kilpnääre ja vererõhk/pulss 06.04.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Kas kilpnäärme alatalitus võib põhjustada kõrgenenud vererõhku?
Klipnäärme näit 5.52. Kas ise saab ka midagi oma igapäeva elus kilpnäärme heaks teha?
Vererõhk kõigub, alumine näit püsib enamasti kõrge. Viimased mõõtmised: 150/94, 135/96. Samas ka pulss kiire, rahulikus olekus tuleb alati 100 kanti. Olen püüdnud mitte kohvi juua ja asendanud selle kummeliteega, lisaks veiste südamerohi, aga ei ole kuu aja jooksul normaliseerunud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus aeglustab südame tööd, ka vererõhku alatalitlus tavaliselt ei tõsta. TSH 5,52 mIU/l ei näita ka veel olulist alatalitlust - viitab pigem vajadusele teha kilpnäärmeuuringud. Selleks soovitan pöörduda oma perearsti poole. Võimalik on krooniline autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis on pärilik riskiseisund ja viitab vajadusele edaspidi kilpnäärme talitlust regulaarselt kontrollida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Külm higi, nõrkus, keha temp.35,2, aeglane pulss

Külm higi iga väiksema füüsilise pingutuse korral, aeglane pulss, suu kuivab öösel ja päeval, üldine jõuetus. Umbes 20 aastat tagasi diagnoositud mürgine kilpnääre. Raviks sain aasta otsa merkasolini ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie pulss on tõeliselt aeglane s.t. alla 60 lõõgi minutis ja löögisagedus ei suurene ka füüsilisel pingutusel, võibki siin peituda jõuetuse põhjus. Vajalik on teha ööpäevane südamerütmi ...

Loe edasi

kilpnäärme suurenemine

Tere,
6 aastat tagasi on tuvastatud kilpnäärme suurenemine. Võetud proovid on näidanud, et toksiine ei eralda ja tegemist healoomulise kasvajaga. Endokrinoloog on seni seisukohal, et kui kaelal segama ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on korras (nagu kirjutate), ei ole Teie vaevused kilpnäärmega kuidagi seotud ning kilpnäärme operatsioon Teid neist ei vabasta. Kilpnäärme mahuline suurenemine võib ...

Loe edasi

Ravitud kilpnääre ja kõrge vererõhk

Tere,
Ma olen 24a noormees ja mul avastati 1,5 kuud tagasi türeotoksikoos, nüüd oli vereproov korras ja pean veel mõnda aega rohtusid edasi võtma. Probleem aga selles, et sümptomid, mille tõttu üldse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eelkõige tuleb veidi oodata. Poolteist kuud ei ole difuusse toksilise struuma ravimisel pikk aeg (ravi kestab vähemalt aasta). Vaevused küll tavaliselt leevenduvad oluliselt kuuajalise raviga, ...

Loe edasi

Kilpnääre ja kiire pulss

Unustasin lisada, et olen 46

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tänan lisainfo eest. Kõik vastuses kirja pandu jääb kehtima.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre ja pulss

Tere hea doktor. Tahtsin küsida, kas pool tabletti Thyrox päevas võiks põhjustada südamekloppimishooge (õhtuti)?. Muudest ravimitest võtan Stugeroni ja mõnikord unerohtu, ja mul on nuva ring. Thyroxi määras ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõltub L-türoksiini annusest Thyroxi tabletis. 25 mcg L-türoksiini vaevalt südamekloppimist põhjustab, 50 mcg võib seda siiski teatud tingimustel teha.
Kui ravim on määratud mitte ...

Loe edasi

higistamine, väike palavik, kätevärin

Tere!

Olen 27-aastane naine. Mind on umbes 10aastat häirinud pidev kätevärin. Sellele on nüüdseks lisandunud pidev väike palavik (37,3-37,5 - umbes 2 aastat) ning tugev higistamine, ka täiesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna kilpnäärmehormoonid on korras, talitleb Teie kilpnääre normaalselt ja Teie vaevustes teda süüdistada ei saa.
Seega tuleb uuesti perearstile pöörduda ja lisauuringuid teha. Saan ...

Loe edasi

kilpnääre ja kehatemperatuur

Hiljuti diagnoositi mul kilpnäärme ületalitlus (TSH 0,005). Kaebusteks olid väsimus ja kiire pulss. Lisaks on minu keha temp. viimasel ajal üsna kõikuv (36,5-37,2). Kas see võib olla seotud kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ka kõrgenenud kehatemperatuur on tõenäoliselt seotud kilpnäärme ületalitlusega. Kui olete mõne aja ravi saanud, normaliseerub see koos muude vaevuste taandumisega.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnääre ja südame rütmihäired

Tere!
Olen 37 aastane naine ja 5 aastat hädas kilpnäärme ületalitlusega. Selle 5 aasta jooksul on mul olnud 3 korda ületalitluse ägenemist, mil algavad vererõhu tõusud hooti ja süda hakkab tegema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus on tunduvalt soodsama prognoosiga, kui oleks tõsine südamehaigus. Korduvate toksikoosi retsidiivide tõttu oleks soovitav seekord rakendada radikaalset ravi s.t. kas radiojoodi ...

Loe edasi

kilpnäärme suurenemine

Tere.
Viis aastat tagasi diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus, mida näitas ka vereanalüüs ja ultraheliuuring sõlmi kilpnäärmes, kuigi need peenemalt tehtud analüüsid olid normi piires.Sellegipoolest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil määratud TSH on küll kõikunud üsna vähe (0,2-0,45). See on tegelikult normi alumine piir. Kilpnäärme ületalitlust võib diagnoosida ja ravi tuleb alustada, kui TSH on madalam kui 0,1 (s.t. ...

Loe edasi

kilpnääre

TERE.
Mu vererõhk on madal 90/70 ja pulss on 80 ringis. Kas kõrge pulss on seotud kilpnäärme ala/ületalitusega.Või üldse millest pulsisagedus sõltub peale füüsilise ja psühhilise põhjuse?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Madal vererõhk ei ole tavaliselt haiguslik nähtus. Pulsisagedus aga muutub suuresti eelkõige olenevalt füüsilisest ja psüühilisest koormusest. See on normaalne ja aitab organismil koormusega kohaneda. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: