, siis võib. Selles vanuses võib juba ka lihtsalt vanus või teised kroonilised haigused probleemiks osutuda. Selgust aitab saada spermaanalüüs.
Loe edasi

Diabeet?

Tere, tahtsin teada, kas see võib olla diabeet, kui ma olen hakanud viimasel ajal palju vett jooma, mul on palav kogu aeg, kui keegi tuleb mu tuppa ja ütleb, et siin on nii külm, siis minul on väga palav ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. Aga milleks mõistatada, veresuhkru kontroll perearsti juures võtab aega 30 sekundit! See, et vanaema on diabeetik, suurendab Sinu diabeediriski vanemas eas, mitte veel praegu.
Loe edasi

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

rasedus ja suhkur uriinis

Tere!
Olen 37 nädalat rase ja viimase kuu jooksul on esinenud mul uriinis suhkurt kolmel järjestikusel korral,vastavalt 6mmol/l,5mmol/l ja 3mmol/l.Veresuhkur hommikul söömata näpuotsast võetuna aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole küll rasedate spetsialist, kuid arvan, et suhkurtõve diagnoosimiseks on oluline eelkõige vere suhkrusisaldus (mis on Teil korras). Teie rasedus on lõppjärgus. Võimalik, et vaatamata ...

Loe edasi

diabeet

tahaks teada kas diabeet ikka vöib käia tavas lasteaias ja ka koolis.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik suhkurtõbe põdevad lapsed käivad tavalasteaias ja tavakoolis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

diabeet

Kas diabeet ja kõrvade sügelemine on seotud ?Veresuhkur on kontrolli all tablettidega, kuid aeg-ajalt kõrvad sügelevad, siis aitab vesinikulahus .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügelust esineb mõnedel 2. tüüpi suhkruhaigetel eelkõige haiguse algul või halva kompensatsiooni puhul. Nahk võib sügeleda ka kõrvalestal või isegi välises kuulmekäigus. Kui suhkurtõbi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: