Kilpnäärme talituse näitajad raseduse ajal 23.04.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen teise lapse ootel (25.nädal) ning lasin perearsti juures kontrollida oma kilpnäärme talituse näitajaid.
Mainin ära, et varem ei ole kilpnäärme üle kaebusi olnud või vastavaid rohte tarvitanud ning esimese raseduse ajal ei lasknud ega ka teadnud seda kontrollida.

Pole veel perearsti juurde vastuvõtule saanud, aga tulemused sain teada ning igaks juhuks sooviksin endokrinoloogi kommentaare tulemustele:
TSH 0,34
FT4 9,23
Rohkem muretsen FT4 näitaja üle, mis on minul normist madalam ning võib viidata alatalitusele (norm 11,5-22,7).
Kuna TSH norm on 0,4-4 ja minul jäi see normist veidi alla, siis võivad mõlemad näitajad (normist madalamad) viidata sellele, et kilpnäärme hormoone tootmine on madal.

Olen lugenud, et kilpnäärme talituse häired on üsna tüüpiliselt sarnased raseduse sümptonitega ning jäävad seetõttu tähelepanuta, aga ikkagi soovitatakse kontrollida, ka raseduse ajal.

Kas on need näitajad normaalsed või peaksin siiski pöörduma edasi eriala arsti poole?

Ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie analüüside tulemused on veidi vastuolulised - FT4 on madal, mis võiks viidata kilpnäärme alatalitlusele. TSH on normi alumisel piiril, mis võiks viidata kilpnäärme ületalitlusele (TSH on hüpofüüsis toodetav "peegelhormoon", mis liigub alati vastassuunas kilpnäärmehormoonidega s.t. alatalitluse korral peaks TSH olema kõrge). Pigem arvan, et tegemist ei ole ei üle- ega alatalitlusega, vaid analüüsi tuleks kuu aja pärast korrata (TSH, FT4, FT3).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Sain oma kilpnäärme talituse näitajad. Kindluse mõttes küsiks üle kas on kõik OK:
3016-3 - TSH 2.57 0.30 - 4.20 mIU/L Venoosne veri - 06.06.2017 11:43:39
14928-6 - fT3 4.1 3.1 - 6.8 pmol/L Venoosne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on OK - kilpnäärme talitlus on tehtud analüüside põhjal normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere

tekkis küsimus seoses analüüsi vastustega, kas näitajad on normis või peaksin muret tundma? Kas antud näitajad võivad mõjutada raseduse planeerimisele?

Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on autoimmuunse türeoidiidi ja sellest põhjustatud algava kilpnäärme alatalitlusega. Kuivõrd see võiks olla viljatuse põhjuseks, pole üheselt selge. Siiski võib soovitada kasvõi perearsti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalituse diagnoos ja ravi raseduse ajal

Nimelt on näitajad järgmised:
TSH 0,01
FT3 7
FT4 25

Olen äärmiselt skeptiline igasuguste rohtude tarvitamisest raseduse ajal, kuid küsin nõu mida teie soovitaksite ja kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tagasihoidliku kilpnäärme ületalitlusega. Rasedust arvestades koheselt ravi alustame ei pea, võib jääda jälgimisele. Kordusanalüüs 1 kuu möödudes. Raseduse ajal kasutatakse kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnääre ja IVF

Tere,
Plaanis on IVF ja esmased analüüsid näitasid kilpnäärme kohta TSH-1,85 fT4-9,96 TPO-290. Ma saan aru, et TSH on normi piires aga teised näitajat paigast ära? Millega võib tegemist olla ja kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO (kilpnäärme vastaste antikehade tiiter) viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Niikaua kui hormoonid on korras, türeoidiit iseenesest viljakust ei mõjuta. Türeoidiidiga ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus ja rasedus

Tere dr.Ambos,

Põen kilpnäärme ületalitust (juba aastaid) ja olen 6 nädalat rase (oma endokrinoloogi vastuvõtule sain aja Jaanuari algusesse). Kuidas mõjutab arenevat loodet ületalituses kilpnääre?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus vastandina alatalitlusele üldjuhul ei takista rasestumist ega ole lootele kahjulik. Lihtsalt naisel on rasedust raskem kanda. Seepärast ravitakse raseduse ajal ületalitlust ...

Loe edasi

endokrinoloogia

Olen 44 aastane naine ja pöördusin perearsti poole, sest viiamase 5 aasata jooksul on mul esineneud juuste väljalangemine laiguti (nahaarsti sonul pole nahal midagi viga)- siiani on need ka tagasi kasvanud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit esineb sageli koos autoimmuunse allopeetsiaga (juuste väljalangemisega). Samas ei ole kilpnäärmehaigus juuste väljalangemise põhjuseks ja peale üheaegse ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere. Mul on olnud kolm raseduse katkemist umbes 6-ndal nädalal. Avastati kilpnäärme ületalitus ja määrati L-Thyroxini. Praeguseks olen võtnud kaks nädalat, ( pool tabletti päevas), nüüdseks on T4 14,2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ravitakse L-türoksiiniga mitte üle-, vaid alatalitlust. Alatalitlus vajab püsivat asendusravi ja kahe nädalaga hormoonid küll korda ei lähe. Viimane hormoonanalüüs on Teil korras ja ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!


Pöördun Teie poole järgmise küsimusega. Peale rasedus peetumist saatis naistearst mu kilpnäärmega kontrolli. Praeguseks olen käinud kahe erineva asrti juures. Võetud on ühed ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside erinevust ei oska kommenteerida. Nädala jooksul kilpnäärme normtalitlus tõenäoliselt ületalitluseks ei muutu, kui just suur kogus joodi pole organismi sattunud (näiteks röntgen- ...

Loe edasi

kas näitajad korras?

tere,
lasin teha vereanalüüsi kilpnäärme talituse uurimiseks. perearsti sõnul on näitajad väga korras. oleksin aga tänulik kui Teie kui ekspert näitajad üle vaataksite. olin tookord enne vere andmist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüsi vastuseid söömine-joomine ei mõjuta. Analüüsid on tõepoolest korras. Tervitage oma tublit perearsti!
Jõudu soovides,
dr. Anu Ambos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: