Veresuhkru 21.11.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Ma olen 15 aastane neiu. Ja mul on probleemid. Mul käin tihti pea ringi ja on nõrkuse hood. Mul on väga tihti suured isud toidu järele. Ma olen hakanud enda veresuhkrut jälgima ja vaadanud seda 4 päeva juba järjest iga õhtu kell 20:00 ja mul olnud see 3,1-4,1 aga olen söönud päevas šokolaadi kui ka muid asju. Ja täna hommikul kontrollisi et teada saada mis mul siis hommikul on ja oli 3,3 . Mida teha kui sul veresuhkru madal on? Šokolaad ja magus hoiab hea olemise ainult 2 tunniks normaalsena. Kui uuesti hakkavad pearinglused ja nõrkus hood.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Hommikune tühjakõhu veresuhkru norm on noorel tervel inimesel 3,3-5,5 mmol/l. Seega on Sinu hommikune tühjakõhu veresuhkur normi alumisel piiril. Tegelikult peabki veresuhkur ka päeva teisel poolel hoolimata šokolaadi ja teiste asjade söömisest noorel tervel inimesel ikka 4 mmol/l ringis olema. Ka hea söögiisu on selles vanuses pigem normaalne nähtus. Lisaks on glükomeeter suhteliselt ebatäpne riist ja võib-olla näitab see aparaat, millega ennast kontrollinud oled, liiga madalaid väärtusi. Pearingluse ja nõrkushoogudest võiksid esmalt oma vanematele ja siis ka perearstile rääkida. Arvan siiski, et madal veresuhkur neid vaevusi ei põhjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

hommikune versuhkur 4,9 peale söömist nii tund 6,9, kas see on normaalne?

veresuhkru tase

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See on normaalne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Veresuhkru madalaim soovitav väärtus diabeetikul

Palun öelge, milline on madalaim (glükomeetriga mõõdetud) veresuhkru väärtus, millest allapoole ei ole soovitatav veresuhkrul lasta langeda?
Tegemist tablettravil oleva 2. tüübi diabeedihaigega.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitav minimaalne veresuhkru väärtus diabeetikule võiks olla 4 mmol/l. Sel juhul ei esine veel ka mingeid liigmadalaast veresuhkrust tingitud vaevusi, sest tegemist on normi piiridesse jääva ...

Loe edasi

Veresuhkru norm

Tere!
Minu perearst väidab, et hommikul tühja kõhuga võetud veeni veresuhkru norm on kuni 6.1 sõrmest võetult 5.5 Mõnda aega tagasi olin haiglas ja küsisin seal arstilt, tema ütles, et norm on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
3,3-5,5 mmol/l on tühjakõhu veresuhkru normväärtus täisverest määratuna (plasma+vere vormelemendid). Täisveres määravad glükoosisisaldust enamus glükomeetreid (kapillaarveri näpuotsast).
Loe edasi

unenäod ja veresuhkur

Tere!

Kui diabeetikul emotsioonid tõstavad veresuhkrutaset, kas siis ka halvad unenäod võivad tõsta veresuhkru taset?

Ette tänades!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igasugune, ka emotsionaalne stress võib diabeetikul veresuhkrule mõjuda ja nii võib ka peale halvasti magatud ööd olla veresuhkru väärtus suhteliselt kõrgem.
Samas võivad halvad unenäod ...

Loe edasi

Veresuhkru koormustest

Lp. doktor

Kuidas peaks muutuma veresuhkru tase pärast 300 ml glükoosilahuse manustamist kahe tunni möödumisel?
Meil oli esialgne näit 5,0 ja hilisem 4,5 (ehk siis vähenes). Kas on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt tehti Teie lapsele tavaline glükoosikoormuskats, milles manustati glükoosi vastavalt lapse kehakaalule (lahuse kogus milliliitrites ei näita, kui palju laps tegelikult glükoosi ...

Loe edasi

veresuhkur

Kas see on normi piires või on tegemist suhkruhaigusega??

Käisin täna endokrinoloogi vastuvõtul. Mulle tehti glükoosi test, veresuhkru näit oli peare esimest tundi 8,4 ja peale teist tundi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru näidud peale esimest ja teist tundi on normis. Tõenäoliselt suhkurtõbe Teil momendil diagnoosida ei saa. Kahjuks ei tea ma tühjakõhu veresuhkru väärtust, siis oleks pilt täielik.
Loe edasi

kas on diabeet?

Küsisin teilt eile nõu ja te kirjutasite,et veeniverest võetuna on veresuhkru ülemine piir 6.1mml/l.Kuid mul võeti sõrmeotsast,hommikul tühja kõhuga.kas siis pole ka muretsemiseks põhjust? AITÄH VASTAMAST!!!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Oleneb glükomeetrist, kas see mõõdab veresuhkru sisaldust venoosses plasmas või kapillaarses täisveres. Kapillaarse täisvere puhul on tühjakõhu veresuhkru normi ülemine piir 5,5 mmol/l. ...

Loe edasi

lapse veresuhkur

Kirjutage palun, kas 5-aastase lapse tühjakõhu peale antud veresuhkru näit 5,1 on normaalne, või tuleb sellele tähelepanu pöörata.
Tänan vastuse eest.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie lapse veresuhkru väärtus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

"suhkrutõbi ja kilpnääre"

tahtsin küsida kui on kilpnäärmega mingit probleeme kas mõjutab ka siis suhkru näitu ka mingil määral.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ei ole suhkurtõbe, ei mõjuta kilpnääre veresuhkru väärtusi mingil moel. Suhkruhaigel võivad aga kilpnäärme ületalitluse korral veresuhkru väärtused tõusta.
Tervitades,
...

Loe edasi

neerud

tere mul on selline küsimus kui neerud on haiged kas võib ka veresuhkrut vähese määral mõjutada,ette tänades dagmar.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui patsiendil ei ole eelnevalt suhkurtõbe, siis neeruhaigus veresuhkru taset ei mõjuta. Suhkruhaigel aga mõjutab veresuhkru väärtusi mistahes tõsisem kaasuv haigus, sealhulgas ka neeruhaigus.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: