😕????? 22.03.17 / Endokrinoloogia

KĂŒlastaja kĂŒsib:

TeisipĂ€eval oli kolimine (edasi tagasi 3 korrusele kolimine,tundsin mitmel korral et kopsust vĂ”tab kinni) ja neljapĂ€eva hommikul ei saanud enam kĂ€ekottigi töstetud rinnus valu nagu krapp sĂŒdames,iiveldus ja sĂŒda tamppis kui oleks just maratonilt tulnud. Poolistukil olemine aitas ,aga 4 tunni jooksul ei lĂ€inud paremaks ja kutsusin kiirabi. Veresuhkur norm. hapnik norm. Vihjates paanikahĂ€ire ravimisele.
Õigupoolest nĂ”rkus oli tohutu suur.aeglane rauhulik kĂ”ndimine. 5pv kĂ”uge hullem, siis olin voodis ja kĂ€isin ainult wc.Pisike koormuski vĂ€sitas nt. laua pĂŒhkimine. 41 pĂ€eva pĂ€rast jĂ”udsin pĂ”randat pĂŒhkida. TĂ”stmist ja kandmist verl mitte.Iga pĂ€ev lĂ€ksin natukeseks jalutama siiski tekkis pearinglus ja iiveldus.Selgus vererĂ”hk tihti mĂ”lemad nĂ€idud alla 100. 93 /60. FĂŒĂŒsilisel koormusel vĂ€simus,iiveldus,sĂŒdamekloppimine, turja ja puusa valutamine, lihtsad kodutööd ja oaberimajandus sai tehtud.Kanda ja tĂ”sta ei suutnud, tuli halb olla ja sĂŒda hĂŒppas sees. NĂŒĂŒd 120 pĂ€eva pĂ€rast olen normaliseerunud kuigi kopsus,rinna kohal on ĂŒks valuliktriip ,mis mul valu annab;hingamisega avastati kĂ”rvalekalle aga ei teata. Ja tunnen et minu kopsud ri jĂ”ua hingata ja koormavad sĂŒdant. SĂŒda on korras vereproovide jĂ€rgi.Raskuse nt. toidukoti kandmise ,kiire kĂ”ndimise jĂ€rgi kehaline kurnatus,vĂ€simus. Silmad ja parem jalg lĂ€hevad paiste. Avastasin et ei ole suuteline ka hĂŒppama ĂŒle 5 korra hakkan tohutult hingeldama.Hingeldamis ja hingamisraskus hakkas peale kopsutrombi ja lihtne oli panna diag. astma,nĂŒĂŒd selgus et ei ole seda. Kui minu hingamist taastati (ma ei hinganud enam), siis kopsus midagi juhtus et mĂ”jutab minu tegemisi.Muidu on juba tĂ€itsa hea olla. Vahest tuleb sĂŒdame muljumist. Enne seda jĂ”udsin teha fĂŒpsilist tööd,olin liikuv ja aktiivne. Kuigi kehalist vĂ€simust olen aastaid tundnud ja teinud ĂŒlejĂ”u. Mis see mĂŒstiline haigus on ,mis takistab tööl kĂ€imist nĂŒĂŒd.
KĂ”igele eelnevale ja oma eluteed analĂŒĂŒsides arvan et vĂ”ib olla pölĂŒmĂŒalgia kuigi see esineb vanematel inimestel. La 27 on positiivne ja lihased,keha vĂ€sib kiirelt.Lusaks on mul erilised peavalud mis on peanahal ja need on puutetundlikud. Ainus rohi,kui tahan vĂ”tta on nĂ€rvivaludele. Palun teilt teie arvamust ja mitmekesi saab ikka kiiremini selgust .

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH MustamÀe korpus

Tere!
Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kilpnÀÀrme talitlust (seda vĂ”ib teha perearst). Otseselt ĂŒhelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

NÔuanded teemal: Endokrinoloogia

Betaloc ja veresuhkur

Tere!
SĂŒdamearst diagnoosis kodade virvenduse. Raviks mÀÀrati Betaloc Zok 50.
Siiamaani korras olnud veresuhkur (ravimid Tresiba ja Humalog) hakkab 3 tunni jooksul langema . Olen kasutanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan siiski, et betaloc Teie veresuhkrut ei langeta, kĂŒll vĂ”ib ta veidi vĂ€hendada hĂŒpoglĂŒkeemiale iseloomulikke sĂŒmptomeid, mistĂ”ttu tunnetate veresuhkru langust mitte nii teravalt kui varem. ...

Loe edasi

Thyrozol ja muud rohud

Tohter mÀÀras 150mg thyrozoli ja rauapreparaadi.Koos neid vÔtta ei tohi!Veel on mul hommikul vÔtta ka vererÔhurohi.Kuidas peaksin ajastama rohtude vÔtmist?Kui ma iga rohu ette ja jÀtele tunni ootan siis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozoli ja vererÔhu ravimit vÔite rahumeeli hommikul koos vÔtta. See, mis teiste imendumist takistab, on rauapreparaat ja seda soovitan vÔtta nÀiteks hoopis pÀrast lÔunasööki.
Tervitades,
Loe edasi

sekundaarne hĂŒpotĂŒreoos

Tere! Vereproovi tulemused on:

TSH 2.42 mlU/l (ref 0.4-4.0)
FT4 9.0 pmol/l (11.5-22.7)
FT3 3.18 pmol/l (3.5-5.5)
HomotsĂŒsteiin 14.5 umol/l (5-15); 2 nĂ€dalat tagasi oli 19.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil soovitan kindlasti Ă€ra kĂ€ia endokrinoloogi vastuvĂ”tul. Sekundaarne hĂŒpotĂŒreoos tĂ€hendab hĂŒpofĂŒĂŒsi puudulikkust ja seda ei pĂ”hjusta mitte stress, vaid selle kĂ”ige sagedasem pĂ”hjus on hĂŒpofĂŒĂŒsi ...

Loe edasi

Kas vÔib olla siiski alatalitlus?

Tere

Olen juba mitu aastat tervisega hĂ€das. SĂŒmptomid viitaksid justkui kilpnÀÀrme alatalitlusele: pidev suur vĂ€simus, jĂ”uetus, pĂ”hjendamatu hiiliv kaalutĂ”us, kĂŒlmatalumatus, aeglane sĂŒdametegevus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnÀÀrme hormoonanalĂŒĂŒsid on korras, siis alatalitlust olla ei saa. Nii lihtne see ongi. Enamus Teie vaevustest ei ole otseselt ĂŒhelegi haigusele viitavad. Mingil mÀÀral vĂ”ib tegemist ...

Loe edasi

Diabeedi ravim

Tere!
Olen 32 aastane mees, pikkust 190 cm ja kaalu hetkel 132 kg. Detsembri alguses diagnoositi mul II tĂŒĂŒbi diabeet. Ha1c oli 19,6 mmol/l, saadeti pĂ€evaks haiglasse ja alustati diabeeti raviga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan igaks juhuks uurida ka metformiini ja insuliini vĂ”imalikke kĂ”rvaltoimeid - ka sealt leiate eluohtlikke, raskeid ja lihtsalt ebameeldivaid nĂ€htusi. Üks insuliini kĂ”rvaltoimeid, mis ...

Loe edasi

kĂŒsimus kilpnÀÀre kohta

Kaks nĂ€dalat öösel tĂ”useb palavik 38,5 KĂ€isin vereproovi tegemas, veres S-CRP 68,4 ja S-fT4 34,6 Arst mÀÀras antibiootikum Amoxicillinum+Acidum ja Thiamazolum kilpnÀÀrme ĂŒletalituse stabiliseerimisels. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kaebuste ja vereproovi vastuste alusel vĂ”iks arvata, et tegemist on alaĂ€geda kilpnÀÀrme pĂ”letikuga. See on viirushaigus ja antibiootikumid sel juhul ei aita. Ka haigusega kaasnev ĂŒletalitlus ...

Loe edasi

LipodĂŒstroofia

Tere! Olen 29 aastane I tĂŒĂŒpi sĂŒstiv diabeetik. Kehakaal on normi alampiiril. Diabeet olnud juba 16 aastat. Selle ajaga on tekkinud reitele lipodĂŒstroofia. KĂ€ega katsudes on tugevad muhud ja need on ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem arvan, et ilma plastikakirurgi abita vĂ€ljakujunenud lipodĂŒstroofiast vabaneda ei Ă”nnestu. Teid ja teie sĂŒstekohti nĂ€gemata siiski kindlalt midagi vĂ€ita ei saa. Tuleb oma endokrinoloogi ...

Loe edasi

TSH raseduse ajal

Tere! Mul on hĂŒpotĂŒreoos, vĂ”tan iga pĂ€ev 50 mg L-Thyroxini ja TSH on olnud normis.
Hetkel olen rase. 08.01.2019 (1 trimester) TSH oli 1,67.
NĂŒĂŒd aga olen 21 nĂ€dalat rase ja sain jĂ€rgmised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paanikaks pole pĂ”hjust, TSH tĂ”us on minimaalne ja FT4 on normis. Siiski vĂ”ib L-tĂŒroksiini annust 25 mcg vĂ”rra suurendada - ehk on raseduse teises pooles tĂ”epoolest kilpnÀÀrme hormoonide vajadus ...

Loe edasi

KilpnÀÀrme TPO antikehade tÔusnud tase

Tere!
Mul on olnud juba kuid sellised sĂŒmptomid nagu paanikahood (peapööritus, veri ei kĂ€i ringi, hingeldamine ja sĂŒdamepekslemine), Ă€revus ning vĂ€ga kiire ainevahetus (vahel ka mitu nĂ€dalat kĂ”hulahtisus), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, kas asi on psĂŒĂŒhikas vĂ”i mitte, kuid kilpnÀÀrmes asi ei ole. Teie hormoonanalĂŒĂŒsid on ideaalses korras ja mingeid vaevusi Teie kilpnÀÀre Teile praegu pĂ”hjustada ei saa. TPO-AK kĂ”rge ...

Loe edasi

KilpnÀÀre ja rasedus

Tere!

Olen 30aastane ja hetkel 5 nÀdalat rase. Olen vÔtnud igapÀevaselt( juba pool aastat) L-Thyroxini 100mg. KÀisin tÀna omal algatusel TSH vereproovil ja vastuseks tuli 2,01. Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on raseda jaoks ideaalses vahemikus ja L-tĂŒroksiini annust pole suurendada vaja - jĂ€tkake sama annusega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kÔiki nÔustamisi

KĂŒsi foorumist

KĂŒsi

Ei saanud vastust? KĂŒsi arstilt: