Kilpnäärme struktuuri muutused 04.12.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Minu ema käis kilpnäärme ultraheliuuringul. Allpool toodud kirjeldus. Kas palun saaksite veidi antud kirjeldusi interpreteerida. Kindlasti suundub ema edasi endokrinoloogile, kuid aega ei saa kohe ning mure suur.

Kirjeldus: Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, mõlemas sagaras ja istmuses mitmed halvasti piirdunud väikesed kajarikkad kogumid 2 mm kuni 4 mm läbimõõdus, vasaku sagara kaudaalses osas 10 mm läbimõõduga piirdunud kajavaene kolle (TIRADS 3), kilpnäärme ja kollete veresoonte joonis on tavapärane. Istmus : 4 mm. Vasak sagar : maht 3,7 ml. Parem sagar : maht 4,4 ml.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mureks, ammugi veel suureks kilpnäärme ultraheliuuring küll põhjust ei anna. Kilpnääre on normi suurune, pigem isegi väiksemapoolne. Kajarikkad kogumid 2-4mm ei oma mingit kliinilist tähendust. Piirdunud kajavaene kolle on pigem tsüst ja TIRADS3 liigitab selle väikese pahaloomulisuse riskiga sõlmede hulka. Koe struktuuri ebaühtlus võib olla viide autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, kuid ei pruugi. Sellise leiu puhul ja normaalse vereproovi korral ei ole endokrinoloogile kiiret. Korra võib seal siiski ära käia - endokrinoloog otsustab, kes vasaku sagara sõlme peaks punkteerima ja kas oleks mõistlik teha ka kilpnäärmevastaste antikehade analüüs, et autoimmuunset kilpnäärmehaigust välistada või kinnitada. Mingit ravi Teie ema suure tõenäosusega ei vaja ja köha selline kilpnääre kindlasti ei põhjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme hormoonid

Kui kilpnäärme hormoonid tsh, t3 ja t4 on täiesti korras kas siis välistab see kilpnäärme haiguse

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, välistab see kilpnäärme talitlushäire s.t. nii üle- kui alatalitluse esinemise. Kilpnäärme mahu ja struktuuri kohta, samuti võimaliku autoimmuunhaiguse esinemise ...

Loe edasi

Kilpnäärme eemaldamine

Tere. Mul avastati autoimmuunne türeoidiit (see on olnud juba aastaid), kõik näidud olid korras (eutüreoos), paremas loobuse suurenemises beniigne tsütoloogia. Paremal pool ja ishmuses on sõlmeline suurenemine, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, on kilpnäärme struktuuri muutused tingitud sellest. Ühe sagara eemaldamine kilpnääret küll paremini tööle ei pane, pigem vastupidi. Kuni talitlus ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnääre

Käisin kilpnäärme ultraheliuuringul ja vastus tuli selline:
Kilpnääre veidi kajavaesem, struktuur ebaühtlane, sklerootilisi elemente.
Sõlmi ei sedasta.
Istmus 2,9
Parem sagar 1,7 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune (maht 14,2ml), ühtegi sõlmelist muutust ei leita. Struktuuri ebaühtlus võib viidata kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Selle kinnitamiseks või ümberlükkamiseks ...

Loe edasi

Struktuuri muutus...

Käisin eelmisel aastal kahel korral (märtsis ja detsembris) endokrinoloogi juures. Saadeti sellepärast, et kilpnäärme tegevuses olid väikesed muutused, vereproovi järgi ning mul oli ja on neelamisraskus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ultraheliuuringul oli kilpnääre normisuurune, ei saa kilpnäärmehaigus küll kuidagi olla neelamistakistuse põhjuseks. Difuusne struktuurimuutus võib viidata kroonilisele autoimmuunsele ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiid ja jood?

Ultraheli näitas, et mul on kilpnäärme struktuuri muutused; ehhogeensed muutused, mis viitavad siis autoimmuunse türeoidiidile...
Gastroenderoloog soovitas mul võtta KELPAMAXI (minu mao hädade vastu)...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunsel türeoidiidil joodiga olulist pistmist ei ole ja kelpmaxi võite tarvitada. Samas ei ole joodil Teie kilpnäärmele ka mingit ravivat toimet.
Tervitades,
...

Loe edasi

Ehhostruktuur?

Käisin alles endokrinoloogi juures.. Arstipoolne seletus jäi väga pinnapealseks (väike keelebarjäär ka..), kutsus mind uuesti veebruaris tagasi uusi analüüse andma.
Loeksin heameelega ka Teie seletust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kommenteeritksin Teie kilpnäärme ultraheliuuringut järgmiselt:
Kilpnääre normisuurune - maht 14,8ml (N18ml). Struktuuri ja ehhogeensuse muutused on iseloomulikud kroonilisele autoimmuunsele ...

Loe edasi

kilpnäärme struktuur

Tere! Kas kõrvalikilpnäärmed ning kaltsium mõjutavad kilpnäärme talitust? Mida tähendab kilpnäärme jaoks see, et struktuur on ebaühtlane (üks sagar on teisest üks cm võrra suurem) Kilpnääre normisuurune, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnääre ja kaltsium kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Kilpnääre on nagu kogu inimese keha, veidi asümmeetriline. Selles, et üks sagar on teisest mahult 1ml suurem, küll midagi haiguslikku ...

Loe edasi

kilpnäär

palun nõu!Ultraheli näitas suurendatud,(parem sagar18.2,vasak15.4)ebaühtlase struktuuriga kilpnääre ja sõlme ,1.2x1.4x2.0.TSH korras oli.Anti kehad korras,FT4 oli korras ka.Kirjutati väla LTyroksin 50 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalik, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis ongi kilpnäärme suurenemise ja ebaühtlase struktuuri põhjuseks. L-türoksiini pidev tarvitamine aga ei ole näidustatud, sest hormoonid ...

Loe edasi

kilpnääre?

Tere!
Sooviksin teada, kas veenivere järgi tehtud kilpnäärme proov on see, mis annab tõesti ühese vastuse, et kas mul on, või ei ole kilpnääre haige?
Ette tänades
Piia

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veenivere analüüsiga määratakse kilpnäärmehormoone ja kilpnääemevastaseid antikehi. Seega nätab vereproov kilpnäärme talitlust s.t. kas esineb üle- või alatalitlust või on talitlus normi piires. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: