Radiojood 03.09.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Cirka aasta tagasi oli mul radiojoodi ravi,põhjuseks kilpnäärme ületalitus. Selle järgselt analüüside tulemused paranesid järk järgult, kuid viimane analüüs oli taas läinud halvemaks.TSH liigub vaikselt paremuse poole,kuid FT3 oli läinud halvemaks (vahepeal oli normi ülemisel piiril). Nüüd pean jälle võtma suurema doosi Tiotili tablette.Kas analüüside halvenemine näitab, et radiojoodi ravi ei avaldanud loodetud tulemust või mängivad veel mingid tegurid rolli?

Ette tänades,
veidi murelik patsient

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui radiojoodravist on möödas üle aasta ja vajate endiselt pidevat türeostaatilist ravi (tiotiili), on tõepoolest põhjust mõelda korduvast radiojoodi annusest. Igal konkreetsel juhul on siiski vajalik arvestada protsessi eripärasid - ületalitlust põhjustanud haigus, kilpnäärme maht, silmakahjustuse olemasolu, radiojoodravi järgne dünaamika jne. jne. Teie raviarst tunneb olukorda kõige paremini. Arutage temaga edasised tegevused läbi. Umbes iga 10. patsient vajab korduvat annust ja see ei tähenda ravi ebaõnnestumist (esialgu püüame ravida ikkagi minimaalse annusega, mis kahjuks mõnikord ei osutu piisavaks).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Kilpnäärme alatalitlus on mul juba aastaid, tekkis pärast radiojood ravi. Hetkel L-Thryoxini kogus 100 mg/150 mg üle päeva ja see doos on mul sama olnud umbes 5 aastat.
Olen tänaseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna eelmised proovid olid täiesti korras, pole uutega kiiret ja võite need teha, kui Eestisse tagasi jõuate. L-türoksiini jätkake ikka samas annuses nagu seni.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kas on peale Tiotil 50mg ja radioaktiivse joodi veel mingit ravi.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah on, kilpnäärme võib ka operatiivselt eemaldada. Nii radiojoodravi kui lõikus annavad tegelikult sama tulemuse - kilpnäärme talitlus lakkab ja vaja läheb asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
Mul on kilpnäärme ületalitlust ravitud paar aastat (Tiotil). Nüüdseks olen olnud jälgimisel ja ravimiteta juba peaaegu aasta, kuid viimastes analüüsides taas ägenemine. Kas radiojoodravi on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Retsidiivi tekkides tuleb võtta vastu otsus, kas ravida ka seekord tablettidega või on mõistlikum teha radiojoodravi või lõikus. Kui ravi katkestamise järel vähem kui aasta möödudes tuleb uus ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Tere,
Tahaksin Teilt küsida arvamust oma ravi kohta. Mind on viie aasta jooksul kaks korda ravitud Tiotiliga kilpnäärme ületalitlust, viimane ravi on nüüdseks kestnud juba kaks aastat ja igapäevaselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tiotiil ei ole kindlasti eluaegne ravi. Kui kilpnäärme ületalitlus tiotiiliga 1-2 aasta jooksul ei taandu, on aeg kaaluda radikaalset ravi - radiojood või lõikus. Nii ka Teie puhul. Soovitan ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja rasedus

Tere,

Minul on selline küsimus, et soov on saada last, aga mul on juba vähemalt kuus aastat kilpnäärme ületalitus. Olen vahelduva eduga võtnud Merkasolili. Nüüd juba vist kaks aastat olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
6 aastat ületalitlust ja merkasoliilravi! See paneb tõepoolest imestama. Ammu oleks aeg otsustada radikaalse ravi kasuks (radiojood või lõikus) ja kilpnäärmeprobleem päevakorrast maha võtta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja vastunäidustused

Tere päevast!
Sooviksin küsida, et mis tegevused jms on vastunäidustatud kilpnäärme ületalitluse korral? Mul diagnoositi see eelneval nädalal aga kahjuks ei ole võimalik praegu oma arstilt täpsemalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete foorumitest lugedes õigesti aru saanud, et päevitamine, kuum saun ja solaarium ei ole kilpnäärme ületalitlusega soovitavad.
Intensiivne päikesekiirgus on üheks võimalikuks diffuuset ...

Loe edasi

radiojood

5a tagasi avastati minul struuma ja seejärel eemaldati kogu kilpnääre. Samuti olid metastaasid kopsudes, mida raviti I-131-ga. Viimasest ravist on mõõdas u. 3aastat. Tänaseks on kaelas ja kopsudes väikesed ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pidada nõu Teid jälgiva arstiga, kelle juures iga poole aasta tagant kontrollis käite. Kui praegu kilpnäärmevähi retsidiivi ei ole ja metastaasid on radiojoodiga kõrvaldatud, võiks ...

Loe edasi

Morbus Basedow

Tere.Sain täna teada oma diagnoosi.Morbus Basedov.sooviksin teada sellest rohkem.Probleem on veel selles,et elan praegu saksamaal ja ei saanud kõigest mis arst ütles täiesti aru.Informatsiooni ma esialgu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Basedow´i tõbi on teiste sõnadega difuusne toksiline struuma s.t. autoimmuunhaigusest põhjustatud kilpnäärme ületalitlus. Tõenäoliselt hakkate kõigepealt saama kilpnäärme talitlust alla suruvaid ...

Loe edasi

täpsustus

Leid- toksiline struuma paremas sagaras mis pärsib ülejäänud kilpnäärme koe talitlust.Joodi neeldumine kilpnäärme koes 24 t möödudes 25%.Saadeti oma arsti juurde tagasi - järjekord on aga üle 2kuu.Mida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas peate midagi tegema või ei, sõltub hormoonanalüüsist. Kui kilpnäärmehormoonide tase on ülemäära kõrge ja tegemist on kilpnäärme ületalitlusega, on vajalik radiojood- või operatiivne ravi. ...

Loe edasi

hormoonid

Kuidas ma saan aru, millal mu oma kilpnääre taas hormoone
piisavas koguses tootma hakkab? Kui võtta asendushormoone, siis toodab kilpnääre seda võrd vähem hormoone? Ma ei saa aru..

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma, mislaadilise kilpnäärmehaigusega Teil tegemist on. Paraku on enamasti nii, et kui kilpnäärme talitlus hääbub, on see pöördumatu ja normaliseerumist pole enam loota. Nii ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: