mure 16.09.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Karvakasv reite sisepindade, rindadel, ülahuulel. Kaalulangus viimase 2 kuu jooksul ( - 7 kg). Väga suur väsimus, nõrkus.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Internetis kahjuks patsienti nägemata ja uuringuid tegemata diagnoosi panna ei saa. Tuleb pöörduda perearsti poole, kes korraldab vajalikud uuringud.
Kilpnäärme ületalitlus võib põhimõtteliselt noorel naisel kaalulangust ja väsimust põhjustada, kuid karvakasvu kilpnäärme talitlus ei mõjuta. Tavaliselt suureneb karvakasv just kehakaalu tõustes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Füüsiline koormus ja diabeet

Tere! Olen tervise ja kehakaalu huvides hakanud tegelema hommikuvõimlemisega: hantlid ja tugev füüsiline tund aega. Selle tagajärjel tõuseb (ilma söömata) veresuhkrunäit 4-5 mmooli/l. (Täna hommikul kell ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on hommikvõimlemise koormus Teie organismile liiga suur - füüsilise stressi tõttu tõuseb ka veresuhkur. Soovitan tunni aja asemel piirduda poole tunniga (tegelikult peaks ...

Loe edasi

Liigne higistamine, isutus, tundlik nahk

Tere. Eelmisel aastal oli mul ootamatult 2x impetiigo, nüüd juba mõnda aega higistan koguaeg rindade alt, jalgadest ja kätest, pidevalt on külmavärinad ja isegi saunas on teinekord külmavärina tunne. Isu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie poolt kirjeldatud vaevused ei viita. Igaks juhuks võiks teha kilpnäärme talitlushäire välistamiseks hormoonanalüüsid - seda saab teha perearst.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnääre

Sünnitasin kaks kuud tagasi, mingiaja mõõdudes hakksin tundma väsimust nüüd paar päeva päris kehva olla olnud ( väsimus, iiveldus, söögi isu puudub jne )
Kilpnäärme näidud:
Ft4-33,28
Ft3-10,61

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus (kõrge TPO-AK tiiter) ja nagu sellega sageli juhtub, tekib mõned kuud peale sünnitust haiguse ägenemine ja koos sellega kilpnäärme talitluse häired. Teie ...

Loe edasi

Tüsistustega II tüübi diabeet.

Hommikul tühja kõhu veresuhkur 8-12 vahel, päeval 2 tundi ennem sööki 5-7 vahel, ennem õhtusööki umbes sama. Enne magama minekut hakkab veresuhkur jälle tõusma.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Saan aru, et Teie probleemiks on suhteliselt kõrged veresuhkru väärtused öösel ja hommikul tühja kõhuga. Selle nähtuse põhjuseks on enamasti maksa rasvväärastusest põhjustatud maksa inmsuliinresistentsus ...

Loe edasi

Raseduse algus ja kilpnäärmenäidud

Tere!
Hetkel olen rase umbes 5 nädalat. Rasestumine toimus kunstliku viljastamise teel. Küll aga on minu kilpnäärme näidud vist kergelt paigast ära.

19.02 tehtud kilpnäärme testi vastused ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hetkel kilpnäärme hormoonanalüüsides midagi katastroofilist ei ole, kuigi raseduse korral võiks TSH olla veidi madalam ja FT4 veidi kõrgem. Kuna rasedus on esile kutsutud kunstliku viljastamise ...

Loe edasi

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Lasin teha Synlab'is kilpnäärme näitajate analüüsi. Vastused:
TSH 3.76 mIU/l
fT4 13.88 pmol/l
TPO IgG 1299 kU/l
Küsimus tekkis kõrge TPO näidu kohta. Kas see võib vihjata kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Synlabis tehtud analüüside alusel on Teie kilpnäärme talitlus praegu tõepoolest korras ja üle- ega alatalitlust Teil ei ole. Seega ei ole ei kaaluprobleemid, kõhukinnisus, higistamine ega ...

Loe edasi

kõri vähk ?

tervist augusti kuus või septembri alguses mul oli tugev hamba põletik ja läks pool nägu paiste siis käisin ja lõigati lõhki kuid see aeg kui se paistes oli hakkas see neelamist häirima mitte küll otseselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nõuanne on lihtne ja lühike - tuleb minna nina-kõrva-kurgu arstile. Just nii on ka Teile soovitatud ja mina ühinen selle soovitusega. Kilpnäärmehaigus on siin vähetõenäoline.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnäärme test

Kilpnäärme test TSH 4,1.Kolesterooli näitaja ka kõrgeLDS 5,3 Kas peaksin spetsialisti poole pöörduma või piisab esialgu toitumise ja kehalise aktiivsuse muutusest.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlust tervislikud eluviisid ei mõjuta, kolesterooli näitu parandavad aga küll. Kui meie haigla labori normivahemikku silmas pidada (kahjuks ei ole Te ära toonud TSH normivahemikku ...

Loe edasi

Raske neelata ja kõris krambi tunne

Tere!
Ca aasta tagasi tekkis õhtuti neelamis raskus ja krambi tunne kõris. Suvel see tunne veidike taandus aga neli kuud tagasi algasid uuesti samad sümtomid ja ägedamalt. Õhtuti enam süüa ei saanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mis iganes Teie vaevusi ka ei põhjustaks, kilpnääre see küll ei ole. 2cm läbimõõduga tsüst ei ole kuidagi võimeline kõri krampi ega kuklavalu põhjustama. Ka kilpnäärme kogumaht ei saa Teil ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnäärme rohud

Tere!

Olen võtnud L-Thyroxini (50mcg) umbes 1,5 aastat, kuid novembris tekkis tugev refluks ning esialgu ei osanud ma seda millegagi seostada. Olin detsembris mõned päevad kodust eemal ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse ajal on soovitav L-türoksiini tõepoolest pigem ikka võtta. Võiksite proovida võtta seda peale sööki või tarvitada lisaks mao happesust vähendavaid ravimeid (pantoprasool).
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: