Ületalitluselt alatalitlusse ja kaalutõus 04.05.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Minul avastati ligikaudu aasta tagasi kilpnäärme ületalitlus, mis nüüd on peale joodiravi muutunud alatalitluseks. Sain ka peale joodiravi hormoonravi, mille käigus väga juurde ei võtnud. Nüüdseks on hormoonravist möödas 2 kuud ja võtan regulaarselt 50mg L-Thyroxini. Toitun tervislikult ja väikestes kogustes, füüsilist trenni teen päevas 4-5h. Minu endokrinoloogi sõnul ei pidand trenni tehes ja õieti toitudes kaalu juurde tulema. 2-kuuga on aga kaal tõusnud ligi 7 kg ja ei lange. Ükskõik kui palju olen dieete teinud või füüsilist koormust suurendanud, toidukoguseid aina vähendanud, ei taha kaal langeda. Mida tuleks teha või mida proovima peaks, et saada kaalu tagasi sinna kus oli algselt? Kas tohib tarvitada rasva põletavaid tablette ja lisaks veel kaalu langetavaid tablette? Ja kas neid tohib ka süüa samal ajal mitmeid erinevaid sorte?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt peab olema selge, et Teie kilpnäärme hormoonid on nüüdseks täiesti korras ja L-türoksiini annus on piisav. Radiojoodravi järel võib kilpnäärme talitlus veel kuni pool aastat üle- ja alatalitluse vahel kõikuda. 2 kuud on väga lühike aeg. Ka kogu Teie keha ei ole veel toibunud kiirest üleminekust ja seepärast püüab kogu saadava energia salvestada. Ei aita siin ei hullult treenimine ega rasvapõletajad - tuleb anda kehale aega kohaneda. Kui radiojoodravist on möödas juba umbes 6 kuud ja L-türoksiini annus on paigas, hakkavad nii dieet kui koormus taas adekvaatselt mõjuma ja saate oma vana kaalu tagasi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tekkinud striiasid

Tere, Te kirjutasitu mulle nii, (Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist. Kaalutõusust tekkinud striiade puhul peaks kaalutõus peatuma ja soovitavalt võiks kehakaal hoopis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Otseses mõttes. Selleks, et ei lisanduks kaalutõusust põhjustatud striiasid, ei tohiks lisanduda enam kaalu. Soovitavalt võiks nahka rebestav rasvkoe rohkenemine lõppeda ja mõningal määral ...

Loe edasi

Tekkinud striiasid

Tekkinud striiasid enam kaotada ei saa, saab vältida nende lisandumist.
Kuidas nende lisandumist vältida? Ja kui striaasid on tekkinud, kas siis peaks kaalutõus lõppema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lisandumist saab vältida, kui kehakaal tõusmise asemel langema hakkab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kaalutõus, neerupõletik ja kilpnääre

Hetkel olen 16-aastane, kusagil 6-7 aastat tagasi toimus järsk kaalutõus, siis perearst arvas et see läheb ise normaalseks tagasi ka. Kusagil 2 aastat hiljem hakkasid pidevad palavikud 37-37,5, mis tegid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehaigust kahtlustati, siis tõenäoliselt tehti ka vastavaid uuringuid. Kahjuks ei sisaldu Teie kirjas mitte ühtegi kilpnäärmeuuringu tulemust ja nii võin ainult oletada, et uuringute ...

Loe edasi

ületalitus???

Tere!
Olen 40 a naine ja läksin perearsti juurde, kuna pulss oli kiire(90-120),kogu kehas ja kätes vibra sees,pea mõnikord uimane ja võtab kõikuma
Arst võttis vereproovi ja sealt selgus ,et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tegemist väljendunud kilpnäärme ületalitlusega ja määratud ravi on kõigiti asjakohane. Küsimusi tekitab hoopis 20 aasta tagune alatalitluse diagnoos. Tõenäoliselt on Teil autoimmuunne ...

Loe edasi

ületalitusest alatalituseks

Tere!
Minu 16a tütrel tuvastati vereanalüüsi kohaselt ületalitus, see näit oli umbes 60, määrati thiamasol, 6 (5 millig) tabletti päevas. Kuu aja pärast oli analüüsi näit langenud 7-le, arst vähendas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on Teie kirjas liiga vähe andmeid, et otsustada, milline kilpnäärmehaigus Teie tütrel ületalitluse on põhjustanud. Sellest, et üks kord oli üks näitaja 60 ja teine kord teine näitaja ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

kilpnäärme ületalituse iseloomulik tunnus on kehakaalu langus, mul on diagnoositud kilpnäärme ületalitus, aga millegipärast on kiire kehakaalu tõus.Kas see on loomulik niisuguse haiguse juures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Umbes 10%-l juhtudest võib kilpnäärme ületalitlus põhjustada kaalutõusu. Seega pole kaalutõus ületalitlusele iseloomulik, kuid erandjuhtudel võib seda esineda. Loota võib, et koos ületalitluse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre

Tere,
Olen 2x saanud radiojoodravi kilpnäärme ületalitluse pärast, viimati 3 aastat tagasi, siis läks kilpnääre alatalitlusse ja võtan l-thyroxine'i. Pärast viimast radiojoodi võtmist tekkisid mul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei seostaks Teie lihasvaevusi kuidagi kilpnäärme ja türoksiiniga. Olete ka ise tähele pannud, et ega türoksiini annuse muutmine olulist leevendust ei too. Pole mõtet selle annusega jännata. ...

Loe edasi

ületalitus?

Tere
Lugesin kilpnäärme ületalitust puudutavaid küsimusi vastuseid ja nüüd kahtlustan, et see võib olla mind viimase aasta jooksul eriti tugevalt vaevanud probleemide taga (mõned asjad on esinenud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie pikale küsimusele on vastus üsna lühike: pöörduge polikliinikusse või eravastuvõtule ja laske määrata TSH. Kui see näitaja on normi piirides, töötab kilpnääre normaalselt ja pole ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: