Hormoonide tasakaal 28.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen tegevtippsportlane. Olen väga kiire elustiiliga inimene, kes ka reisib palju. Lõpetasin pillide võtmise märtsis kui lõppes möödunud võistlushooaeg ning koheselt märkasin endas muutusi. Alustuseks hoidis keha hirmsalt vedelikke kinni, pöördusin nõelravisse. See aitas tasakaalustada. Küll aga probleemid jätkusid. Tänaseks olen võtnud kaalust juurde 7kg!! 3kuuga! Ma treenin pea 30 tundi nädalas, väga tervisliku elustiiliga ning ainus muutus, mille enda elus sisse viisin oli see, et lõpetasin peale 2 aastat pillide tarbimise. Palun aidake! Kaal on väga oluline tegur minu spordialal ning hetkel on tunne, et minu hormoonide tasakaal on täiesti paigast ära ning on vaja kohest abi!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
See, mida mina teha võin, on selgitada, kas tegemist võiks olla endokriinhaigusega. Tavaliselt võtab naine kaalus juurde peale hormonaalse kontratseptsiooni alustamist, mitte peale selle katkestamist. Kas Teie oma menstruaaltsükkel on peale pillide ära jätmist taastunud? Kas rasedus on välistatud? Kui tsükkel pole taastunud, tuleb kindlasti günekoloogi juures ära käia. Hormoonanalüüsiks võite pöörduda minu eravastuvõtule Qvalitases Narva mnt. 7 II korrus teisipäeviti 15.20-17.00.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hormoonide tasakaal ja akne

Tere! Tarvitasin aastaid beebipille ja peale seda kui lõpetasin nende tarbimise, on näonahk väga halvas seisus, akne. Olen maadelnud sellega juba paar aastat ja proovinud kõiksugu vahendeid, aga ei ole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid sisaldavad naissuguhormooni ja tõstavad nii selle sisaldust organismis. Tavaliselt mõjub selline hormoonide nihe naha väljanägemisele soodsalt ja ka aknet on vähem. Kui beebipillide ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Lasin teha kilpnäärme lisaanalüüsid, kuna perearstil oli tsh näit 4,79 (väidetavalt pidi olema see normaalne).
Uutest analüüsidest tuleb välja teiste väärtuse kõikumine.
Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole kindlasti Teie vaevuste põhjus. Kroonilise autoimuunse türeoidiidiga (seda diagnoosi kinnitab TPO-AK kõrge tiiter) naistel võib sünnituse järel esineda kilpnäärme hormoonide ...

Loe edasi

Kas hormoonide tasakaal on ohtlik?

Tere!

Olen 18.a neiu, kellel on probleeme menstruatsiooniga. Need on ära jäänud juba üle aasta, varasemalt on olnud samasugune probleem üks kord - kui kaotasin kolme kuuga 12kg. Nüüd olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ilma ühegi uuringu vastuseta ja lihtsalt Teie lühikese pöördumise alusel, võib tsüklihärel olla põhjuseks kas alakaal või liiga suur füüsiline koormus. Kui naise keha rasvasisaldus langeb alla ...

Loe edasi

Hormoonid tasakaalus?

Kuidas ja kus oleks võimalik kindlaks teha hormonaalne tasakaal/-kaalutus? Kui palju selline uuring maksta võiks ja milliseid hormoone peaksin laskma kontrollida?
Nimelt, kimpus aknega ja kahtlustan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kokku on tavapraktikas määratavaid hormoonanalüüse ca paarkümmend, kõigil oma normi piirid, mis võivad sõltuda east ja soost ja olla küllalt laiad.
Kui lähtuda konkreetselt aknest, ...

Loe edasi

Pillide lõpetamine ja kehakaalu tõus - kas sassis hormoonide tasakaalust?

Tere!
Tarvitasin antibeebipille umbes 6 aastat. Lõpetasin 3 kuud tagasi ning peale seda on hakanud kaal tõusma, kuigi söön enda arvates samamoodi nagu varem. Samas on ka näonahk veidi probleemseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Näonahk võib peale pillide kasutamise lõpetamist veidi rasusemaks muutuda. Tegemist on messuguhormoonide suhtelise osakaalu vähese suurenemisega peale hormonaalse kontratseptsiooni lõpetamist. ...

Loe edasi

Peruu Maca Pulber ja hormoonid

Tere!
Kas Peruu Maca Pulbri tarbimine võib põhjustada häireid hormoonide talituses?
On selle tarbimine ohutu kui hormoonide tasakaal paigast?

Tänan!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole Peruu Maca Pulbri omadustega kursis, ei ravi sellega kedagi. Soovitan ettevaatust igasuguste teisest maailma otsast pärinevate droogide kasutamisel! Kasulikku leiab ka kohalikust ...

Loe edasi

Hormonaalne tasakaal

Palun, kas oskate soovitada, kus saaks teha hormooni analüüs, et teha kindlaks, kas mul on progesterooni vaegus või östrogeeni dominants? Kasutan hetkel arsti poolt määratud bioidentset östrogeeni ja progesterooni, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonasendusravi või hormonaalse kontratseptsiooni foonil pole naissuguhormoonide tasakaalu monitoorimisel mõtet. Teie organismis on vastavat hormooni enam-vähem niipalju, kui tabletiga sisse ...

Loe edasi

Hormoonide tasakaal?

Tere-tütrel (17) oli möödunud veebruaris tugev kõhuvalu, aprillis leiti munasarja tsüst, mida raviti antibeebipillidega. Võttis neid 6 kuud, kuid nüüd on valud siiski kordunud. Kuna järjekorrad arstile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole munasarjatsüst kuhugi kadunud ja kõhuvalude kordudes tuleb uuesti günekoloogi jutule minna. Samas on menstruatsioonide algus 15-aastaselt täiesti normipärane ja atoopilisest ...

Loe edasi

Ravimist tingitud kilpnäärme haigus

Tere!
Sooviksin teada, et kui on südameravimi Cordarone 2,5 aastase (kardioloogi poolt määratud) tarvitamise järel ravimi kõrvalmõju tõttu tekkinud patsiendil kilpnäärme ületalitus (türeotoksikoos), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordaroonist põhjustatud hüpertüreoos allub ravile, kuid mitte alati väga kergelt ja kiiresti. Probleemiks on kordarooni ladestumine organismis (rasvkoes jm.) ja aeglane eliminatsioon. Seetõttu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: