TSH väärtused, L-türoksiin ja kaalu tõus 10.11.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

2007 a. leiti sõlmeline struuma ja eemaldati kogu kilpnääre. Hakkasin võtma asendushormooni L-Tyroksiini, algul 100mg, millega TSH näitas alatalitlust (oli kõrgem kui 4), tõstsin annuse 150 mg - viimased analüüsid TSH 0,02... seega ületalitlus. Enesetunne halb: higistamine, unetus, pea(silmad)valutavad, närvilisus (süda väreleb) - kõik ületalitluse sümptomid, mille panin varem "ealiste iseärasuste" arvele ja võtsin kui paratamatust. Samas mäluga ei ole kõik endine ja ei suuda kontsentreeruda, rääkimata kehakaalust, mis kerkib vähimagi "vääratuse" korral, kusjuures ma olen aktiivne ja liigun palju. Perearst saatis mind endokrinoloogi juurde. Soovisin tulla Teie vastuvõtule, aga esimene vaba aeg on alles veebruaris 2012. Palun abi.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Esimene nõuanne oleks L-türoksiini annust veidi vähendada s.t. võtta vaheldumisi üks päev 100, teine päev 150 mcg L-türoksiini. Teine nõuanne oleks kehakaalu suurenemises ja mäluprobleemides kilpnäärmehaigust mitte süüdistada. Momendil on tegemist L-türoksiini tõenäoliselt tagasihoidliku üleannustamisega ja mingist kaalutõusust kilpnäärmega seoses ei saa juttugi olla. Kaal peaks hoopis langema nagu see ületalitluse korral tavaks. Seega on kaalutõusu põhjused mujal.
Ma ei ole veel oma vastuvõttude graafikut uueks aastaks avanudki, ei tea, kus pärineb info, et jaanuaris vastuvõtule ei pääse. Soovitan võtta detsembri alguses ühendust meiliaadressil anu.ambos@regionaalhaigla.ee, võib-olla õnnestub vastuvõtule pääseda isegi juba detsembrikuus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Endokrinoloogia

Tere!
Minu TSH on kahe aastaga tõusnud 3,746-lt 9,369-ni.
Minu FT4 on veidi langenud 10,97-lt 10,32-ni.
Mida TSH tõus tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus viitab kilpnäärme hormoonide süvenevale vaegusele - hormoonide tootmine kilpnäärmes hääbub tasapisi. Mingil määral võib TSH tõusu seletada ka kehakaalu suurenemine või L-türoksiini ...

Loe edasi

TSH tase raseduse ajal

Tere!
Tegin aasta alguses kilpnäärme analüüsid ning tulemuseks tuli, et hormoonide tasemed on korras (TSH 2.5, FT4 15.65), kuid TPO oli 430. Olen nüüd 7. nädalat rase ning lasin detsembri alguses ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH kõikumine ei ole Teil tegelikult kuigi suur ja on tõenäoliselt enam-vähem lubatud vea piirides. Siit järeldus - iga nädal pole seda analüüsi mõtet teha. L-türoksiin 25 mcg päevas on esialgu ...

Loe edasi

TSH äkiline tõus

Tere,

Kirjutan, et küsida lisaks oma perearstile ka Teiepoolset arvamust minu haigusloos:

14.06.2017 tegi perearst mulle esimest korda kilpnäärme analüüsid, kuna kaebasin pikemat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina ei arva, et nii suur TSH tõus oleks tingitud kahenädalasest ravipausist L-türoksiini mikroannusega (25 mcg päevas). Pigem on ikka tegemist autoimmuunsest türeoidiidist tingitud kilpnäärme ...

Loe edasi

TSH väärtused raseduse ajal

Tere,

Hetkel jooksmas raseduse 7. nädal. Enne rasestumist oli TSH näit 2,2. Üleeilne vereproov näitas:
TSH 4,16 (mlu/l 0,3-4,2)
Vaba trioodtüroniin seerumis 4,8 (pmol/l 3,1-6,8)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna FT4 ja FT3 olid normi piires, pole TSH mõningase tõusu pärast liialt muretseda vaja. Raseduse esimesel trimestril on TSH soovitav vahemik 0,1-2,5 mIU/l. Kui TSH on kõrgem, on soovitav ...

Loe edasi

TSH kiire tõus

Tere
Mure selline, et TSH ja TPO igG näidud suurenenud väga kiirelt( kahe analüüsi vahe on 3 kuud). Hakkasin võtma 1,5 kuud tagasi Teie ja oma naistearsti soovitusel (soovin rasestuda juba 1,5 aastat) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõusu ei põhjusta kindlasti mitte L-türoksiin, vaid ikka autoimmuunne türeoidiit. FT4 on samas endiselt normis. L-türoksiini annust võib veidi suurendada - 75 mcg-ni päevas ja püüda ravimit ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Tere,
kas kilpnäärme analüüside väärtused TSH-2.53 mU/L ja fT4 20.8 pmol/L jäävad normi piiresse või on põhjust täiendavateks uuringuteks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside vastused on normi piires - kilpnäärme talitlus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroxin

Oma perearstilt ma vastuseid oma küsimustele saanud ei ole. Nimelt tehti mul igaks juhuks ka kilpnäärme analüüs, kuna muudele hädadele lisaks kurtsin suurt kaalutõusu, väsimust. Asendusarst ütles, et kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esmalt, mitte üle-, vaid alatalitlus. See, mis oli 5, on tõenäoliselt TSH. Tegemist ei ole suure nihkega ja ma arvan, et see ei ole Teie kehakaalu suurenemise põhjus. Vaadates Teie vanust, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere, lasin tehe vereproovi. TSA 9.8, võtan juba 4 aastat L-Thyroxini. Algul võtsin 50, nüüd 100, aga TSA ikka kõrge ja jube väsimus on. Millest see on tingitud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete L-türoksiini korrapäraselt võtnud ja ravikatkestusi pole esinenud, näitab TSH (türeostimuleeriv hormoon) taseme tõus hüpotüreoosi alakompensatsiooni ja L-türoksiini annust on vaja ...

Loe edasi

TSH

Kuna ei ole kunagi mingit kilpnäärme ravi saanud, sooviksin teada, kas kuu aega tagasi tehtud vereanalüüsis TSH näit 5,88 mU/l on normaalne? Ise arvasin, et mul on kerge ületalitlus, kuna olen kergesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused välistavad kilpnäärme ületalitluse. Vaevused viitavad pigem klimakteerilisele sündroomile ja igaks juhuks soovitan oma günekoloogiga nõu pidada.
TSH taseme mõõdukas ...

Loe edasi

Langev TSH

Tere!

2004. aastal jäin väga jõuetuks ja apaatseks, TSH tõusis üle 5, diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. Sain hormoonasendusravi ja paari kuuga hakkasin end tundma hästi - energilise ja rõõmsana. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH üle 5 mIU/l on väga minimaalne tõus ja üldjuhul kilpnäärme alatalitlust veel ei tähenda. Enamasti on teised kilpnäärmehormoonid (FT4 ja FT3) siis korras ja asendusravi määratakse üksnes ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: