kõrgenenud veresuhkur 17.02.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Teie vastused küsimustele julgustavad ka mind küsima.Mul tehti vereproov veeniverest ja avastati et suhkur oli 8,5. Arst käskis dieeti pidada ja sellega asi piirduski.Konsulteerisin ka kohaliku endokrinoloogiga kes samuti käskis uurida vastavat kirjandust ja ka 5 kg alla võtta. Olen 65 a. naine 165cm pikk ja kaalun 76 kg. Muidugi olen ma ülekaaluline, aga kas see tõesti ongi ainuke tegur mis veresuhkru normi viib?Mul oli võimalik ka ise kodus veresuhkrut mõõta.Tegin tühja kõhuga ja oli 6,2. Tund peale sööki (kartulipuder ja klaas piima) oli 9,7. Muid kl. tunnuseid pole suukuivamine ja suurenenud janu ka mitte. Ainult tihti on hakanud seletamatu lihasvalu, nagu hakkaks gripp tulema.Pissil käin juba mitu aastat tihemini,kuigi arvan et selles eas naised teevad seda vist paljud.See oleks päeval4-5 korda ja ka öösel3-4 korda.Nüüd pean siis dieeti, ei söö magusat ega ka rasvast toitu ja kahjuks lõppesid mul testribad(milliseid meie apteekides saada pole, kuigi aparadi ostsin Tallinna lastekodu tn apteegist alles a.tagasi) Kas ja kui kaua aitab selline dieet siis suhkrut normis hoida ja kas tablette pole vaja sööma hakata ja kui seda teha,siis kas neid peab eluajaks sööma jääma-või ainult siis kui suhkur on kõrge? Ma tänan teid juba ette !

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Et otsustada dieetravi efektiivsuse üle, tuleb veeniverest määrata glükeeritud hemoglobiin (kolme kuu keskmise veresuhkru näitaja). Kui see on alla 6,5%, võite jääda pikemaks ajaks dieetravile ja tablette pole esialgu vaja. Kõrgema väärtuse puhul tuleks alustada tablettraviga (Teie puhul metformiiniga). Üksikud veresuhkru mõõtmised peegeldavad antud hetke olukorda ja nende alusel on raske teha pädevat otsust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hommikul tühja kõhu veresuhkur kõrgenenud

Hommikul juhuslikul mõõtmisel oli tühja kõhu veresuhkur 6,5. Kehakaal oli ligi 70 kg ja KMI 27. Alustasin kaalu alandamist ja umbes nädala möödudes paranes hommikuse veresuhkru näit, oli 5,4-5,6. Jätkasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Dieedi järgimine hommikuse kõrgema veresuhkru põhjuseks ei ole. Põhjuseks on öine suhkru liigtootmine maksas, mis viitab maksa insuliinresistentsusele (üsna tavapärane ülekaalu ja maksa rasvväärastusega ...

Loe edasi

Punnid lapsel - kas veresuhkur kòrge?

Tere!
Sooviksin kûsida, kas antud punnid võivad olla tekkinud veresuhkru körgest tasemest? Laps on 1.9 aastane. Läheme homme hommikul pereöe juurde veresuhkrut möötma.
Öösiti ta sügab neid. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei viita "punnid" kõrgenenud veresuhkrule. Lõpliku vastuse saate pereõe juures veresuhkrut mõõtes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Kõrgenenud veresuhkur. Veeniverest hommikul söömata joomata 6,6, Perearst soovitas mitte süüa magusat ja puuvilju. Kolme kuu veresuhkur normis. Kas peaksin antud teemaga pöörduma kuhugi spetsialist poole. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea kuhugi pöörduma. Perearst ongi just see õige spetsialist, kes nn. eeldiabeediga tegeleb. Magusa söömist tuleb tõepoolest piirata, püüda rohkem liikuda (suvi anneb selleks ka head võimalused). ...

Loe edasi

Diabeet

Tere mul on olnud hommikune veresuhkur veenist aastaid 6 ja 7 vahel veenist.(paar korda 7 ja 7,1) ,seega siis määratud diabeet. ravimeid ei tarbi ja on kästud hoida ennast söögi valikuga. nädalas korra ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suhkurtõve üks eripärasid ongi see, et veresuhkru kõikumised muutuvad suuremaks, kuna häirub organismi võime veresuhkrut kindlates piirides hoida. Tõenäoliselt olete ka ülekaaluline ja insuliini ...

Loe edasi

Veresuhkur ja Dialevel

Tere!
Minu mure on kõrgenenud veresuhkur! 2 aastat tagasi mõõtis arst veeniverest näidu 6,2. Püüdsin ise selle peale rohkem sporti teha ja ka süsivesikuid korraga vähem süüa. Aasta tagasi oli näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on võrreldes normiga küll veidi tõusnud, kuid ei anna veel alust suhkurtõve diagnoosimiseks ega tablettravi alustamiseks. Diabeedi diagnoosimiseks peaks hommikune tühjakõhu ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkru taandumine lapsel

Tere

Kas praktikas on ette tulnud seda, et kui lapsel kõrge veresuhkur, et ta kasvab sellest välja?
6 a tüdrukul avastati 6 kuud tagasi kõrgenenud veresuhkur, hetkel pidasime ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu praktikas pole diabeedist nn. väljakasvamist esinenud. Kui lapsel on peale sööki veresuhkur 20 mmol/l, on see selgelt liiga palju ja ta vajaks söögiaegadel lühitoimelist insuliini. Nii ...

Loe edasi

Veresuhkur ja kilpmnääre

Tere! Olen 64-aastane naine. Sattusin mai lõpus kerge mikroinsuldiga Mustamäe haiglasse ja seal tehti mulle üle ootuste põhjalikud uuringud, s.h. ka vereanalüüsid. Kunagi pole ükski arst mulle rääkinud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 7,5 mmol/l veeniverest tühja kõhuga on suhkurtõvele iseloomulik väärtus. Diagnoosi panemiseks tuleks analüüsi siiski veelkord korrata. Miks seda haiglas kohe ei tehtud, ei oska ...

Loe edasi

Hommikune kõrgenenud veresuhkru tase

Tere!
olen 50-aastane pisut ülekaaluline mees, 3 aastat tagasi diagnoositi II tüübi diabeet. Olen dieediga kaalust alla võtnud 15 kilo. Tablettravi ei ole seni vajalikuks peetud, hoian toiduga veresuhkru ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seda, et just hommikune tühjakõhu veresuhkur on päeva kõige kõrgem väärtus, esineb ülekaalulistel 2. tüüpi suhkruhaigetel üsna sageli. Põhjuseks on maksa rasvväärastus ja insuliinitundetus, ...

Loe edasi

insuliini rohkus

Mida tähendab,et mu organism toodab insuliini 10 korda rohkem,samas veresuhkur on normaalne. Mule tundub, et see kutsub muinus esile närvihäireid, nutuhood,hirm ja muu. On see ravitav

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrgenenud insuliini tase organismis räägib insuliinresistentsusest. Kuna kudede insuliinitundlikkus on langenud, peab kõhunääre veresuhkru normishoidmiseks tootma insuliini ülehulkades. Kuni ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere, lugupeetud doktor.
Olen 66 aastane naine ja juba 1,5-2 kuud on mul väike palavik 37,3-37,6 o.
vereanalüüsid näisid korras olevat:
sete 12, hemoglobiin 149.
veresuhkur ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus on minimaalne ja L-türoksiini tarvitamiseks mingit vajadust ei näe. Võib soovitada korrata TSH aasta möödudes ja määrata siis ka kilpnäärmevastased antikehad (TPO-AK), et välistada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: