Vana diagnoosi täpsustamine 31.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik korras aga me ei tea täpselt mis see diagnoos endast kujutab ja ema perearst, kes on suhteliselt noor ei teadnud ka mis see diagnoos endast kujutab. kas on mingit kohta kus saaks infot mis see diagnoos endast kujutabja kas see võib tagasi tulla või mitte.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme põletik

Tere!Käisin paar päeva tagasi laboris ja lasin teha tervise paketi analüüsid,kus oli sees ka kilpnääre analüüs.Vastuseks sain,et mul on kilpnäärme põletik millega pean kohe tegelemaTPO 943.Sain arstile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist ei ole mingi ägeda põletikuga, vaid päriliku autoimmuunse türeoidiidiga, mis on olnud Teil kogu täiskasvanu ea. Teie vaevused ei ole kilpnäärmega tõenäoliselt kuidagi seotud. Arsti ...

Loe edasi

Küsimus

Kas selliste kilpnäärme proovide vastustega saaks seostada südamepekslemist? Kui proovid on korras, aga kilpnääre veidi suurenenud (sellele viitas augusti kuus perearst, ise aru ei ole saanud) siis mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme analüüsid on täiesti korras ja südamepekslemist ei saa kilpnääre Teile kuidagi põhjustada.
Kui perearst katsudes arvab, et kilpnääre on suurenenud, oleks ultraheliuuringule ...

Loe edasi

Prolaktiin kõrge

Prolaktiin on 1500 mU/L. Kas selle põhjuseks võib olla ajuripatsi kasvaja? Lugesin, et prolaktinoomi puhul peaks näit pigem isegi kõrgem olema. Kilpnäärme alatalitust ei ole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, sellise prolaktiini väärtuse korral ajuripatsi kasvaja võimalust päris välistada ei saa. Kasvaja ei pruugi olla prolaktinoom, võib olla näiteks hormoone mittetootev kasvaja. Kindlasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme vastus

Sain vereanalüüsi vastuse,kas on põhjust muretsemiseks,kas tuleb joodi lisada verre..
TSH-0.58 Ref.0.4-4
fT4-11.1 Ref.9-19
fT3-4.29 Ref.2.4-6
TSI-1.25 Ref.väiksem 0.55
MCHC-317 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Joodi verre lisada pole küll vaja! Kilpnäärme hormoonid on korras. TSI vähene tõus võib viidata autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. MCHC-l pole kilpnäärmega mingit seost, see on kliinilise ...

Loe edasi

Analüüsid

Tere,kas kilpnäärme uuringutest piisab ainult ühest(TSH) vereanalüüsist? Mure seisneb selles,et juba mitu kuud on kaelavalu ja katsudes kaela avastasin kaela ees vasakusl pool rangluust üleval sellise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitluse hindamiseks piisab tavajuhul TSH-st. Kui kaelal on nähtav ja katsutav mingi moodustis, oleks siiski soovitav teha ära ka kaela ultraheliuuring - siis on ka näha, kas moodustis ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Käisin endokrinoloogil ja sain juba ka ravimid seoses kilpnäärmega. Hetkel analüüsidest ületalitlus. Kuna arst alles jaanuaris, et saaks võrrelda tulemusi peale ravimi võrmist siis sooviks teada ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii TSI kui ka kilpnäärme ultrahelileid osutavad autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, mis ongi tõenäoliselt ületalitluse põhjuseks. Sünnituse järel immuunsüsteem tavapäraselt aktiveerub ja autoimmuunsed ...

Loe edasi

Minu tervis.

Tere !
Saatnud oma poolt tehtud täna analuse vastused.(tasulise).
Kas mull on põhjus -muretsemiseks või paluda vastuvõtule .
Kuidas analus?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie lisatud analüüsidest on nähtav üksnes kliiniline veri, mis on täiesti korras.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-thyroxine annus vale

Tere,
mu endokrinoloog lahkus haiglast. Vajan aga nőu kiirelt.
Tegin 11.11.22 TSH vereproovi, see on kőrge 6.19, ja fT4 oli 11,8 ja fT3 3,4.

Olen viimased 5 kuud vőtnud pool 100 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud hormoonanalüüside alusel soovitaksin tõepoolest L-türoksiini annust suurendada 75 mcg-ni päevas. Selleks võtke vaheldumisi ühel päeval 50 ja teisel 100 mcg s.t. kui Teil on 50 mcg-sed ...

Loe edasi

5aastase lapse higilõhn

Tere!

Minu 5aastasel tütrel on juba pikemat aega vänge higilõhn. Tegemist on rahuliku lapsega, kes silmaga nähtavalt ei higista, kuid igal õhtul peame pesema kaenlaaluseid, et higihaisust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole ma ei lastearst ega nahaarst, ei tunne läbi meili ka Teie lapse higilõhna. Ainus, mida võib soovitada, on paluda perearstilt saatekirja lastearsti vastuvõtule ja seal ära käia. ...

Loe edasi

Sooviksin tõlgendust, mis tähendab, ja kas mis võiks ette võtta-

Tere.
Sooviks tõlgendust et mis tulemused on ja ka soovitusi, mida võix parandada, millele rohkem tähelepanud pöötata

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus ja veresuhkru väärtus on normis - siin ei ole midagi soovitada. Veidi normist madalama D-vitamiini ja neerufunktsiooniga ning normist veidi kõrgema LDL-kolesterooliga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: