Kilpnäärme analüüs normist väljas 16.07.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Vaevab väsimus, meeleolulangused, värisevad käed, pea “udusus”, kaalutõus aasta jooksul 5kg (kuigi püüan liikumise ja toitumise jälgimisega langetada, aga midagi ei muutu), menstruatsiooni ebaregulaarsus, sügelev nahk jne. Tundub, et probleeme (mis tunduvad perearstile tühised) on lõputult palju ja tahaksin elukvaliteeti parandada. Kas sümptomite taga võib olla kilpnääre?
Analüüside vastused: TSH 2.05, fT4 13,68, TPO >1300. Mida saaksin enesetunde parandamiseks ette võtta? Perearst soovitab lihtsalt oodata kuni tekib ala- või ületalitlus.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie halva enesetunde taga ei ole kilpnääre - TSH ja FT4 on korras s.t. kilpnääre talitleb täiesti normaalselt. Normist kõrgem on TPO-AK s.t. kilpnäärmevastaste antikehade tiiter, mis on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse markeriks, kuid mingeid vaevusi Teile ei põhjusta. Autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik riskiseisund - Teil on suhteliselt kõrge kilpnäärme talitlushäire risk. Korras hormoonanalüüs näitab aga, et risk ei ole seni realiseerunud. Edaspidi kontrollib perearst kord aastas Teie kilpnäärme talitlust, et võimalikud häired varakult avastada. Riski vähendamiseks ei saa Te ise kahjuks midagi ette võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Tere!
Palun nõu. Nimelt käisin Synlabis andmas kilpnäärme vereproove. Ainuke, mis oli normist väljas oli türeoidperoksüdaasi vastased antikehad (lisan manusena). Kas vajaksin arstlikku ülevaatust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on normis ja ravi Te ei vaja. Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi markeriks ja kinnitavad lihtsalt seda diagnoosi. Need on ja ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere

Läksin perearsti vastuvõtule järgmiste sümptomitega: poolteist kuud väike palavik olnud u 37.3 päevasel ajal, õhtul langeb vahel 36.3-ni, rahuoleku pulss tõusnud tavapärase 65 asemel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus on mõõdukalt langenud, FT3 on normi piires. Kergekujuline kilpnäärme ületalitlus pole selliste analüüside foonil välistatud. Selguse saamiseks võiks perearst Teid siiski endokrinoloogile ...

Loe edasi

Kilpnäärme vastus

Tere! Mida tähendab kilpnäärme analüüs kaltsitoniin 2,82 referentsväärtus 1,87
Tänan!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Küsimus eelnevalt vastatud.
Dr. Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre TSH normist väljas

Tere! Tegin Synlabi terviseriaki analüüsi, muidu näitajad olid korras, aga kilpnäärme TSH oli 4,3 (norm 0,4-4). Kas peaksin sellega perearsti juurde minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH muutus Teie analüüsides on minimaalne ja mingit ravi Te hetkel kindlasti ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüsi k.a. sügisel korrata (võib-olla lisaks võtta ka FT4). Perearsti esialgu tülitama ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Tere, saime lapse (13a) analüüsivastused ja perearst ütleb,et kõik korras,ainult kolesterool on kõrge. Minu vaatluse järgi on ka kilpnäärme kohal suurem number kui peaks. Aasta tagasi algas meil suur kaalutõus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on õigus, TSH on tõepoolest normist kõrgem. Vaja oleks analüüsi korrata ja võtta ka kilpnäärmevastased antikehad Tg-AK ja TPO-AK. Puberteedieas võib krooniline autoimmuunne türeoidiit ...

Loe edasi

Kilpnäärme TPO antikehade tõusnud tase

Tere!
Mul on olnud juba kuid sellised sümptomid nagu paanikahood (peapööritus, veri ei käi ringi, hingeldamine ja südamepekslemine), ärevus ning väga kiire ainevahetus (vahel ka mitu nädalat kõhulahtisus), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, kas asi on psüühikas või mitte, kuid kilpnäärmes asi ei ole. Teie hormoonanalüüsid on ideaalses korras ja mingeid vaevusi Teie kilpnääre Teile praegu põhjustada ei saa. TPO-AK kõrge ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Lasin teha kilpnäärme lisaanalüüsid, kuna perearstil oli tsh näit 4,79 (väidetavalt pidi olema see normaalne).
Uutest analüüsidest tuleb välja teiste väärtuse kõikumine.
Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole kindlasti Teie vaevuste põhjus. Kroonilise autoimuunse türeoidiidiga (seda diagnoosi kinnitab TPO-AK kõrge tiiter) naistel võib sünnituse järel esineda kilpnäärme hormoonide ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Tere, pöördun Teie poole küsimusega,et saada selgitust. Vereanalüüdides TSH 0.05.Edasi T3 3,23,T4 10,87 ja TPO IgG < 3,0. Teistud UH kilpnäärmest: istumus 3mm;parem sagar 44x21x17mm; maht7,3 ml; vasem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kurja juur, mille tõttu Teid endokrinoloogi vastuvõtule on suunatud, on peidus TSH väärtuses 0,05 mIU/l, mis on normist madalam ja võib viidata kilpnäärme ületalitlusele. T3 ja T4 väärtusi ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus oli madalam normist

Tere,
andsin vereanalüüsi, immuunuuringud...

TSH TULEMUS 0,293mlU l peaks olema 0,400-4,000

SEE PIDI OLEMA KILPNÄÄRME ANALÜÜS..
NATUKE ON ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on siiski tegemist normis analüüsiga. Kilpnäärme ületalitlust on põhjust kahtlustada, kui TSH on alla 0,1 mIU/l. Sellised minimaalsed kõrvalekalded nagu Teil tavaliselt mingit ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kuidas ravida kilpnäärmet, kui analüüs on Kilpnäärme analüüs TSH<0.010, FT4 38?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega. Ravitakse kilpnäärmehormoonide sünteesi pärssivate tablettravimitega, millest Eestis on saadaval tiotiil ja thyrozol. Ravi võib korraldada ka perearst, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: